- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Vår verksamhet
- Stora turismpriset
- Stora turismpriset 2024
- Ulva hantverk och hyresförening - Uppsala län
Ulva hantverk och hyresförening - Uppsala län
Ulva hantverk och hyresförening arbetar tillsammans med och motiverar både företag, organisationer och föreningar till kreativ utveckling av upplevelser. Det resulterar i fler besökare och bättre förutsättningar för besöksnäringen i Uppsala och Uppland.
Ulva kvarn har en spännande historia och är idag ett populärt utflyktsmål och ett värdefullt naturområde. Här kan besökaren uppleva forsen, upptäcka fisktrappan, njuta av egen matsäck på picknickytorna och vandra runt i hantverksbyn och kvarnen.
Ulva hantverk och hyresförening bildades 1984 och består av nio företag och hantverkare som är verksamma i och kring Ulva kvarn. Tillsammans genomför de vår- höst- och julmarknader, historiska familjedagar, konstutställningar och den mycket välbesökta bakluckeloppisen.
En stark samverkan
Föreningen arbetar målinriktat, tillsammans med huvudmannen Uppsala arenor och fastigheter, för att få fler företagare och hantverkare på plats. De strävar ständigt efter förnyelse och att utveckla företagens upplevelseutbud. 2024 öppnade en ny restaurang och en ny delikatessbutik.
Föreningen erbjuder även medarrangörskap till andra föreningar som ges stort utrymme att medskapa evenemang tillsammans med Hantverksföreningen. Eller ibland erbjuder de platsen som arena för andras evenemang, exempelvis cykeltävling, konstutställningar, bilträffar.
De har en nära samverkan med geografiskt närliggande företag och organisationer. I år har ett nytt samarbete inletts med besöksmål som attraherar samma målgrupper. En fyrklöver som samverkar för att marknadsföra och slussa besökare mellan varandra bestående av Wiks slott, Salsta slott, Hammarskogs herrgård och Ulva kvarn.
Förening som sprider kunskap
Ulva hantverk och hyresförening utvecklar, sprider och delar nya kunskaper. De har ett brett kursutbud som inkluderar silversmide, urmakeri, tovning, glasblåseri med mera. Det lockar många långväga besökare eftersom kursutbudet är så nischat.
De är också medarrangör av en guidekurs för Ulva guider och har tagit fram ”Berättelsen om Ulva”. Materialet är framtaget för att skapa underlag till dramatiserade visningar, undervisningsmaterial till skolor och som underlag till både tryckt material och hemsida.
En hållbar verksamhet
Ulva hantverk och hyresförening utvecklar målmedvetet en hållbar verksamhet. Många av Ulvas företag säljer unika konsthantverk i begränsad upplaga. Urmakeriet gör reparationer av alla sorts klockor. Antikhandeln säljer secondhandvaror och förmedlar varje år tusentals föremål för återbruk.
Föreningen anordnar evenemang med fokus på hållbarhet som till exempel Ulva bakluckeloppis, som äger rum 25 söndagar maj till oktober. Loppisen är mycket välbesökt under sommarmånaderna.
De informerar alltid om vilka kollektiva färdmedel som finns för att besöka dem och samarbetar med Upplands lokaltrafik som sätter in extra bussar vid evenemang. De är även pådrivande i arbetet med att få en cykelväg från och till Uppsala.