Säkra digitala system för företaget Kinab

När bolaget Kinab behövde ett nytt it-system, valde de att satsa extra på den digitala säkerheten. Med stöd från Tillväxtverket kunde de anlita konsulter inom it-säkerhet som tog fram ett robust system. Dessutom har hela företaget fått ökad medvetenhet om cybersäkerhet genom projektet.

En maskin

– När man pratar om det digitala, tänker många kanske att ”det är väl inte så svårt”. Men vi har nu lärt oss att vi inte alls kunde så mycket innan vi startade – för det är en djungel där ute. Så det behövs verkligen mer kunskap och kompetens inom cybersäkerhet, säger Annica Jonsson.

Hon är vd på Kinab, som skapar fräscha återvinningsmiljöer med hjälp av speciallastbilar. De har funnits sedan 2008, har sin bas i Örnsköldsvik och har expanderat snabbt de senaste åren. Därför behövde de växla upp sitt arbete med datasystem, datastöd och kundregister – för att ha kontroll över samtliga kunder och avtal på ett säkert sätt.

Annica Jonsson, vd Kinab

Annica Jonsson, vd Kinab

Bättre vara proaktiv

– Vi behövde ett nytt digitalt verktyg som var anpassat efter vår verksamhetsspecifika behov, med bland annat planeringslösningar, ruttoptimering och AI. I samband med detta ville vi även säkra upp hur vi loggar in och lagrar information, så att inte information kan komma i fel händer, säger Annica Jonsson.

Hon menar att många företag tar den digitala säkerheten lite för given, men det är bättre att ta tag i det innan det händer något allvarligt.

Värdefullt att ta in extern kompetens

Genom Tillväxtverket kunde Kinab få finansiering med checkar för digital säkerhet – som gick till att anlita ett lokalt företag i Örnsköldsvik. De gjorde en genomlysning av verksamheten, för att hitta potentiella risker och möjligheter med den digitala säkerheten. Medarbetarna på företaget fick även föreläsningar om cybersäkerhet, för att höja medvetandegraden om frågan.

– Vi har anställda som är duktig på data generellt, men det betyder inte att man automatiskt är duktig på säkerhet. Dessa personer har nu fått ökad kunskap om digital säkerhet och det har blivit tydligare hur vi arbetar i företaget och varför vi gör det vi gör, säger Annica Jonsson.

Många företag prioriterar inte frågan

Men även om Kinab har höjt kunskapen rejält, betonar Annica Jonsson att de fortfarande har mycket att lära och att de behöver fortsätta att arbeta med cybersäkerheten. Detta eftersom kraven på säkerhet kommer att skruvas upp allt eftersom. Det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad och kontrollera att man gör rätt saker.

– Vi har insett hur sköra vi faktiskt var innan vi såg över säkerheten, och hur sköra många system är. Många tar säkerheten lite för given och man byter inte lösenord tillräckligt ofta, eller gör de här delarna som man kanske vet att man borde, säger Annica Jonsson.

För många företag är det mycket som ska hinnas med och tiden är ofta knapp. Därför blir ofta frågan om cybersäkerhet nedprioriterad. Men oftast är det en väl värd investering, eftersom det kostar mer att råka ut för attacker eller störningar. Men som alltid kostar förändringar på.

– Den stora utmaningen är nog att implementera förändringarna så att de verkligen sätter sig. Det är viktigt att alla i företaget tycker att det är självklart att tänka på säkerheten och jobba utifrån det, säger Annica Jonsson.

Har du några tips till andra företag när det gäller digital säkerhet?

– Välj rätt personer som hjälper er, som faktiskt vill hjälpa er som kund. Vi hade turen att få hjälp av ett företag som verkligen såg till vad vi behövde. Sedan behöver man se till att de i sin tur får alla detaljer de behöver om bolaget för att kunna utföra ett bra arbete, avslutar Annica Jonsson.