
Bidra till samverkan och ökat lärande inom Stockholmsregionens styrkeområden
Har ni en projektidé som gör att vi kan tillvarata och dela färdigheter inom några av Stockholmsregionens styrkeområden? Pengarna syftar till ökad samverkan och ökat lärande för att bättre genomföra och omhänderta smart specialisering i regionen. Sök finansiering för att bidra till hållbar tillväxt och en mer attraktiv region.
Vem kan söka?
Samverkansplattformar, offentliga aktörer, akademi, innovationsnoder med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt med syfte att tillvarata och dela färdigheter inom regionens smart specialiseringsområden.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Ett projekt kan max beviljas 40 procent av sin totala budget i EU-stöd.
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen omfattar det specifika målet 1.4 Utveckla färdigheter för smart specialisering.
Regionens framstående position inom (1) Life Science, (2) IKT och digitalisering, (3) hållbar produktion och (4) hållbar stadsutveckling är en viktig tillgång för den hållbara tillväxten i regionen. Det är dessa fyra områden som är Stockholmsregionens så kallade smart specialiseringsområden. Syftet med smart specialisering är att varje region identifierar och prioriterar ett begränsat antal spetsområden där offentliga medel för forskning och innovation förväntas göra mest nytta och där regionala aktörer har goda förutsättningar att utveckla internationell konkurrens. Läs mer om Stockholmsregionens fyra områden för smart specialisering här: Innovation och smart specialisering - Region Stockholm.
Det finns en rad utmaningar som behöver lösas för att Stockholmsregionen fortsättningsvis kan vara ledande i de fyra områden för smartspecialisering. Med rätt insatser bland annat entreprenörskap, företags anpassningsförmåga, industriell omvandling och Stockholms attraktivitet främjas.
Kompetensförsörjning har varit ett av de största tillväxthindren för små innovativa företag i Sverige och i Stockholmsregionen under de senaste åren. De små och medelstora företagen har svårt att konkurrera om kompetens inom bristyrken där större företag kan erbjuda bättre villkor. Det finns behov av direkt kompetenshöjande insatser och samarbeten kopplat till de fyra områdena för smart specialisering. Genom att aktörer i det företags- och innovationsstödjande systemet erbjuds utbildning som stärker kunskaper och färdigheter i de fyra smart specialiseringområden stärks stödsystemets effektivitet. Samtidigt kan den entreprenöriella upptäckandeprocessen förstärkas.
Ni som vill bidra till att stärka genomförandet av Stockholmsregionens smarta specialisering kan nu söka finansiering. Projekten kan ha en inriktning mot exempelvis:
- Stöd till potentiella samordnande aktörer inom någon av Stockholmsregionens fyra smart specialiseringsområden
- Insatser som kan stärka regionala strukturer inom varje smart specialiseringsområde. Insatserna kan handla om att identifiera kompetensbehov och utföra kompetensförsörjningsinsatser för att bli bättre på att genomföra smart specialiseringen i Stockholmsregionen. Projektens fokus kan gärna vara riktade mot förmågan att samordna arbetet inom ett eller flera av de fyra specialiseringsområdena. Det är också centralt med ett fokus på att främja samverkan mellan berörda aktörer samt med Region Stockholm som övergripande förvaltande aktör av Stockholmsregionens strategi för smart specialisering. Syftet är att driva arbetet med smart specialisering mot hållbara resultat. Tilltänkta aktörer är exempelvis berörda Innovationsnoder.
- Omhänderta och genomföra insatser för stärkt samverkan och ökat lärande inom Stockholmsregionens smart specialiseringsområden.
