Bidra till ökad samverkan med fokus på digitala lösningar oavsett bransch
Har ni idéer på hur samverkan mellan regionala forsknings- och innovationsmiljöer kan stärkas och utveckla innovativa och konkurrenskraftiga företag med bland annat stöd av digitalisering? Nu kan ni söka finansiering för systemutvecklande samverkansinsatser och insatser som främjar innovationsprocesser och kunskapsöverföring mellan offentlig och privat sektor.
Vem kan söka?
Stödmottagare är offentliga aktörer, universitet och högskolor, övriga forskningsaktörer och företagsfrämjande organisationer. Projekten ska involvera flera (minst tre) regionalt prioriterade innovationsmiljöer i minst två programområden/NUTS 2-områden.
Vad kan ni söka för?
Projekt eller förstudier med flera parter.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Utlysningen omfattar 30 miljoner kronor. Projektet kan beviljas stöd upp till 10 miljoner kronor och stödbeloppet kan uppgå till max 40 procent av total projektbudget. Resterande del av er budget ska vara offentliga och/eller privata medel. EU:s statsstödsregler kan dock komma att påverka stödnivån och maxtaket för offentlig finansiering.
Vad handlar erbjudandet om?
Ett mer effektivt system för innovation är avgörande för att Sverige fortsatt ska ligga i framkant som internationellt ledande innovationsnation. I Sverige finns en rad olika innovationsmiljöer, kluster och initiativ som är beroende av data, digital teknik och digitala lösningar. För att fortsätta utveckla och stödja innovativa företag krävs det att miljöer i Sverige kopplas ihop över de regionala gränserna och bidrar till att skapa förutsättningar för samarbeten med andra innovationsmiljöer inom EU.
I denna utlysning eftersöker Tillväxtverket insatser som kopplar ihop mer utvecklade och mogna regionala noder och innovationsmiljöer med andra kompletterande och kompetensmässigt förstärkande regionala hubbar, miljöer eller nationella insatser. Det långsiktiga målet om ett mer hållbart och konkurrenskraftigt Sverige ska uppnås bland annat genom ökad samverkan mellan de regionala initiativ som är prioriterade i regioners strategier för smart specialisering. Den kunskapshöjning som växer fram genom samverkan innebär ett ökat nyttjande av kompetenser och resurser över geografiska och sektoriella gränser.
Vi ser särskilt positiv på insatser för jämställdhet. Sådana insatser innebär att projektets huvudsakliga mål är att förbättra jämställdhet mellan kvinnor och män. Ansökan ska tydligt visa hur utmaningar och problem inom jämställdhetsområdet ligger till grund för varför projektet behövs och projektmålen ska tydligt ta fasta på en förflyttning mot ökad jämställdhet. Projektet bidrar därmed direkt till globalt mål 5.
1.1 Stärka forskning och innovation
Projektet ska vara i linje med specifikt mål 1.1 Stärka forskning och innovation i det Nationella regionalfondsprogrammet. Insatser inom detta område ska syfta till att:
- Stötta samverkan mellan befintliga ”hubbar” och innovationsmiljöer i olika delar av landet som, oavsett sektor eller bransch, arbetar med områden som till exempel automation, digitalisering, högpresterande datorsystem och artificiell intelligens (AI).
- Bidra till insatser som bygger internationella relationer, till exempel inom EU-programmen Horisont Europa och DIGITAL.
- Bidra till att effektivare nyttja kompetens och resurser i hela landet genom samverkan mellan nationell och regional nivå, och mellan olika delar av landet.
Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Programmets mejladress:
Nationella.regionalfondsprogrammet@tillvaxtverket.se
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.