Strategiska nettonollprojekt

Förordningen om nettonollindustrin började gälla den 29 juni 2024. Förordningen innebär bland annat att tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan få erkännande som strategiskt nettonollprojekt. Förordningen omfattar 19 nettonolltekniker och projekt för avkarbonisering inom energiintensiv industri.

Ansökan om att få ett projekt erkänt som strategiskt nettonollprojekt görs i ett EU-gemensamt digitalt ansökningssystem och ansökningsformulär som sökande kan använda.

Genom ansökningssystemet får Tillväxtverket tillgång till ansökan. Tillväxtverket handlägger ansökan och fattar beslut i ärendet i enlighet med förordningen om nettonollindustrin. Ett beslut om erkännande förutsätter att vissa krav och urvalskriterier är uppfyllda.

För mer information om urvalskriterierna och vilka typer av projekt som kan ansöka om erkännande, ta del av Frågor och svar nedan.

Erkännande som strategiskt nettonollprojekt

Ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt innebär bland annat att särskilda tidsfrister ska gälla för tillstånd som företaget behöver ansöka om i ett nästa steg. I flera fall kan dessa tidsfrister innebära kortare handläggningstider för tillståndsprocessen.

Regeringen har gett sex länsstyrelser i uppdrag att vara kontaktpunkter för tillståndsprocesser i enlighet med förordningen om nettonollindustrin. Kontaktpunkterna ska bland annat ansvara för att underlätta och samordna tillståndsprocessen för tillverkningsprojekt för nettonollteknik, inklusive de tillverkningsprojekt som Tillväxtverket har beslutat att erkänna som strategiska nettonollprojekt.

De sex länsstyrelser som fått uppdraget att vara kontaktpunkter är Länsstyrelsen i Västerbottens, Dalarnas, Stockholms, Örebros, Västra Götalands och Skånes län. Dessa länsstyrelser ska vara kontaktpunkter även för projekt som är belägna i andra län.

Förordningen om nettonollindustrin

Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att vara den behöriga myndigheten för erkännande av tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiska nettonollprojekt, i enlighet med förordningen om nettonollindustrin (Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2024/1735 av den 13 juni 2024 om inrättande av en åtgärdsram för att stärka Europas ekosystem för tillverkning av nettonollteknik och om ändring av förordning (EU) 2018/1724). Uppdraget innebär att Tillväxtverket är den myndighet som handlägger och beslutar om erkännande av tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiska nettonollprojekt i Sverige.

Vill du ansöka om ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt?

Samtliga ansökningar skickas in genom ett EU-gemensamt ansökningssystem. Det finns två olika ansökningsförfaranden för att ansöka om erkännande som strategiskt nettonollprojekt.

1. Ordinarie ansökningsförfarande

Samtliga typer av tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan ansöka om att erkännas som strategiska nettonollprojekt genom att skicka in följande handlingar:

  • Underlag som stödjer att ansökan uppfyller urvalskriterierna som beskrivs i artikel 13.1 i förordningen om nettonollindustrin.
  • En affärsplan som bland annat lyfter fram projektets finansiella aspekter och som understödjer syftet att skapa arbetstillfällen av god kvalitet.
  • En tidsplan för projektet som visar när projektet kan nå sitt mål att bidra till EU:s tillverkningskapacitet i enlighet med artikel 5 i förordningen.

Applying by application form kallas denna ansökningsmetod på EU-kommissionens webbplats.

2. Ansökan genom skriftlig begäran

Vissa projekt kan ansöka genom en skriftlig begäran, vilket är en förenklad process för att ansöka om erkännande som strategiskt nettonollprojekt.

De projekt som kan ansöka genom skriftlig begäran behöver uppfylla kraven i artikel 13.4 eller 13.5 i förordningen om nettonollindustrin. Läs mer om vilka krav ska uppfyllas under rubriken frågor och svar.

Vid ansökan genom skriftlig begäran behöver inte de underlag avseende uppfyllande av urvalskriterierna i artikel 13.1, affärsplan och tidsplan bifogas, vilket krävs i det ordinarie ansökningsförfarandet.

