Säker molnlösning för Interspectrals kunder inom industri 4.0

För att jobba proaktivt med cybersäkerhet valde företaget Interspectral att göra en genomlysning av sin teknikplattform, molnlösning och utvecklarmiljö. Resultatet blev ökad kunskap, visshet om att de redan jobbar på ett bra sätt samt en tydlig åtgärdslista för det fortsatta arbetet.

Isabelle Hachette, vd på Interspectral

Isabelle Hachette, vd på Interspectral

– Som företag upplever vi inte att vi har några cyberhot riktade mot oss, men våra kunder inom bland annat energi, medicinteknik samt försvars-, flyg och rymdsektorn har väldigt höga krav på digital säkerhet. Som deras underleverantörer ställer de i sin tur krav på oss, och därför blev vi glada när vi fick chansen av Tillväxtverket att se över säkerheten i vår teknikplattform och molnlösning, säger Isabelle Hachette som är vd på Interspectral.

Interspectral har funnits sedan 2015 och är specialiserade inom datafusion, avancerad visualisering och dataanalys av stora datamängder. De utvecklar mjukvara till 3D-skrivare för metallkomponenter inom industri 4.0 (en uppkopplad industri).

Detta görs med en digital tvilling –virtuella miljöer som är kopior av fysiska objekt eller hela miljöer. Detta används för kvalitetssäkring, processmonitorering och kvalificering av komponenter, inom till exempel flygindustrin. De är ett scaleup-företag som växer snabbt, vilket gjorde finansieringen från Tillväxtverket extra tacksam.

Värdefull genomlysning av företaget

Med hjälp av checken tog företaget in en konsult som såg över deras teknikplattform samt molnlösning för 3D-visualisering i realtid, och om det fanns några uppenbara svagheter i cybersäkerheten. Konsulten såg även över deras mjukvaruplattform generellt, för att för att säkerställa att den lever upp till rådande krav samt gjorde en gapanalys för att identifiera ett önskat tillstånd för företagets cybersäkerhet.

– Det var inget alarmerande som uppkom, vilket var skönt att få bekräftat att vi har en säker lösning och utvecklingsmiljö. Upplägget var lärorikt och vi har kunnat ta med oss mycket i hur vi ska jobba med cybersäkerhet framöver. Den sammanställning vi fick visar dels vad vi uppnår i dagsläget, dels vad vi eventuellt behöver stärka framöver med förslag på åtgärder, säger Isabelle Hachette.

En trygghet i leveransen

Hon beskriver att företaget har ett mycket kompetent it-team, där det faller sig naturligt att även lägga frågorna om cybersäkerhet. Framöver ska de även se över om de behöver en specifik roll för den digitala säkerheten, särskilt när de växer ytterligare som företag.

– Vi känner oss nu tryggare i att vi faktiskt kan leverera tjänster och produkter som också ger ett bra skydd. Detta innebär färre risker från cyberattacker och bättre förtroende från våra kunder. På lång sikt kommer effekterna att bli betydande för vår tillväxt, säger Isabelle Hachette.

Vad är viktigt att tänka på som företag, när det gäller digital säkerhet?

– Företag behöver se över sin verksamhet utifrån ett cybersäkerhetsperspektivet, för det är en viktig fråga. Man behöver arbeta proaktivt med cybersäkerhet, för förr eller senare kommer det komma ökade krav från kunder och regleringar, säger Isabelle Hachette och fortsätter:

– Det också vara en konkurrensfördel om man är duktig på cybersäkerhet och kan visa att man har gjort sådana här genomlysningar och kontroller i sitt företag. Man kan då bli starkare i sin relation till kunderna och sitt erbjudande. Att som företag erbjuda en trygg och säker lösning är mycket viktigt för oss på Interspectral och därför är cybersäkerhet ett av våra strategiska initiativ framöver.