
Bidra till en cirkulär omställning i små och medelstora företag
Har ni idéer på satsningar som bidrar till att fler små och medelstora företag arbetar cirkulärt? Nu finns möjlighet att söka EU-finansiering till utvecklingsprojekt som fokuserar på olika delar av den cirkulära ekonomin i Skåne och Blekinge.
Vem kan söka?
Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, kommuner, idéburen sektor med flera.
Vad kan ni söka för?
Projekt och förstudier som bidrar till cirkulär omställning. Projekt ska skapa nytta i Skåne och Blekinge.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Max 40 procent av ett projekts kostnader. Förstudier kan max få 744 000 kronor. Totalt finns preliminärt cirka 57,7 miljoner för alla delutlysningar för Skåne-Blekinge.
Vad handlar erbjudandet om?
Utlysningen är öppen för projekt och förstudier inom specifikt mål 2.6 Främja cirkulär ekonomi.
I den här utlysningen kan ni söka finansiering för projekt som bidrar till att små och medelstora företag i Skåne- Blekinge är en del av den cirkulära ekonomin i högre grad. Det finns också möjligheter att söka finansiering för uppbyggnad av infrastrukturer och testbäddar.
Projektet ska
- anpassa sina insatser efter behov i små och medelstora företag
- skapa nytta för flera små och medelstora företag
- bidra till större energi- och resurseffektivitet.
Nedan kan ni läsa exempel på typer av projekt som kan söka finansiering. Ni är välkomna att kontakta oss och regionalt utvecklingsansvariga för att diskutera era idéer. Ett viktigt steg är att ni planerar ert projekt så att ni har rätt att ta emot stödet, med hänsyn till de regler som finns för statsstöd som gynnar företag.
Utveckling som sparar resurser
Projektet får gärna bidra till att fler små och medelstora företag arbetar med att till exempel
- identifiera nya marknader och systemlösningar
- reparera, renovera och underhålla hela eller delar av saker
- designa och utveckla produkter som får en längre livslängd
- tillhandahålla begagnade produkter till andrahandsmarknaden
- erbjuda delning av varor och tjänster
- återanvända eller återvinna material av olika karaktär, biologiska eller tekniska
- optimerar nyttjandet av restflöden i processer
Projektet får gärna fokusera på industriell symbios, där flera verksamheter samarbetar för att spara resurser.
Uppbyggnad av miljöer/infrastruktur
För att testa och demonstrera cirkulära lösningar krävs ofta större satsningar på infrastruktur eller testbäddar där flera aktörer kan testa olika typer av lösningar i en och samma miljö. Finansiering kan sökas för att bygga upp denna typ av miljö där aktörer kan testa eller skala upp cirkulära lösningar.
Minska ekonomiska risker i omställningen
Projekt får gärna utveckla lösningar som minskar den ekonomiska risken för företag som gör en omställning till att arbeta mer cirkulärt. Många behöver höja sin kompetens, utveckla nya arbetssätt och utveckla sina affärsmodeller. För att bidra till detta kan projektet till exempel jobba för att höja beställarkompetens och annan utveckling av offentlig upphandling inom cirkulär ekonomi.
Ni kan fokusera på behov inom vissa branscher eller flöden
Projektet kan fokusera på behov i en eller flera branscher om det sammanfaller med utpekade områden för smart specialisering i Skåne och Blekinge*. Ni får gärna stimulerar lärande och samverkan mellan olika branscher, exempelvis genom industriell symbios. Projektet kan också fokusera på ett visst flöde, till exempel för plast, textilier, matrester, livsmedelsvaror, byggmaterial, energi eller vatten.
Projektet får gärna fokusera på industriell symbios, där flera verksamheter samarbetar för att spara resurser.
Exempelvis: Inom livsmedelsbranschen (inte primärproduktion) kan ni som projekt till exempel fokusera på matsvinn och hantering av överskottsprodukter, design för cirkulära förpackningar, industriella testbäddar, vattenanvändning och nya cirkulära resursflöden som nyttjar sidoströmmar. Projektet kan också jobba med industriell symbios, där olika verksamheter kan kopplas ihop för att optimera användandet av resurser, till exempel lösningar inom råvaruhantering, logistik, transport eller energianvändning.
* Länk till smart specialisering hos Region Skåne Länk till annan webbplats. och hos Region Blekinge.
Länk till annan webbplats.






Mer information
Så ansöker ni
Skicka in er ansökan via e-tjänsten Min ansökan. Om utlysningen omfattar flera specifika mål kommer ni behöva välja ett av dessa. Läs mer om detta under rubriken "Vad handlar erbjudandet om".
Ni hittar obligatoriska bilagor som ska finnas med i er ansökan i handboken för EU-projekt 2021-2027. Här finns även information om e-tjänsten och de frågor och områden som ansökan innehåller i avsnittet "Så fyller ni i ansökan".
Kontakt
Kontakta Tillväxtverkets handläggare för att diskutera er idé och om idén passar in i utlysningen och Skåne-Blekingeprogrammet. Läs mer om hur ni kan testa er projektidé och mejla skaneblekinge@tillvaxtverket.se.
Kontakta gärna region Skåne eller region Blekinge för att stämma av om er idé är i linje med smart specialisering. Ni kan även förhöra er om möjligheter för medfinansiering eller om andra initiativ som pågår som kan vara bra att känna till.
Ansökan till Regionalfonden - Utveckling Skåne (skane.se) Länk till annan webbplats.
Ansökan till Regionalfonden - Region Bleking Länk till annan webbplats.e
För att ta del Skåne-Blekinge programmet besök vår hemsida.
Hjälp att söka
Följande handbok gäller som vägledning för att söka detta stöd.