Applying by application form kallas denna ansökningsmetod på EU-kommissionens webbplats.

EU-kommissionens ansökningssystem

Oavsett om du ansöker genom det ordinarie ansökningsförfarandet eller genom en skriftlig begäran kan ansökan skickas in genom EU-kommissionens ansökningssystem.

På EU-kommissionens webbplats finns mer information om strategiska nettonollprojekt och om förordningen om nettonollindustrin.

Tillgång till en trygg och hållbar försörjning av nettonollteknik i EU

Det allmänna målet med förordningen om nettonollindustrin är att säkra EU:s tillgång till en trygg och hållbar försörjning av nettonollteknik. Det innefattar att öka tillverkningskapaciteten av nettonollteknik och dess försörjningskedjor för ökad motståndskraft (resiliens) och samtidigt bidra till att nå EU:s klimatmål och klimatneutralitetsmål. Ett annat syfte är att bidra till arbetstillfällen av god kvalitet inom nettonollteknik och därigenom förbättra EU:s konkurrenskraft. Förordningen omfattar 19 nettonolltekniker, definierade av förordningen.

Anmäl ditt intresse

Tillämpningen av regelverket är under utveckling. Om ditt företag överväger att ansöka om erkännande som strategiskt nettonollprojekt och skulle vilja ha mer information kan du fylla i en intresseanmälan via webbformuläret nedan. Genom att skicka in formuläret får du information om arbetet med strategiska nettonollprojekt.

När du har skickat in en intresseanmälan tar Tillväxtverket kontakt för att erbjuda ett digitalt möte. Mötet är frivilligt och syftar till att erbjuda en möjlighet att presentera ert projekt och ställa eventuella frågor om regelverket och ansökningsprocessen. Det går även bra att mejla strategiskaprojekt@tillvaxtverket.se för att efterfråga ett digitalt möte.





Kontaktperson
Kontaktperson





Information om projektet
Fyll i formuläret utifrån den kunskap du har om ert projekt i nuläget. Om företaget väljer att i ett senare skede skicka in en ansökan är det den information som lämnas i själva ansökan som gäller och bedöms.

Förordningen omfattar 19 nettonolltekniker samt projekt för avkarbonisering inom energiintensiv industri
För att erkännas som ett strategiskt nettonollprojekt behöver projektet avse tillverkning av minst en nettonollteknik eller utgöra ett projekt för avkarbonisering inom energiintensiv industri.
Förordningen omfattar 19 nettonolltekniker samt projekt för avkarbonisering inom energiintensiv industri




















Frågor och svar

Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att vara den behöriga myndigheten i Sverige för erkännande av tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiska nettonollprojekt, enligt förordningen om nettonollindustrin (2024/1735).

Projekt för koldioxidavskiljning, projekt för koldioxidlagring och projekt för infrastruktur för koldioxidtransport kan också erkännas som strategiska nettonollprojekt. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har fått i uppdrag att vara den behöriga myndigheten för erkännande av sådana projekt. För mer information och svar på frågor gällande sådana projekt hänvisas därför till SGU.

Frågor och svar om strategiskt nettonollprojekt

Vad är ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik?

Ett strategiskt nettonollprojekt är, enligt förordningen om nettonollindustrin, ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik, ett projekt för koldioxidavskiljning, ett projekt för koldioxidlagring eller för infrastruktur för koldioxidtransport i EU som en medlemsstat har erkänt som ett strategiskt nettonollprojekt.

Ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan vara en planerad kommersiell anläggning eller utbyggnad eller ombyggnad av en befintlig anläggning för tillverkning av minst en nettonollteknik. Begreppet nettonollteknik omfattar både slutprodukter, särskilda komponenter eller särskilda maskiner som främst används för produktion av nettonollteknik. Ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan därmed avse:

  • tillverkning av slutprodukter,
  • tillverkning av särskilda komponenter, eller
  • tillverkning av särskilda maskiner.

