
Bidra till tillväxt och stärkt konkurrenskraft hos små och medelstora företag
Nu söker vi er som vill arbeta för att stärka små och medelstora företags hållbara tillväxt. Detta kan ske genom satsningar på digitalisering, export, internationalisering eller affärsutveckling. Finansiering går att söka för EU-projekt som ska skapa nytta i Skåne och Blekinge.
Vem kan söka?
Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, kommuner, idéburen sektor med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier med syfte att stärka företags konkurrenskraft. Projekt ska skapa nytta i Skåne och Blekinge.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Max 40 procent av ett projekts kostnader. Förstudier kan få max 744 000 kronor. Totalt finns preliminärt cirka 57,7 miljoner för alla delutlysningar för Skåne-Blekinge.
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen är öppen för ramprojekt, projekt eller förstudier inom specifikt mål 1.3 Stärk små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft.
I den här utlysningen kan ni söka finansiering för projekt som ska leda till att små och medelstora företag bygger kapacitet inom särskilt utpekade områden. Områden som digitalisering, export, internationalisering eller ny teknik och omställning (inom teknik, kunskap och affärsmodeller). Projekt ska i huvudsak fokusera på insatser som leder till att företag inför produkt- och/eller processinnovationer. Insatser som bidrar till stärkt konkurrenskraft och produktivitet. Insatserna i projekt ska rikta sig till innovativa företag och/eller verkar för fler innovativa företag i Skåne-Blekinge.
Det finns även möjligheter för statliga myndigheter eller region att söka finansiering för ramprojekt inom ovanstående områden. Ett ramprojekt innebär möjlighet att kunna lämna stöd till enskilda företag inom ramen för en stödordning som en statlig myndighet eller en region får tillämpa.
Det är viktigt att ni planerar ert projekt rätt med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
Stärk företags förmåga att växa hållbart
Projekt kan arbeta med att förmedla kunskap, rådgivning, coachning, nätverk, nya kontaktytor till små och medelstora företag. Företag ska få en ökad förmåga som i huvudsak leder till utvecklade produkter och processer. Produktinnovation innebär marknadsintroduktion och att produkten är ny för företaget. En processinnovation innebär implementering av en process, distributionsmetod som är ny för företaget.
Jämlikt och inkluderande företagande
Projekt som fokuserar på ett jämlikt och inkluderande företagande för unga, kvinnor och personer med utländsk bakgrund välkomnas särskilt. Exempelvis insatser för ett jämställt entreprenörskap och affärsutveckling i små och medelstora företag. Projektet ska ha ett tydligt fokus och utmaningar inom exempelvis jämställdhetsområdet ligger till grund för varför projektet behövs. Projektmålet tar fasta på en förflyttning mot ökad jämställdhet/minskad könssegregering/förstärkning av kvinnors eller mäns ställning.
Ni kan fokusera på behov inom en eller flera branscher
Projekt inom detta specifika mål kan vara branschinriktat om det sammanfaller med områdena i smart specialisering för respektive region. Det innebär att projekten måste på ett tydligt sätt beskriva hur de kopplar an och bidrar till regionens strategi för smart specialisering. Breda projekt, som inte riktar sig mot särskilda branscher eller nischer går söka finansiering för. Läs mer på respektive regions hemsida om deras smarta specialiseringsstrategier/innovationsstrategier.
Region Skåne: smart specialisering Länk till annan webbplats.
Region Blekinge: smart specialiering Länk till annan webbplats.








Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Kontakta Tillväxtverkets handläggare för att diskutera er idé och om idén passar in i utlysningen och Skåne-Blekingeprogrammet. Läs mer om hur ni kan testa er projektidé och mejla sedan till: skaneblekinge@tillvaxtverket.se
Kontakta region Skåne eller region Blekinge för att stämma av om er idé är i linje med smart specialisering.
Ansökan till Skåne-Blekinge - Region Skåne Länk till annan webbplats.
Ansökan till regionalfonden - Region Blekinge Länk till annan webbplats.
För att ta del Skåne-Blekinge programmet besök vår hemsida och läs mer om Regionalfonden i Skåne-Blekinge
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
