Lika men olika

Tas särskild hänsyn till landsbygders förutsättningar i planeringen för regional utveckling? Denna rapport, framtagen av SLU, undersöker hur Sveriges regioner gör konsekvensbedömningar utifrån geografiska perspektiv.

Fokus på hela regionen, inte dess delar. Tillväxtverket har i en tidigare rapport "Geografier som inte syns" belyst hur regionerna hanterar geografier som till exempel landsbygder och städer i de regionala utvecklingsstrategierna. Regionerna uttrycker ofta att insatser ska nå 'hela regionen' och 'alla'. Det kan tolkas som att de inte tar hänsyn till geografiska skillnader som finns inom regionen.

Sammanfattning

Denna fördjupade studie kring två politikområden visar dock att det förekommer mer av territoriella bedömningar inom den konkreta politiken än vad övergripande strategiska planer ger uttryck för.

Inom innovationspolitiken är synsättet i huvudsak att en region utgör en plats. I de flesta studerade regioner har de inomregionala geografiska glasögonen inte tagits på vid utvecklingen av strategier för smart specialisering – men det finns undantag

Inom kulturpolitiken finns tydliga målsättningar om att kulturen ska nå ”alla”, och särskilt alla barn och unga. Denna målsättning återföljs också av en analys av att det finns betydande geografiska skillnader inom regionerna gällande tillgång till att ta del av och utöva kultur.

Om ambitionen är att stärka de territoriella perspektiven i den regionala politikens genomförande så ger denna studies slutsatser fog för att utrycka följande rekommendationer:

  1. Genomför en översyn över hur den information som efterfrågas i regionernas handläggning och rapportering till regeringen och statliga myndigheter synliggör inom-regionala geografiska skillnader.
  2. Fortsätt att understödja regionernas kapacitet att göra geografiska analyser genom fortsatt utbyggnad av Pipos Regionanalys, exempelvis genom att skapa förutsättningar för att också synliggöra kulturen i kartverktyget.
  3. Utveckla den territoriella styrningen genom att vidareutveckla målformuleringar gällande geografiska/territoriella aspekter inom fler verksamhetsområden. Tydliga målformuleringar, såsom inom kulturpolitiken, kan genera utveckling av lösningar anpassade till olika geografier.
  4. Utveckla lärandet mellan regioner och mellan verksamhetsområdet gällande geografisk anpassade åtgärder inom den regionala utvecklingspolitiken.

Intressant för dig som ...

Arbetar inom region, kommun eller myndighet.

Relaterad läsning


Lika men olika - Tas särskild hänsyn till landsbygders förutsättningar i planeringen för regional utveckling?

Rapportens omslag
Publikationsnummer:
0500
ISBN:
978-91-89730-92-2
Årtal:
2025