Gemensam satsning på framtidens hållbara matsystem

Utifrån den nationella livsmedelsstrategin skapade Tillväxtverket och Vinnova en gemensam och riktad utlysning. Projekten som beviljats finansiering arbetar nu med olika innovationsfrämjande insatser. Däribland framtagning, utveckling och testning av nya innovativa produkter.

Livsmedelskedjan är en kärnsektor i svensk ekonomi och en motor för hållbar tillväxt. För att kunna leverera hälsosam och hållbar mat med minskad klimatpåverkan behövs satsningar på innovation. Och för att stödja detta lanserade Tillväxtverket och Vinnova ett gemensamt initiativ.

Utlysning för att stärka innovation i livsmedelssektorn

Myndigheterna identifierade en möjlighet att samverka genom en gemensam satsning för att höja innovationsnivån och påskynda omställningen inom livsmedelskedjan. Detta ledde till Tillväxtverkets utlysning "Var med och bidra till ökad innovationshöjd i livsmedelssystemet", genomförd inom ramen för EU:s regionalfond. Tillväxtverket och Vinnova utformade gemensamt utlysningens strategiska inriktning och Tillväxtverket bidrog med finansiering genom fyra av EU:s svenska regionalfondsprogram: Skåne-Blekinge, Västsverige, Småland och öarna samt Östra Mellansverige.

Sex projekt med fokus på framtidens mat

Tillväxtverket har nu godkänt och finansierat sex innovations-och utvecklingsprojekt med cirka 18 miljoner kronor, medan projektaktörerna själva har bidragit med ytterligare 22 miljoner i medfinansiering. Dessa regionalt drivna projekten har olika inriktningar men delar den gemensamma målbilden, att främja utvecklingen av framtidens hållbara och hälsosamma mat.

– Projekten kommer att arbeta med olika innovationsfrämjande insatser, däribland vad gäller framtagning, utveckling och testning av nya innovativa produkter från till exempel biomassa, blå mat samt växtbaserade och alternativa proteiner. Projekten kommer även att fokusera på att stötta innovativa företag i olika processer, exempelvis samverkansforum som skapar förutsättningar för ökad innovationshöjd i livsmedelskedjan, säger Anna Eldestrand, Samordnare.

Projekten kopplar också till de åtta nationella innovationsplattformar för hållbara matsystem som Vinnova finansierar. Innovationsplattformarna kraftsamlar aktörer från hela landet för att arbeta mot ambitiösa omställningsmål, även kallade missioner. Plattformarna använder nya metoder och arbetssätt för att mobilisera kapacitet och resurser, testa vad som fungerar och skala upp helhetslösningar.

Mer om projekten

Samexistens för mer sjömat

Projektägare: Innovatum AB
Tidsperiod: 2024-09-01 – 2026-12-31
Stöd: 2 239 088 kronor
Kontaktperson: fredrik.grund@innovatum.se

Kort om projektet:
Projektet ska bygga kapacitet för innovation inom storskalig produktion och livsmedelshantering i samexistens med förnybar energiproduktion. Målet är att främja hållbar utveckling, ökad självförsörjning och stärka den blå bioekonomin i kustkommuner. Exempel från Lysekil och Falkenberg analyseras för att identifiera utmaningar och möjligheter. Projektet samlar aktörer från Västra Götaland och Halland för att stärka innovationsnoder och skapa en hållbar värdekedja från hav till land.

Mission:

  • I framtiden är Sverige självförsörjande, har en hållbar produktion och klarar 30 dagar utan importerade insatsvaror eller livsmedel
  • Regenerera matsystemet till 2038.

LUPPP - Lund University Pre Pilot Plant

Projektägare: Lunds universitet
Tidsperiod: 2025-01-01– 2028-01-01
Stöd: 5 452 774 kronor
Kontaktperson: ola.wallberg@ple.lth.se

Kort om projektet:
Projektet syftar till att stödja små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen och tillverkningsindustrin att utveckla nya processer och produkter från biomassa för att bidra till en grön omställning och säker livsmedelsförsörjning. Genom att uppgradera Lund University Pre Pilot Plant (LUPPP) och erbjuda demoförsök får företagen möjligheter att öka sin kunskap, utvärdera kommersiella processer och utveckla affärsmodeller i nya värdekedjor. Lunds universitet leder projektet som både har erfarenhet och kunskap inom bioprocessteknik.

