Filmbyn Småland - Jönköpings län

Med ett nytänkande samarbete kring Astrid Lindgrens verk har Filmbyn Småland skapat en innovativ reseanledning. De har både främjat kulturarvet och lyckats locka fler besökare till regionen.

Mariannelund har en spännande historia inom svensk barnfilm. Här finns mängder av inspelningsplatser och trakten ruvar på en kulturskatt som nu lyfts fram i ljuset.

I Filmbyn får besökarna uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Saltkråkan, Nils Karlsson Pyssling och Pippi Långstrump. De får kliva in i filmens värld i en utställning skapad i Astrid Lindgrens anda.

Här får de se klassiska studiobyggen och originalkostymer från filmerna, sjunga till filmmusik och skapa egna mobilfilmer när de hoppar över Helvetesgapet eller hissas upp i flaggstången som Ida.

Genom att lyssna, läsa och leka lär de sig om Astrid Lindgrens filmer. Utöver utställning finns här en butik och restaurang.

Bidrar till en hållbar och attraktiv plats

Filmbyn Småland har ett starkt engagemang för hållbarhet. Med tre språk i besöksupplevelsen och god tillgänglighet för alla besökare, skapar de en inkluderande miljö där alla känner sig välkomna.

Hållbarhet ses tydligt i den dagliga driften, från användning av lokala råvaror i restaurangen till att skapa ett positivt och hållbart arbetsklimat där säsongspersonalen återkommer år efter år.

En del av den sociala hållbarheten är också engagemanget för bygden. Mariannelund har nu åter blivit en del av Astrids Lindgrens kulturarv efter filminspelningarna på 60-talet. Det har bidragit till platsens attraktivitet och den lokala stoltheten.

Genom samarbete med andra besöksnäringsföretag och föreningar, samt sin roll som en brobyggare mellan olika kommuner och län, bidrar Filmbyn Småland till att främja tillväxt och sammanhållning över hela regionen. De deltar aktivt i utvecklingsprojekt både inom den egna orten och över gränser vilket gjort att Astrid Lindgrens kulturarv nu spridit sig över ett större område.