- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Vår verksamhet
- Stora turismpriset
- Stora turismpriset 2024
- Skånes Djurpark - Skåne
Skånes Djurpark - Skåne
Skånes Djurpark är mycket mer än en attraktion – det är en plats där människor, natur, utbildning och hållbarhet möts för att skapa en djupare förståelse och respekt för vår miljö och dess invånare. Med spännande boenden inbäddade i parken lockar de både nationella och internationella besökare som vill lära sig mer om nordiska djur och natur.
Skåne Djurparks mission är att skapa emotionell kontakt mellan människor, djur och natur. De vill vara en plats där både barn och vuxna kan komma ut och bli inspirerade av den fantastiska natur och mångfald vi har i Sverige.
I djurparken bor omkring 50 arter nordiska djur. Sedan starten 1952 har parken levt efter ledorden inga djur i bur vilket gör att djuren lever i stora hägn så nära sin naturliga miljö som möjligt.
Med boendealternativ som tipi-tält och Fåret Shaun-vagnar inbäddade i naturen inne i parken, lockar de både nationella och internationella besökare.
Vågar testa nytt
På Skånes Djurpark finns en stark tro på att testa, våga prova nya lösningar och ta till sig ny teknik för att fortsätta utveckla och utmana det traditionella arbetet kring djurparker. Det gäller allt från matsvinn och avfall till hur man kan kombinera kunskapsinlärning med nöjen för att göra verkliga avtryck hos skolbarn och barnfamiljer.
Digitala dagspass och dynamisk prissättning på biljetter är exempel på innovativa tillvägagångssätt för att optimera besöksupplevelsen. Det har hjälpt dem att jämna ut besöksantalet under de mest intensiva veckorna och skapa balans i parken.
Ett brett kunskapsarbete
Forskning visar att barn som förstår och har en relation till naturen är mer benägna att skydda den. Barnen kan bland annat se djuren i sin naturliga miljö genom att nyfiket spana med sin kikare och använda sitt upptäckarpass där de fått roliga och lärorika uppgifter att lösa under besöket.
Med Stiftelsen för Sparbanken Skåne arbetar djurparken med att årligen bjuda in över 6 000 andraklassare för att möta nordiska djur och lära sig mer om hur djur, natur och människor hör samman, med målet att skapa ett livslångt och starkt band mellan människa och natur.
De samarbetar även med forskare vid olika universitet och fungerar som en utbildningsplattform för elever från djurvårdar- och äventyrsturismlinjen vid REAL-gymnasiet i Skåne.
Genom partnerskap med olika organisationer stödjer Skånes Djurpark aktivt bevarandet av hotade arter som storkar, berguv och myskoxe, samtidigt som de driver initiativ för att minska miljöpåverkan.