- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Vår verksamhet
- Stora turismpriset
- Stora turismpriset 2024
- Destination Tärnö - Blekinge
Destination Tärnö - Blekinge
Destination Tärnö arbetar för att skapa en magisk miljö som får gäster att strömma från när och fjärran. De utvecklar ständigt idén om att leva “det goda livet” på naturens villkor. Ön är en hållbar 360° upplevelse av havsutsikt och skärgårdsliv med en extra guldkant.
Längst ut i den sydligaste svenska skärgården ligger Tärnö. Ön består delvis av ett naturreservat samt ingår i UNESCO biosfärsområde och världsarv. Där drivs Destination Tärnö vars mål är att skapa en hållbar destination genom att bevara den pittoreska ön och samtidigt lyfta fram historien om det fiskesamhälle som Tärnö en gång var, i en mix med moderna faciliteter.
De erbjuder både glamping och moderna små stugor med havsutsikt. Förutom semesterboenden driver Destination Tärnö restaurangen Franks kabyss och glass-kiosken Stinas Glasscafé. Hit kommer många internationella gäster, från bland annat Holland, Belgien och Tyskland som uppskattar lugnet och naturen som ön bjuder på.
Drivs med respekt för människans avtryck
Med ett genuint intresse för hållbarhet och kulturarvet på ön drivs verksamheten med stor respekt för människans avtryck.
Det hållbara tänket genomsyrar verksamheten, allt ifrån ett gym byggt av naturmaterial och gamla fiskeredskap till el-scootern som levererar maten till glampingtälten. De har snålspolande toaletter och duschar, och har anlagt en kryddträdgård med blommor och grönsaker de använder i sin matlagning som vattnas med regnvatten de samlar i kärl.
En mix av gammalt och nytt
Vid renoveringar och förbättringar av verksamheten är Destination Tärnö noga med att bevara det gamla och traditionella men i en modern kontext. Vid renovering av konferenslokalen valde de att använda sig av diabas och ek då ön är känd för sin svarta diabasåder som sträcker sig över hela ön och är ett unikt och exklusivt naturmaterial.
Destinationen har också tillämpat digitaliseringens många möjligheter för att effektivisera processer för såväl personal, som gästerna. Ett exempel är ett sms som gästerna får vid incheckning, i det finns karta med information om deras boende och hur gästen på bästa sätt bidrar till en hållbar vistelse med sopsortering, vattenhantering samt nyttjande av ön i samklang med natur och lokalbefolkning.
Delar kunskap
Tärnö är en del av ARK56, ett nätverk av sammanlänkande leder som går genom Blekinge. Nätverket är till för att underlätta besökares upplevelse av Blekinge, men också för att företag ska dela kunskap, erfarenheter och samverka.
Destination Tärnö lyfter det kulturhistoriska värdet på ön, både i praktiken och genom kunskapsdelande element, som exempelvis informationsskyltar på gärdsgårdarna och exponering av samlingar av öns rika kulturhistoria.