Lunchkafé för livskraftiga landsbygder : Ödehus som resurs för lokal utveckling

Samtal över tallriken för kommuner, regioner och myndigheter. Välkommen till höstens lunchkaféer med inspirerande exempel från aktörer som bidrar till utveckling i Sveriges landsbygder.

Människor sitter vid matbord och skrattar

Ödehus som resurs för lokal utveckling

Finns det en resurs i tomma öde hus i Sveriges landsbygder? Det är det många som tror och som på olika sätt jobbar för att hus som idag inte bebos ska få nya ägare, och att människor som vill flytta till dessa platser ska hitta sitt drömboende. Ta del av ett exempel från Tornedalen, projektet Hej Hemby som drivs av Pajala och Övertorneås kommuner och hör Ida Nilsson, Blekinge tekniska högskola som forskar kring de här frågorna.

Ida Nilsson, Blekinge Tekniska högskola, forskar om landsbygder utifrån ett planeringsperspektiv och har flera pågående projekt där hon tittar särskilt på ödehus som resurs för den lokala utveckling.

Hej Hemby är ett projekt som drivs av Pajala och Övertorneå kommuner. Här arbetar kommunerna med rådgivning och stöd till fastighetsägare som vill sälja eller hyra ut, och till husletare och nybyggare som vill flytta in. Målet är att fler hus i Pajala och Övertorneå säljs på en öppen marknad. För att få fler att hitta till Tornedalen görs olika marknadsföringsinsatser i samarbete med det lokala förenings- och näringslivet och projektet jobbar för att få fler aktörer i samhället att engagera sig i inflyttningsfrågan. Hör Therése Wintervy, projektledare, Övertorneå kommun och Johanna Funck, platsmarknadsförare och projektledare, Pajala kommun berätta om deras arbete.

Seminariet passar dig som

Arbetar på kommun, region eller myndighet.

Kontakt

Evelina Selander
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se


Carin Persson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se