Utbildning i cybersäkerhet en framgång – nu skalas den upp
I en öppen, digitaliserad värld ökar behoven av att skydda verksamhetskritisk information. Med möjligheterna ökar också riskexponeringen för företag i nästan alla branscher. Vissa i myndighetssverige argumenterar för digitaliseringens möjligheter, andra pratar om hot och risker. Det är varken eller.
Snabbfakta om projektet
- Om satsningen: Projektet är en del av ett kunskaps- och inventeringsarbete inom säker digitalisering där Tillväxtverket finansierat ett antal pilotinsatser under 2022 och 2023.
- Vad? Öka kompetensen om cybersäkerhet i mindre företag
- Hur? Grundutbildning Linköpings Universitet. 4 workshops, 3 högskolepoäng. 30 deltagare. Konsultcheckar för digital säkerhet. 19 företag fick stöd
- Varför? Skapa förutsättningar, insikter och kunskap för en stärkt säkerhetskultur
- För vilka? Små teknik- och kunskapsintensiva företag med tillväxtambitioner och där digitala teknologier är en bärande del i affärsmodellen.
- Genom vem? Linköping Science Park, en plattform för innovationskraft i Östergötland, bl.a med erfarenhet av cybersäkerhetsarbete från projekt med stöd från Tillväxtverket inom avancerad digitalisering, besöksnäring och agri.
- När? Pilotprojekt 2022 och 2023. Checkar 2023.
- Smart specialiseringsstrategi? Regionens styrkeområde Smarta, säkra och robusta uppkopplade produkter och system.
Det finns gott om erbjudanden och stöd till mindre företag inom cybersäkerhet. De är dock ofta för generella och allmänna för att vara riktigt relevanta för mindre företag utifrån deras specifika behov. För företag med låg digital mognad kan det även vara en tröskel att fullt ut förstå varför digital säkerhet är viktigt.
Viktigt att ha koll på produkter och system
De flesta bolag förväntar sig att deras leverantörer har säkra produkter. Därför blir det viktigt att kunna säkerställa den digitala säkerheten. Något som också blir affärskritiskt. Även om man som företag inte blir hackad kan det inträffa störningar, och då behöver man veta hur man ska förhålla sig till detta. Kraven kommer inte att komma från kunderna – eftersom de inte har rätt kunskap om detta.
Pilotutbildning - Cybersäkerhet inom avancerad digitalisering
Linköpings universitet ger en grundkurs inom cybersäkerhet på distans. Genom ett samarbete med Linköping Science Park anpassades utbildningen till små och medelstora företag. De deltagande företagen kunde ta med sig case från den egna verksamheten och diskutera dessa tillsammans på plats. Utbildningen handlade om hur man som företag gör riskbedömningar, hur man förhåller sig till olika risker och vad digital säkerhet handlar om i form av tillgänglighet och konfidentialitet
– Utbildning är jätteviktigt, för företagen behöver höja grundnivån i kunskaperna om cybersäkerhet. Vi satsade därför på en grundutbildning där deltagarna hade en viss förförståelse för it och mjukvara, så att flera personer på ett företag kan bli bättre på cybersäkerhet, säger Daniel Kullgard, projektledare, Linköping Science Park
Det händer dessutom saker hela tiden, så det krävs att man hänger med och ändrar sina arbetssätt efter de rådande förutsättningarna. Inget företag kan ha bara en person som har den kunskapen.
Stort intresse för konsultcheckar för digital säkerhet
Checkarna lystes ut under maj, juni och juli. Östergötland fick ut flest checkar – det fanns ett väldigt stort intresse bland företagen även om det var mitt i sommaren. De fick själva välja leverantör och Tillväxtverket tog de formella besluten om checkarna.
I rekryteringen av företag samarbetade Linköping SP med Almi Företagspartner och inkubatorn LEAD. Rollfördelningen fungerade bra. Samarbete är också nödvändig då rollen som affärsrådgivare idag är så komplex. Digital säkerhet blir ytterligare en fråga att hantera.
- Checkarna är en tydlig och enkel insats att jobba med. För oss har det inneburit att vi har kunnat nå ut till bolag som vi annars kanske inte hade nått, eftersom de kanske inte var intresserade av att gå utbildningen. Vi kunde gå ut till marknaden och säga att det finns checkar. Då kunde de ta fram erbjudanden baserade på den möjligheten. Att få en färdigpaketerad lösning från en leverantör gjorde det enklare för många bolag att söka checken, avslutar Daniel.
Resultat, lärdomar och utmaningar
Relaterad läsning
Kontakt
Nyfiken på fler detaljer i projektet?
Mejla Daniel Kullgard daniel.kullgard@linköpingsciencepark.se