Work in Sweden

Brist på kompetens är idag ett av de största hindren för tillväxt och regional utveckling i Sverige. Tillväxtverket ska tillsammans med nio andra myndigheter och Business Sweden arbeta med att attrahera, etablera och behålla högkvalificerad internationell kompetens och annan utländsk arbetskraft.

Flera personer sitter runt ett bort och pratar

På flera ställen i landet pågår nu också stora investeringar och etableringar. Samtidigt kan kompetens inte alltid hittas i Sverige vilket ställer krav på inflyttning från andra länder. Därför är det viktigt för Sverige att kunna attrahera och behålla högkvalificerad och annan efterfrågad utländsk arbetskraft.

De andra myndigheter som ingår i samverkan är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Statistiska centralbyrån, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Universitets- och högskolerådet och Vinnova. Arbetet samordnas av Tillväxtverket.

Bättre samordning av myndigheters arbete

Inom ramen för uppdraget ska myndigheterna etablera en långsiktig samverkan. Ur individers och arbetsgivares perspektiv ska myndigheternas insatser bli bättre samordnade, förutsägbara och utgöra en effektiv helhet. Myndigheterna ska underlätta för företag att anställa utländsk arbetskraft med efterfrågad kompetens och de individer som kommer till Sverige ska snabbare komma in i samhället och välja att etablera sig i landet.

Myndigheternas samverkan ska även bidra till att underlätta regionernas och kommunernas arbete att attrahera och etablera inflyttad utländsk arbetskraft och deras familjer. Myndigheterna ska under uppdraget föra dialog med regioner och kommuner. Ett väl fungerande mottagande och etablering förutsätter ett aktivt regionalt arbete, där nationella myndigheter kan samverka för att minska hinder och underlätta regionernas arbete.

Syfte och mål

Uppdraget ska långsiktigt bidra till att stärka svensk konkurrenskraft och tillväxt genom att underlätta för bland annat företag att anställa utländsk arbetskraft med efterfrågad kompetens. Genom uppdraget ska myndigheterna också bidra till att den arbetskraft som kommer till Sverige, inklusive medföljande familjer, snabbare kommer in i samhället och väljer att etablera sig i landet. Målgruppen är främst utländska individer med högkvalificerad kompetens, inklusive forskare och studenter, och annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Även hemvändande svenska medborgare omfattas.

Målet med uppdraget är att statliga myndigheters insatser ska bli bättre samordnade och förutsägbara samt utgöra en effektiv helhet.

Tillväxtverket ska senast den 31 januari 2025 och 31 mars 2026 lämna delredovisningar samt senast den 31 mars 2027 lämna en slutrapport, inklusive en ekonomisk redovisning till Regeringskansliet.

Fokusområden

Samlad myndighetsinformation

Arbetssökande och arbetsgivare ska på ett enkelt sätt kunna tillgodogöra sig information om att arbeta och leva i Sverige. Genom att samla all relevant information på en plats kan de veta mer om hur livet i Sverige fungerar med skola, vår eller omsorg. Hur en tillståndsprocess ser ut för olika typer av sökande beroende på varifrån de kommer, eller vilka yrken som har för tillfället har särskilt stora behov att rekrytera.

Enkla, ändamålsenliga och förutsägbara tillståndsprocesser

Tydligare information för arbetssökande ska få arbetssökande att få en positiv påverka på deras beslut att komma till samt stanna i Sverige. Detta ska skapas genom enkla, ändamålsenliga och förutsägbara tillståndsprocesser som också ska ta hänsyn till hela familjens behov, inklusive skola för medföljande barn och arbetssituation för medföljande vuxna. Det är viktigt att behandla alla aspekter gemensamt för att säkerställa att hela familjen kan integreras smidigt.

Samlad statistik och kunskap om och behov av arbetskraftsinvandring

Genom samlad och uppdaterad statistik om grupper som kommer till Sverige för att arbeta och leva får vi veta mer om gruppen arbetskraftsinvandrare. Kunskapsluckor om varifrån personer kommer i världen, vad som kännetecknar dem och vilka typfall och vilka länder som med störst sannolikhet kan möta våra behov kommer kunna fyllas.

Arbetsgivares förutsättningar att rekrytera internationell kompetens

Tydligare myndighetsgemensamt stöd mot arbetsgivare kring rekryteringen av internationell kompetens ska underlätta förutsättningar hos företag som idag behöver mer kunskap och kännedom om att rekrytera internationell kompetens.

Regioner, kommuner och lärosätens insatser för att attrahera internationell kompetens

En gemensam riktning för regioner, kommuner och lärosäten ska minska på nuvarande skillnader mellan dem i arbetet med att attrahera och stödja internationell arbetskraft. Skillnader ska även minska för både internationell kompetens och för arbetsgivare beroende på vart i landet man söker sig till eller var man är etablerad.

Kontakt

Mats Wessman

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Anna Manhem Laurin

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Josef Lannemyr

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Viktoria Lagerkvist

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se