- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Vår verksamhet
- Stora turismpriset
- Stora turismpriset 2024
- Stiftelsen Stora Kopparberget - Dalarna
Stiftelsen Stora Kopparberget - Dalarna
Från tusen år av gruvdrift till ett hållbart besöksmål i världsklass! Falu Gruva, som är en del av Världsarvet Falun, arbetar framgångsrikt och engagerat i att bevara platsens historiska värden för framtida generationer. Besöksmålet utvecklas kontinuerligt och fascinerar ständigt nya gäster.
Unesco har utsett Världsarvet Falun till en plats värd att bevara för all framtid. Världsarvet består av tre delar; gruva, stad och bergsmansbygd.
På ett omsorgsfullt sätt har Stiftelsen Stora Kopparberget, utvecklat besöksmålet Falu Gruva. Deras engagemang har bidragit till att platsen nu är ett besöksmål där både besökare och lokalbefolkning möts för att lära, utvecklas och inspireras.
Sedan ett par år tillbaka kan besökarna spendera en hel dag vid besöksmålet. Utöver att köpa biljetter till museum eller guidad visning under jord finns möjlighet att smaka på världsarvet, besöka lokala producenter, övernatta, konferera eller ge sig ut på någon av lederna som startar från området.
Falu gruva lockar cirka 75 000 betalande besökare årligen, både nationella och internationella.
Ett växande besöksmål
Stiftelsen har utvecklat ett besöksmål som, både ovan och under jord, inspirerar till lärande om tidigare generationers innovationer och traditioner. Interaktiva installationer fångar intresse och skapar engagemang.
Besökarna bjuds in att vara medskapare och aktivt delta i olika aktiviteter utifrån ett historiskt perspektiv. Digitaliseringens möjligheter medför att besökare kan få nya kunskaper på platsen oavsett tid på dygnet. Gäster uppmuntras att vara fysiskt aktiva i miljön, att kombinera natur med kultur och utforska världsarvets olika delar med gruvan som utgångpunkt.
Falu Gruva har de senaste åren visat hur man på ett framgångsrikt sätt kan utveckla ett besöksmål så att besökaren väljer att stanna längre på platsen. Helhetsupplevelsen påverkas positivt genom att fler verksamheter som berikar varandra har adderats på besöksmålet.
Utvecklar ett hållbart världsarv
Falu Gruva utvecklar och delar kunskap och erfarenheter för att stärka besöksnäringen och andra världsarv. Genom projektet Stärka Världsarv har Falu Gruva tagit stort ansvar i att utveckla hela Världsarvet Falun – både strategiskt och operativt.
Samverkan med kommun, region, länsstyrelse, akademi, näringsliv, besöksnäring, föreningar har blivit en modell som nu är förebild för flera svenska världsarv i syfte att bygga hållbara besöksmål.
Med en ambition om att bevara platsen och samtidigt utveckla den, från gruvdrift till ett besöksmål har hållbarhet varit en naturlig del i arbetet. Hållbarhet är centralt i förvaltandet av stiftelsens 90 byggnader och i samverkan med deras 40 hyresgäster. De visar att man kan bevara en unik kulturmiljö och samtidigt vara ekonomiskt hållbar. Bredd i verksamhetens olika intäktskällor är en framgångsfaktor (hyror, biljetter, kapitalavkastning samt rödfärgsråvara).
För besökaren finns en uttalad Code of Conduct i syfte att skapa förutsättningar för en säker, attraktiv och hållbar upplevelse. Löpande besöksenkäter och undersökningar ger underlag för att analysera gästens upplevda värde samt för att förebygga överturism och slitage.
Besökscentrum, gruvmuseet och delar av de kulturhistoriska byggnaderna är tillgängliga för alla. Personer med motorisk funktionsvariation erbjuds att ta del av gruvan under jord via rörlig media. I butik och i samarbete med intilliggande aktörer prioriteras lokala och hållbara produkter.