Utlysningen är också öppen för projekt som kan bidra till att accelerera samverkan både regionalt, interregionalt och internationellt. Det kan exempelvis handla om nya transportekosystem med fokus på multidisciplinär mobilitetteknik och dess samhällspåverkan och förändring på systemnivå. Det är också önskvärt med projekt som kan facilitera mötesplatser för att samverka och samskapa mellan bolag från exempelvis IKT-sektorn och befintlig fordonsindustri för att på kort och lång sikt sprida lärdomar och kunskapsdela med varandra. Detta kan även omfatta förmågan att utveckla storregionala möjligheter inom större systemdemonstrationer. - Plattform för samverkan och samarbete mellan olika aktörer inom Stockholmsregionens smart specialiseringsområden. Det finns också möjlighet att söka finansiering för att etablera nya samverkansformer eller stödja redan planerade och pågående projekt eller satsningar. Det kan exempelvis handla om små och medelstora företag inom exempelvis fordonsindustrin baserade i Stockholmsregionen som vill demonstrera nya produkter i en etablerad test- och demomiljö. Alternativt mindre tillväxtföretag med spetskompetens som kan bidra till fordonsindustrins digitalisering och omställning
Genom samarbete blir det möjligt att utveckla innovationssystemets kapacitet och förmåga till att vidareutveckla regionens styrkeområden med smart specialisering som metod. Det behövs också strategiska innovationssamarbeten på både nationell och europeisk nivå som exempelvis inom Horisont Europa och Digitalt Europa. För att dessa samarbeten ska bli möjliga behövs en strukturerad samordning baserad på analyser av både möjligheter och behov bland länets quadruple helix aktörer (offentlig sektor, akademi, näringsliv och civilsamhälle). - Stärka regionens ekosystem för scale ups I denna utlysning efterfrågas också ansökningar med inriktning mot att stärka Stockholmregionens innovations- och företagsfrämjande ekosystem för scaleups inom Stockholmsregionens prioriterade områden för smart specialisering, inte minst med fokus på deep Tech vilket även kan bidra till den hållbara omställningen. Särskilda insatser för Scaleups behöver utvecklas i Stockholmsregionen och denna utlysning riktas därför specifikt mot att undersöka hur en satsning på scaleups i Stockholmsregionen kan utformas.
Det finns behov av satsningar med fokus på att stärka och utveckla tjänster för att stödja snabbväxande företag med hög innovationshöjd och med en samlad potential att växa snabbt på kort tid. Dessa företag, sk scaleups, har behov av specifika stödinsatser då den snabba tillväxten ställer särskilda krav på t ex ledningsstrukturer, kompetens- och kapital samt organisatoriska processer. Detta gäller inte minst inom deep tech då särskilda insatser för den här målgruppen till delar saknas i Stockholmsregionen. Att stödja företag att skala upp sin verksamhet är avgörande för att skapa nya högkvalitativa arbetstillfällen och ökad tillväxt. Uppskalningsföretag är också förebilder för andra företag och bidrar därmed med inspiration i såväl det lokala som det regionala ekosystemet.
En ambition är att ett regionalfondsfinansierat projekt ska genomföra riktade insatser som ökar kunskapen om hur en satsning på scaleups skulle kunna utformas i syfte att stärka scaleup-företagens konkurrenskraft. Särskilt efterfrågas projekt som kan inspireras av Swedish Scaleups, som visat sig framgångsrikt i östra Mellansverige. Programmet Swedish Scaleups visar att riktade insatser kan accelerera tillväxtresan för målgruppen och Stockholmsregionen kan inspireras av detta. Tilltänkta aktörer att driva denna spännande satsning i är exempelvis innovationsnoder i regionen.
Temaområden för projekt inom denna utlysning som är särskilt intressanta baserat på kartlagda behov i regionen är följande: - LaaS - Logistics as a Service, cirkularitet, samordnade returer och leveranser.
- MaaS - Mobility as a Service, delad mobilitet och samordning Fysiska och digitala mobilitetshubbar / gemensamma erbjudanden Uppkopplade transportlösningar
- Off-peak, tyst hela kedjan inklusive lastning Demos vars användarfall stretchar konnektivitetbehoven,
- 5G Geofencing och smarta urbana trafikzoner
- Yteffektiv och smart EV laddning som inte stör stadsrummet First/Last mile hållbara lösningar
- Hållbara tjänster med drönare - mätning och leveranser
- Robotar för små samordnade leveranser, separata linjer
- Digitala plattformar för bättre planering av kollektivtrafik
- Lösningar som skapar trygghet hos resenärer Övriga ICT/ deep tech lösningar som digitaliserar fordonsindustrin, dess processer eller verksamheter:








Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss?
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 00 00 (växel)
Eller till programmets mejladress: stockholm@tillvaxtverket.se
Övrig info
Vi uppmuntrar er att ta kontakt med Tillväxtverkets enhet Regional tillväxt mellersta Sverige som hanterar Regionalfondsprogrammet för Stockholmsregionen innan ni skickar in en ansökan. Ta också kontakt med Regionalt utvecklingsansvarig. Vi kan ge er feedback på er projektidé inför er ansökan. Det är bra att utgå från frågorna i mallen för Tidig projektidé. Mejla till: stockholm@tillvaxtverket.se
Tillväxtverket kommer att hålla i ett digitalt informationstillfälle den 20 juni kl 10.00-11.00. Anmäl dig via följande länk: Digitalt informationstillfälle: Regionalfondens utlysningar (invajo.com) Länk till annan webbplats.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
