Tryggare digitalt arbete på företaget Kamet-Röbäcks
Efter att betongfabriksföretaget Kamet-Röbäcks i Umeå var med om ransomware-attack, blev de varse om hur avgörande den digitala säkerheten är. Med stöd av Tillväxtverket kunde de satsa extra på att genomlysa och stärka företagets säkerhet, något som har lett till ökad kunskap och trygghet.
Företaget Röbäcks i Umeå har byggt betongfabriker sedan 60-talet. Under 2024 slog de ihop sig med ett finskt och ett norskt bolag och bildade Kamet-Röbäcks. Idag finns deras kunder inom betong-, asfalts-, gruv- och miljöindustrin i hela Norden. Eftersom de tidigare hade varit med om en cyberattack, var de väl medvetna om vad det kan innebära för ett företag.
– För oss är den digitala säkerheten kritisk, för de har allt digitalt: ritningar, CAD-system, affärssystem, kontakter samt leveranser. Får vi ett digitalt haveri blir hela verksamheten stående, vilket på kort tid skulle innebära stora problem för oss på, säger Peter Westman som är affärsområdeschef på Kamet-Röbäcks i Umeå.
Värdefulla riskanalyser
Tack vare Tillväxtverkets checkar för digital säkerhet kunde de anlita konsulter för att komma igång med arbetet på ett mer systematiskt sätt. Konsultbolaget gjorde en genomlysning av företaget, tittade på hur känsliga de var för intrång samt gjorde en analys av potentiellt sårbara områden.
Niclas Bergdahl, it-ansvarig på Röbäcks, lyfter nyttan med att göra en riskanalys i ett företag. Genom ganska enkla riskanalyser där man ser till olika perspektiv, ökar man snabbt insikten om vad som behöver göras.
– Det kan handla om sådant man egentligen redan känner till, som att underhålla servrar, byta hårddiskar samt ha en back-up av backupen på annan fysisk plats – i fall av brand. Detta har vi nu sett över för att minska risken för vårt största hot, som är ransomware-attacker, berättar han.
Lett till minskad oro
Genomlysningen ledde till en rad åtgärder, som att uppgradera brandväggar och backup-möjligheter, dela upp nätverk med olika åtkomst samt se över rutiner för hur de skulle gå tillväga om de skulle drabbas av en hackerattack.
– Insatsen har lett till ett generellt lyft av hela säkerheten i företaget. Det har bidragit till att vi känner oss tryggare och inte lika oroliga för att vi ska åka på en stor smäll. Vi vet också bättre hur vi ska ta oss ur en eventuell störning och återställa allt, så att vi inte blir stillastående en längre tid, berättar Niclas Bergdahl.
Ny kunskap behövs hela tiden
– Genom de utbildningar konsultbolaget har haft med oss har vi lärt oss om de möjliga sårbarheter vi har, vilket har varit mycket nyttigt! Det finns många aspekter man inte tänker på som hot, men som kan vara det. Till exempel hur lätt det egentligen är att få virus, genom att bara trycka på fel länk eller använda öppna nätverk, berättar Peter Westman.
Numera använder Röbäcks säljare alltid VPN (virtuellt privat nätverk) när de är ute på reser. Det är betydligt säkrare än att ansluta till publika nät på hotell eller tåg, vilket kan utgöra en enkel måltavla för attacker.
– I slutändan handlar det också mycket om att sätta rutinerna för detta, så att de nya arbetssätten etablerar sig och inte faller i glömska. Ny kunskap kommer också alltid behövs, för hotbilden förändras hela tiden och där kommer vi att fortsätta ta in konsulter, berättar Niclas Bergdahl.
Vad har varit mest värdefullt?
– Hade vi inte fått finansiering till att göra detta hade vi nog stått kvar i samma läge som innan. Med tanke på alla attacker som drabbar företag och organisationer idag är det av största vikt att satsa på cybersäkerhet, vilket görs bra med dessa checkar från Tillväxtverket. Med hyfsat små och enkla medel kan man hjälpa småföretagare att inte stanna av, vilket kan påverka verksamheten allvarligt, avslutar Peter Westman.