EU-kommissionen ska senast den 30 mars 2025 anta en delegerad akt med en förteckning som listar vilka komponenter som definieras som särskilda komponenter. Projektägare kan även lämna in underlag för att styrka att deras projekt avser tillverkning av särskilda komponenter eller särskilda maskiner, även om komponenten eller maskinen inte ingår i den förteckning som EU-kommissionen ska ta fram. Sådant underlag ska då styrka att den särskilda komponenten eller den särskilda maskinen är avgörande för produktionen av nettonollteknik.

Ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan också vara ett projekt för avkarbonisering inom energiintensiv industri. Sådana projekt omfattar uppförande eller omvandling av ett energiintensivt företags kommersiella anläggning enligt definitionen i artikel 17.1.a i direktiv 2003/96/EG i sektorerna för stål, aluminium, icke-järnmetaller, kemikalier, cement, kalk, glas, keramik, gödselmedel samt pappersmassa och papper. Projektet behöver även vara en del av försörjningskedjan för en nettonollteknik och på ett betydande och varaktigt sätt minska utsläppsnivåerna av koldioxidekvivalenter i industriella processer i den utsträckning som detta är tekniskt genomförbart.

Vilka urvalskriterier och krav ska uppfyllas för att få ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt genom det ordinarie ansökningsförfarandet?

En förutsättning för att Tillväxtverket ska kunna erkänna ett strategiskt nettonollprojekt är att projektet är ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik. Om projektet ansöker genom det ordinarie ansökningsförfarandet ska det dessutom åtminstone uppfylla ett av tre särskilda urvalskriterier i artikel 13.1 i förordningen om nettonollindustrin:

  1. bidrar till teknisk och industriell resiliens i nettonollteknik i EU:s nettonollteknik genom att öka tillverkningskapaciteten för en komponent eller ett segment av försörjningskedjan för nettonollteknik,
  2. har en tydlig positiv inverkan på EU:s försörjningskedja för nettonollindustrin eller sektorer i senare led genom att ge europeisk nettonollindustri tillgång till bästa tillgängliga nettonollteknik eller till produkter som produceras i en tillverkningsanläggning som är den första av sitt slag (first of a kind), eller
  3. bidrar till att uppnå EU:s klimat- och energimål genom att nettonollteknik tillverkas med metoder som innebär att bättre egenskaper i fråga om miljömässig hållbarhet och miljöprestanda eller cirkularitet genomförs, inklusive övergripande metoder med energi-, vatten- eller materialeffektivitet och låga koldioxidutsläpp och metoder som avsevärt och permanent minskar utsläppen av koldioxidekvivalenter.

Vidare ska ansökan vid ordinarie ansökningsförfarande innehålla följande handlingar:

  • en affärsplan som bland annat lyfter fram projektets finansiella aspekter och som understödjer syftet att skapa arbetstillfällen av god kvalitet,
  • en tidsplan för projektet som visar när projektet kan nå sitt mål att bidra till EU:s tillverkningskapacitet i enlighet med artikel 5 i förordningen.

Notera att detta är övergripande beskrivningar. Urvalskriterierna för att erkännas som strategiskt nettonollprojekt är mer specificerade i förordningen.

Vilka krav ska uppfyllas för att få ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt genom skriftlig begäran?

En förutsättning för att Tillväxtverket ska kunna erkänna ett strategiskt nettonollprojekt är att projektet är ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik. Om projektet ansöker genom skriftlig begäran ska det åtminstone uppfylla ett av följande krav i förordningen om nettonollindustrin:

  • omfattas av EU:s innovationsfond för utsläppshandelssystemet,
  • är del av viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse (Important Projects of Common European Interest, IPCEI),
  • är en del av partnerskapet Hydrogen Valleys,
  • är en del av vätgasbanken, eller
  • finns i ”mindre utvecklade regioner och övergångsregioner” eller på territorier som omfattas av Fonden för en rättvis omställning (och där tilldelningsförfarandet slutförts).

Vid ansökan genom skriftlig begäran behöver inte de underlag avseende uppfyllande av urvalskriterierna i artikel 13.1, affärsplan och tidsplan bifogas, som krävs i det ordinarie ansökningsförfarandet.

