Landsbygdsverkstad – Kommunikation för hela Sverige

Välkommen att lära dig mer om hur du kan putsa dina geografiska glasögon i kommunikationsarbetet.

I denna Landsbygdsverkstad utvecklar vi vår kunskap kring vad vi kan tänka på utifrån ett geografiskt perspektiv när vi planerar och genomför kommunikation. Vi pratar om inkluderande kommunikation, utmanar den urbana normen och bidrar till att skapa nytta för hela Sverige.

Seminariet passar dig som

Kommunikatörer med kollegor på kommuner, regioner, länsstyrelser och andra myndigheter som arbetar med landsbygdsutveckling. 30 deltagare, först till kvarn.

Om seminariet

Inför seminariet

För att komma väl förberedd till Landsbygdsverkstaden behöver du ta del av föreläsningen ”Bilden av oss” med Susanne Kvarnlöf och Kristina Ernehed från Heimbygda, Jämtland Härjedalens Hembygdsförbund. Föreläsningen är de första 35 minuterna.

Landsbygdsverkstaden innehåller:

  • Verktyget Kommunikation för hela Sverige
  • Exempel från Umeåregionen och från konceptet Landsbyggare. Ann-Sofie Appelblad från Nordmalings kommun berättar om ett kommande kommunikationsprojekt som vill utmana och förändra bilden av Umeåregionens landsbygder. Carina Åberg från Leader Höga Kusten berättar om konceptet Landsbyggare och hur det bidrar till en positiv, uppdaterad och äkta bild av landsbygder utan att för den delen problematisera eller skapa ett vi och dem. Carina kommer att berätta om tre nyckelbegrepp – människor, hög kvalitet och platsens betydelse.
  • Reflektion och dialog om föreläsningen ”Bilden av oss”.
  • Reflektion och dialog om hur vi skildrar landsbygder i bild och text. Vad kan vi tänka på i bildsättning och hur skriver mer likvärdiga texter ur ett geografiskt perspektiv?
  • Reflektion och dialog om vad vi som kommun/region/myndighet kan göra för att utveckla en inkluderande kommunikation utifrån ett geografiskt perspektiv.

Det här gör vi genom en Landsbygdsverkstad. En landsbygdsverkstad är ett av verktygen i det samlade metodstöd för stärkta landsbygdsperspektiv hos offentliga aktörer.

Umeåregionen är en samverkan mellan de sju kommunerna Umeå, Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln, Vännäs och Örnsköldsvik.

Kontakt

Evelina Selander
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se