Mission:

  • 2035 äter alla ny fermenterad mat varje dag

EIF - Effektivare innovationsstöd för Foodtech

Projektägare: Krinova Aktiebolag
Tidsperiod: 2024-05-01– 2027-08-30
Stöd: 3 386 031 kronor
Kontaktperson: tobias@krinova.se

Kort om projektet:
Projektet ska utveckla en nationellt skalbar regional nod för innovation inom foodtech och kopplingen mellan life science och livsmedel. Målet är att bidra till hållbara och hälsosamma matsystem enligt Vinnovas missioner. Krinova och SmiLe, tillsammans med det regionala ekosystemet, ska genomföra analyser och utveckla ett koncept som testas med 3–8 foodtech-företag. Fokus är att stärka näringslivets innovationsförmåga och skapa ett mer konkurrenskraftigt och hållbart livsmedelssystem.

Mission:

  • År 2035 främjar matsystemet ett friskt liv för alla
  • År 2035 äter alla ny fermenterad mat varje dag

GODARE - för tallriken, kroppen och klotet

Projektägare: Industriellt UtvecklingsCentrum i Kalmar Län AB
Tidsperiod: 2024-09-02– 2027-12-31
Stöd: 1 965 574 kronor
Kontaktperson: annacarin.palsson@iuc-kalmar.se

Kort om projektet:
Projektet främjar hållbarhet genom att driva innovation inom växtbaserade och alternativa proteiner. Det stärker små och medelstora företags innovationsförmåga, konkurrenskraft och försörjningskapacitet samt skapar nya arbetstillfällen. Genom koppling till Vinnovas plattform Ett nytt recept för proteinskiftet ges företag kunskap, inspiration och samverkansmöjligheter för att utveckla marknadsanpassade innovationer. Satsningen förväntas leda till fler innovationer och start-ups inom området.

Mission:

  • År 2040 är 9 av 10 måltider som konsumeras i Sverige ska vara inom planetens gränser

Strukturell innovation för mer lokal mat

Projektägare: Sörmlands Matkluster Ekonomisk förening
Tidsperiod: 2024-07-01– 2027-06-30
Stöd: 1 560 000 kronor
Kontaktperson: info@charlottaconsulting.se

Kort om projektet:
Sörmlands Matkluster ska utveckla strukturer och samverkansformer för att stärka sin roll som nav för lokal mat i Sörmland. De ska skapa hållbara arbetssätt genom samarbete mellan företag, aktörer och offentlig sektor för att öka matproduktionen, förädlingen och måltidsupplevelserna i regionen. Genom att etablera nya branschforum med fokus på lokal mat ska projektet stärka konkurrenskraften, öka beredskapen och driva på en hållbar utveckling av livsmedelssystemet.

Mission:

  • I framtiden är Sverige självförsörjande, har en hållbar produktion och klarar 30 dagar utan importerade insatsvaror eller livsmedel
  • Regenerera matsystemet till 2038.

Upplevelsecenter för mat i Mjölby - popup med innovationsstöd

Projektägare: MJÖLBY KOMMUN
Tidsperiod: 2024-09-01 – 2026-12-31
Stöd: 4 210 961 kronor
Kontaktperson: charlotta.rydberg@mjolby.se

Kort om projektet:
Projektet "Upplevelsecenter för mat – popup med innovationsstöd" ska främja en hållbar livsmedelsförsörjning genom att skapa en temporär mötesplats där livsmedelsproducenter och forskning möter konsumenter för gemensamt värdeskapande. Det ska öka konsumenternas kunskap, intresse och efterfrågan kring hållbar mat samtidigt som innovationsstöd ges till företag. Projektet ska också bidra till Mjölby kommuns vision om att bli ett attraktivt besöksmål med fokus på hållbar mat, hälsa och framtid.

Missioner:

  • I framtiden är Sverige självförsörjande, och klarar 30 dagar utan tillgång till importerade insatsvaror eller livsmedel
  • Svenska proteiner i världsklass
  • 2040 är nio av tio måltider som konsumeras i Sverige inom planetens gränser
  • 2035 äter alla ny fermenterad mat varje dag
  • 2033 säkrar Sveriges publika matmiljöer människans, samhällets och naturens behov

Om Regionalfonden

EU:s regionalfond ska bidra till att det finns samma förutsättningar att leva i alla Sveriges regioner. Regionalfonden ska stärka regionernas konkurrenskraft och bidra till hållbar tillväxt.

Kontakt

Anna Eldestrand
Samordnare
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Josefine Majweski

Samordnare
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se