Outdoor People of Bergslagen - Örebro län

I Hjulsjöbygden bor cirka 300 personer, men här finns kraften av flera tusen. Drivet och engagemanget för platsens betydelse får invånarna och besökare att samlas kring en hållbar utveckling - för platsen, naturen och människan.

Konstnärer stående i en katedral med konst på glasfönstret. Outdoor People of Bergslagen.

Foto: Lankälvskatedralen, Fotograf: Peter Lahäll.

Outdoor People of Bergslagen är ett nätverk av guider i samarbete med lokala mikroföretag och ideella organisationer vid Naturstation Södra Hyttan.

Med hjälp av konst och tankeväckande illustrationer får besökaren med sig ny kunskap hem. Här sprids exempel om regenerativ turism. Mest känt på platsen sedan 20 år är Bergslagens Bokloppis – ett unikt kulturfenomen av återvunna böcker samt festivalen HyttDreva.

Från Naturstationen utgår flertalet guidningar som berättar om kultur och natur i området på ett inspirerande och intressefångande sätt. Med hjälp av konst och tankeväckande illustrationer får besökaren med sig ny kunskap hem.

Prenumeration på naturupplevelser är en produkt där deltagarna betalar en årsprenumeration och sedan får en naturupplevelse i månaden för att få inspiration och kunskap att bli aktiva friluftsmänniskor.

Regenerativ turism

Outdoor People of Bergslagen stödjer inte bara arbetet som sker via Naturstation Södra Hyttan och projektet Rewilding Lankälven med hjälp av den vinst deras verksamhet ger, det är samtidigt de som praktiskt arbetar och driver naturvårdsinsatserna.

De vill sudda ut gränsen mellan lokalbefolkning och besökare liksom mellan turism och naturvård. I deras prenumeration på naturupplevelser såväl som i andra aktiviteter ingår att besökare blir en del av naturvården genom att aktivt delta.

I Lankälvskatedralen illustreras livet i älven och här får besökarna chansen att, prova på Rewilding – som handlar om att återförvilda – och vara med att praktiskt arbeta i älven.

De arrangerar även volontärläger där besökarna blir en aktiv del av restaureringen. På så sätt knyter de samman människor som verkar för en hållbar utveckling.

Turism – en del av lösningen för en hållbar framtid

En initial idé med att skapa Outdoor People of Bergslagen är att utifrån det ideella samarbetet stärka befintliga företag och inspirera nya företagare, genom att visa att det går att driva företag genom småskalig ekoturism. Istället för att se besöksnäringen som något som måste begränsas för att minska slitage på naturen och lokalbefolkningens tålamod, så jobbar de utifrån att turismföretagen blir en del av lösningen för en hållbar framtid.

Outdoor People jobbar även med en kulturell hållbarhetsfaktor där den själsliga upplevelsen och känslan av meningsfullhet är viktig.

Lankälvsprojektet handlar om att återställa den lokala älven så att öring och flodpärlmusslor ska kunna fortleva. Tillsammans med BatLife Sweden skapar de förutsättningar som gynnar fladdermöss som finns i området. Bland annat genom att de har byggt och driver en övervakningsstation kopplad till nationell miljöövervakning och forskning.

Ett samarbete har påbörjats med Länsstyrelsen i Örebro där den hotade mosippan ska få nya livsmiljöer i syfte att bevara det biologiska kulturarvet i Bergslagen.