Checkar för automation eller produktionskompetens i tillverkande företag

  • Stänger 15 september 2025
  • Hela Sverige

Är ni ett litet eller medelstort företag med tillverkande verksamhet som vill stärka er långsiktiga konkurrenskraft genom att utveckla er produktion? Nu erbjuder Tillväxtverket checkar till företag för satsningar på antingen automation eller produktionskompetens.

Vem kan söka?

Små och medelstora företag med tillverkande verksamhet och med mellan 2 och 100 anställda.

Vad kan ni söka för?

Konsulttjänster och utbildning inom antingen automation eller produktionsutveckling.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Ni kan få högst 150 000 kronor i stöd. Stödet kan uppgå till högst 75 procent av totala kostnader.

Vad handlar utlysningen om?

Denna utlysning syftar till att stärka små och medelstora tillverkande företags långsiktiga konkurrenskraft.

Automationschecken ska bidra till ökad grad av automation eller robotisering av produktionen i de mindre tillverkande företagen. Checken ska ge företag möjlighet att ta in extern konsult med rätt kompetens för att förbereda en automationslösning anpassad för det specifika företaget. Målet är också att företagen ska öka sin beställarkompetens och kunskap om hur automation kan stärka företagets utveckling för framtiden.

Checken för produktionskompetens ska bidra till att utveckla företags verksamhet genom ny kunskap och ökad kompetens inom moderna metoder för verksamhetsstyrning. Stödet riktar sig till företag som är motiverade att arbeta strategiskt och långsiktigt med förändringsarbete inom den egna organisationen med stöd av extern konsult och genom utbildningsinsatser.

Mer information

Vem kan söka?

Små och medelstora företag med tillverkande verksamhet och med mellan 2 och 100 anställda.

Stöd ges till företag som:

  • Uppfyller EU:s SMF-definition (se användarhandledning nedan)
  • Har SNI-kod C:13 – 33
  • Har mellan 2 och 100 anställda.

Med anställd avses sådan person som sökande företag betalar arbetsgivaravgift för.
Sökande ska vara en juridisk person.

Vad kan ni söka för?

Ni kan söka antingen automationschecken eller checken för produktionskompetens. För båda typer av check kan stöd endast sökas inom kostnadsslaget Externa tjänster. Kostnader som kan täckas av stödet är konsulttjänster och kostnader för vissa utbildningar.

Exempel på vad automationschecken kan användas till:

  • Tekniska utredningar från integratör, systemleverantör eller annan konsult för att förbereda för automationslösning.
  • Testning av automationslösning för exempelvis arbetsuppgifter med bristande ergonomi, förbättrade produktions- och arbetsflöden eller tillverkningsmoment.
  • Simulering och provning av automationslösning vid exempelvis en testbädd, testcenter eller i egen produktion.
  • Kompetenshöjande utbildning utöver vad som krävs för att kunna sköta utrustningen efter drifttagning. Exempel på sådan utbildning är programmering av nya produkter/varianter, optimering av program respektive programmering off-line i digitala modeller av anläggningen.

Exempel på vad checken för produktionskompetens kan användas till:

  • Långsiktig insats med inslag av utbildning som leder till höjd kompetens inom moderna metoder för verksamhetsstyrning. Tillämpning av kunskapen i den egna verksamheten ska ingå. Det är önskvärt att utbildningen åtminstone delvis är på högskolenivå. Exempel är kurser i Lean Produktion eller Lean Ledarskap.
  • Deltagande i Produktionslyftets Utvecklings- eller Fortsättningsprogram.

Stöd lämnas inte för investeringar, köp av material eller mjukvara, kostnader för produktutveckling eller löpande affärsutveckling, marknadsföring eller resor. Stöd lämnas inte heller för kompetensutveckling eller utbildning som inte avser kompletterande utbildning för automationslösningar eller verksamhetsstyrning.

Hur mycket kan ni få i stöd?

Ni kan få högst 150 000 kronor i stöd. Stödet uppgår till högst 75 procent av de stödberättigande kostnaderna. Resterande del ska ert företag eller annan medfinansiär stå för. Utbetalning sker i efterhand.

När kan ni söka?

Ansökan öppnar den 24 mars och är öppen till den 15 september. Om medel tar slut kommer utlysningen att stänga i förtid.

Hur länge kan insatsen pågå?

Insatser kan starta tidigast den dag då ansökan om stöd lämnas in till Tillväxtverket.

