Köpings Must och Cider - Västmanland

Köpings Must och Cider, med Sveriges första ekologiska fruktodling, utvecklar nya innovativa smaker och delar gärna med sig av kunskap för att stärka besöksnäringen. Familjeföretaget har skapat en framgångsrik besöksattraktion i Västmanland.

Mor och dotter på musteriet som håller i sina produkter. Köpings Must och Cider.

Foto: Köpings Must och Cider.

Här hålls kurser, visningar och dryckesprovningar för privatgäster och företagskunder.

Fokus i verksamheten är deras ekologiska must och cider. Med en bredd av råvaror på runt 60 olika sorters äpplen, päron, plommon och druvor, samt samarbeten med lokala och nationella spritföretag skapar familjen innovativa smaker som väcker nyfikenhet. De ger även privatpersoner möjlighet att få egen frukt pressad för att säkerställa att inte råvaror går till spillo. Under pandemin öppnade de en obemannad gårdsbutik.

Köpings Must och Cider anordnar årligen olika event på gården i samarbete med lokala företag och organisationer som bidrar till sammanhållning och stolthet för bygden. Några exempel är Rasgärde sommarmarknad som äger rum på nationaldagen, dryckesfestival i syfte att öka kunskapen om lokala drycker samt pop up restaurang med en prisbelönt kock, där dryck och mat möts på ett inspirerande sätt.

Delar med sig av kunskap

Med hjälp av workshops, provningar och studiebesök sprider de kunskap till besökare och lokalbefolkning.

Engagemanget att hjälpa och vägleda kollegor inom branschen har alltid varit stort och de arbetar på en skrift som ska hjälpa nystartade eller stagnerade dryckesverksamheter att hitta hållbara sätt att öka sin försäljning och bli en del av besöksnäringen.

Ett särskilt aktuellt område är hur man kan utveckla rutiner för visningar som omfattas av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. De har även drivit ett nationellt dryckesprojekt för Svenska Dryckesakademien, Svensk dryck till måltiden, och lett flera regionala projekt för att öka antalet företag som förädlar, bedriver besöksnäring och säljer produkter till lokala restauranger.

Stort engagemang för en hållbar utveckling

Frukten kommer från ekologiska fruktträdgårdar och verksamheten har en produktion som är både KRAV- och IP-certifierad. Verksamhetens hållbarhetsambitioner är höga med stort engagemang för en hållbar samhällsutveckling.

De samordnar bland annat aktiviteter på platsen för att stärka den lokala samhörigheten. De stöttar lokala idrottsföreningar genom att anlita dem under skördetid och samarbetar med kyrkan för att hjälpa människor i behov av arbeten. Samarbeten med lokala biodlare gör att de bidrar till biologisk mångfald genom att skapa boställen för vildbin och humlor.