- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Våra uppdrag
- Strategiska nettonollprojekt
Strategiska nettonollprojekt
Förordningen om nettonollindustrin började gälla den 29 juni 2024. Förordningen innebär bland annat att tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan få erkännande som strategiskt nettonollprojekt. Förordningen omfattar 19 nettonolltekniker och projekt för avkarbonisering inom energiintensiv industri.
Ansökan om att få ett projekt erkänt som strategiskt nettonollprojekt görs i ett EU-gemensamt digitalt ansökningssystem och ansökningsformulär som sökande kan använda.
Genom ansökningssystemet får Tillväxtverket tillgång till ansökan. Tillväxtverket handlägger ansökan och fattar beslut i ärendet i enlighet med förordningen om nettonollindustrin. Ett beslut om erkännande förutsätter att vissa krav och urvalskriterier är uppfyllda.
För mer information om urvalskriterierna och vilka typer av projekt som kan ansöka om erkännande, ta del av Frågor och svar nedan.
Erkännande som strategiskt nettonollprojekt
Ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt innebär bland annat att särskilda tidsfrister ska gälla för tillstånd som företaget behöver ansöka om i ett nästa steg. I flera fall kan dessa tidsfrister innebära kortare handläggningstider för tillståndsprocessen.
Regeringen har gett sex länsstyrelser i uppdrag att vara kontaktpunkter för tillståndsprocesser i enlighet med förordningen om nettonollindustrin. Kontaktpunkterna ska bland annat ansvara för att underlätta och samordna tillståndsprocessen för tillverkningsprojekt för nettonollteknik, inklusive de tillverkningsprojekt som Tillväxtverket har beslutat att erkänna som strategiska nettonollprojekt.
De sex länsstyrelser som fått uppdraget att vara kontaktpunkter är Länsstyrelsen i Västerbottens, Dalarnas, Stockholms, Örebros, Västra Götalands och Skånes län. Dessa länsstyrelser ska vara kontaktpunkter även för projekt som är belägna i andra län.
Förordningen om nettonollindustrin
Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att vara den behöriga myndigheten för erkännande av tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiska nettonollprojekt, i enlighet med förordningen om nettonollindustrin (Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2024/1735 av den 13 juni 2024 om inrättande av en åtgärdsram för att stärka Europas ekosystem för tillverkning av nettonollteknik och om ändring av förordning (EU) 2018/1724). Uppdraget innebär att Tillväxtverket är den myndighet som handlägger och beslutar om erkännande av tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiska nettonollprojekt i Sverige.
Vill du ansöka om ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt?
Samtliga ansökningar skickas in genom ett EU-gemensamt ansökningssystem. Det finns två olika ansökningsförfaranden för att ansöka om erkännande som strategiskt nettonollprojekt.
1. Ordinarie ansökningsförfarande
Samtliga typer av tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan ansöka om att erkännas som strategiska nettonollprojekt genom att skicka in följande handlingar:
- Underlag som stödjer att ansökan uppfyller urvalskriterierna som beskrivs i artikel 13.1 i förordningen om nettonollindustrin.
- En affärsplan som bland annat lyfter fram projektets finansiella aspekter och som understödjer syftet att skapa arbetstillfällen av god kvalitet.
- En tidsplan för projektet som visar när projektet kan nå sitt mål att bidra till EU:s tillverkningskapacitet i enlighet med artikel 5 i förordningen.
Applying by application form kallas denna ansökningsmetod på EU-kommissionens webbplats.
2. Ansökan genom skriftlig begäran
Vissa projekt kan ansöka genom en skriftlig begäran, vilket är en förenklad process för att ansöka om erkännande som strategiskt nettonollprojekt.
De projekt som kan ansöka genom skriftlig begäran behöver uppfylla kraven i artikel 13.4 eller 13.5 i förordningen om nettonollindustrin. Läs mer om vilka krav ska uppfyllas under rubriken frågor och svar.
Vid ansökan genom skriftlig begäran behöver inte de underlag avseende uppfyllande av urvalskriterierna i artikel 13.1, affärsplan och tidsplan bifogas, vilket krävs i det ordinarie ansökningsförfarandet.
Applying by application form kallas denna ansökningsmetod på EU-kommissionens webbplats.
EU-kommissionens ansökningssystem
Oavsett om du ansöker genom det ordinarie ansökningsförfarandet eller genom en skriftlig begäran kan ansökan skickas in genom EU-kommissionens ansökningssystem.
På EU-kommissionens webbplats finns mer information om strategiska nettonollprojekt och om förordningen om nettonollindustrin.
Tillgång till en trygg och hållbar försörjning av nettonollteknik i EU
Det allmänna målet med förordningen om nettonollindustrin är att säkra EU:s tillgång till en trygg och hållbar försörjning av nettonollteknik. Det innefattar att öka tillverkningskapaciteten av nettonollteknik och dess försörjningskedjor för ökad motståndskraft (resiliens) och samtidigt bidra till att nå EU:s klimatmål och klimatneutralitetsmål. Ett annat syfte är att bidra till arbetstillfällen av god kvalitet inom nettonollteknik och därigenom förbättra EU:s konkurrenskraft. Förordningen omfattar 19 nettonolltekniker, definierade av förordningen.
Anmäl ditt intresse
Tillämpningen av regelverket är under utveckling. Om ditt företag överväger att ansöka om erkännande som strategiskt nettonollprojekt och skulle vilja ha mer information kan du fylla i en intresseanmälan via webbformuläret nedan. Genom att skicka in formuläret får du information om arbetet med strategiska nettonollprojekt.
När du har skickat in en intresseanmälan tar Tillväxtverket kontakt för att erbjuda ett digitalt möte. Mötet är frivilligt och syftar till att erbjuda en möjlighet att presentera ert projekt och ställa eventuella frågor om regelverket och ansökningsprocessen. Det går även bra att mejla strategiskaprojekt@tillvaxtverket.se för att efterfråga ett digitalt möte.
Frågor och svar
Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att vara den behöriga myndigheten i Sverige för erkännande av tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiska nettonollprojekt, enligt förordningen om nettonollindustrin (2024/1735).
Projekt för koldioxidavskiljning, projekt för koldioxidlagring och projekt för infrastruktur för koldioxidtransport kan också erkännas som strategiska nettonollprojekt. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har fått i uppdrag att vara den behöriga myndigheten för erkännande av sådana projekt. För mer information och svar på frågor gällande sådana projekt hänvisas därför till SGU.
Frågor och svar om strategiskt nettonollprojekt
Frågor och svar om förordningen om nettonollindustrin
Kontakt
Strategiskaprojekt@tillvaxtverket.se
Notera att svar på din förfrågan kan dröja under semestertider.