Insatser med stöd av automationschecken ska vara avslutade innan en ansökan om utbetalning görs.

Insatser med stöd av checken för produktionskompetens ska pågå i minst 10 månader och kan därmed komma att pågå efter den 31 oktober 2025. Stöd lämnas då bara för kostnader som är upparbetade, betalda och bokförda vid ansökan om utbetalning.

För båda typer av checkar ska en ansökan om utbetalning lämnas in senast 31 oktober 2025. Kostnader ska då vara betalda och bokförda. Sent inlämnad ansökan om utbetalning kan innebära att stödet inte betalas ut. En ansökan om utbetalning kan göras så snart insatsen är avslutad. Vid ansökan om utbetalning ska också antingen Slutrapport Automation eller Lägesrapport Produktionskompetens lämnas in.

Vilka krav, villkor och regler gäller?

Ett företag kan beviljas högst två automationscheckar och högst en per år. Ett företag kan beviljas högst en check för produktionskompetens. Ett företag kan inte beviljas både en automationscheck och en check för produktionskompetens samma år.

Stöd enligt denna utlysning lämnas med stöd av 17 § förordning (2022:1468) om statligt stöd för att regionalt främja företag. Stödet utgör då försumbart stöd (även kallat de minimis) enligt kommissionens förordning (EU) nr 2023/2831.

Stöd till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statsstöd. Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor andel av dem som får täckas genom stöd. När offentliga medel gynnar ett enskilt företag eller vissa grupper av företag och det finns risk för att konkurrensen snedvrids gäller reglerna för statsstöd. Reglerna begränsar möjligheterna att stödja företag.

Stöd lämnas inte till företag för kostnader som avser företagets normala drift. Stöd lämnas inte heller till företag som har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller som är i likvidation eller försatta i konkurs. Tillväxtverket kommer att kontrollera sökande företags ekonomiska ställning.

För stöd som beviljas enligt utlysningen gäller Allmänna villkor för stöd för att regionalt främja företag – 2025.

För stöd enligt denna utlysning ersätts kravet i de allmänna villkoren punkt 2.3. om att stödmottagare ska lämna in mallen Bekräftelse av åtagande med att stödmottagaren i stället ska lämna in antingen Slutrapport Automation eller Lägesrapport Produktionskompetens i samband med ansökan om utbetalning.

Medel för denna utlysning finns enbart tillgängliga för 2025 och måste betalas ut innan årsskiftet.

Hur handläggs och beslutas er ansökan?

En ansökan ska vara komplett och uppfylla kraven i utlysningen för att kunna beviljas. Tillväxtverket bedömer också om det ni söker stöd för passar in i utlysningen och ert företags kapacitet att genomföra den föreslagna insatsen.

Ansökningar bedöms och beslutas löpande i den ordning de kommit in till Tillväxtverket. Om ansökan behöver kompletteras räknas den som inkommen från den dag den är komplett.

Om en ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer Tillväxtverket att avvisa den. En ansökan som kommer in efter det att medel inte längre finns kommer att avslås.

Så ansöker ni

Ansökan om checkar görs i e-tjänsten Min ansökan. Observera att begreppet ”investering” används i e-tjänsten men att stöd enligt denna utlysning inte avser investeringar. För denna utlysning avser ”investering” er planerade insats/projekt.

Förutsättningsstudie för att ansöka om automationscheck

För att ansöka om en automationscheck ska ni innan ansökan ha gjort en förutsättningsstudie med hjälp av extern konsult. Mall för förutsättningsstudie finns på vår instruktionssida.

För en ansökan om automationscheck ska följande bifogas ansökan:

  • Förutsättningsstudie Automation
  • Projektbeskrivning Automation
  • Modellförsäkran SMF
  • Offert från extern leverantör som specificerar tjänst, tid och kostnad för den insats ni söker stöd för

För en ansökan om check för produktionskompetens ska följande bifogas ansökan:

  • Modellförsäkran SMF
  • Offert från extern leverantör som specificerar tjänst, tid och kostnad för den insats ni söker stöd för

Ansökningar som har kommit in till Tillväxtverket är allmänna handlingar. Det betyder att Tillväxtverket måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Det är därför viktigt att ni är tydliga om någon del i er ansökan innehåller uppgifter som skulle kunna omfattas av sekretess.

Kontakt

Birgitta Jarlås

08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Viktoria Lagerkvist

08-681 91 00 (växel)
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Hjälp att söka

Följande instruktion gäller som vägledning för att söka detta stöd.