Vad innebär ett erkännande av ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiskt nettonollprojekt?

Ett erkännande av ett tillverkningsprojekt för nettonollteknik som ett strategiskt nettonollprojekt innebär att projektet har bedömts uppfylla urvalskriterierna för ett strategiskt nettonollprojekt. Erkännandet innebär vissa fördelar, se nedan.

Förutom tillverkningsprojekt för nettonollteknik kan även projekt för koldioxidavskiljning, koldioxidlagring eller infrastruktur för koldioxidtransport erkännas som strategiska nettonollprojekt. Dessa projekt har separata krav för att erkännas som strategiska nettonollprojekt och Sveriges geologiska undersökning, SGU, har fått i uppdrag att bedöma dessa ansökningar.

Vilka fördelar innebär det att få ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt?

Ett strategiskt nettonollprojekt får vissa fördelar. Specifika tidsgränser sätts för tillståndsprocesser hos tillståndsgivande myndigheter och kommuner. Förordningen om nettonollindustrin anger specifika tidsgränser för alla tillverkningsprojekt för nettonollteknik och ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt skärper tidsgränserna ytterligare. Strategiska nettonollprojekt ska också anses bidra till att trygga försörjningen av nettonollteknik inom EU och ska därför anses vara av allmänintresse, vilket kan innebära vissa fördelar inom EU.

När ett företag har fått ett projekt erkänt som strategiskt nettonollprojekt är nästa steg att påbörja processen med att ansöka om tillstånd hos tillståndsgivande myndighet och/eller kommun. Det är en process som företaget själv driver. De sex länsstyrelserna som utgör kontaktpunktenerna har ansvaret för att underlätta och samordna tillståndsprocessen för tillverkningsprojekt för nettonollteknik, inklusive strategiska nettonollprojekt, och för att tillhandahålla information om effektivisering av de administrativa processerna.

Tillväxtverket medverkar inte i tillståndsprocessen och har inget inflytande. Beslutet om erkännande som strategiskt nettonollprojekt blir en handling som visar på erkännandet som ett strategiskt nettonollprojekt och som ger rätt till tidsgränser för tillståndsprocesser. Ett erkännande som strategiskt nettonollprojekt öppnar också för möjligheten att få råd gällande finansiering från plattformen för ett nettonoll-Europa.

Vilka tidsgränser gäller för tillståndsprocesserna för strategiska nettonollprojekt?

Tidsgränserna för tillståndsprocesserna för strategiska nettonollprojekt är skarpare än för övriga tillverkningsprojekt för framställning av nettonollteknik. Strategiska nettonollprojekt som har en årlig tillverkningskapacitet på mindre än 1 gigawatt har en tidsgräns på nio månader. Strategiska nettonollprojekt som har en årlig tillverkningskapacitet på 1 gigawatt eller mer har en tidsgräns på tolv månader. Strategiska nettonollprojekt där tillverkningskapaciteten inte beräknas i gigawatt har en tidsgräns på tolv månader.

Hur länge gäller ett erkännande av ett strategiskt nettonollprojekt?

Ett erkännande som ett strategiskt nettonollprojekt gäller tills vidare, om inget annat framkommer. Om Tillväxtverket eller EU-kommissionen bedömer att ett beviljat strategiskt projekt har genomgått betydande ändringar eller att det inte längre uppfyller kriterierna kan Tillväxtverkets beslut om erkännande av ett projekt som strategiskt projekt återkallas. Likaså kan ett beslut upphävas i det fall att beslutet har baserats på en ansökan som innehållit felaktiga uppgifter.

Varför arbetar Tillväxtverket med att erkänna projekt som strategiskt nettonollprojekt?

Förordningen om nettonollindustrin gäller för samtliga medlemsländer inom EU och började gälla den 29 juni 2024. Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att vara den behöriga myndigheten för erkännande av tillverkningsprojekt för nettonollteknik som strategiska nettonollprojekt i Sverige, enligt förordningen om nettonollindustrin.

Vilka uppgifter ingår i Tillväxtverkets uppdrag kopplat till erkännande som strategiska nettonollprojekt?

Tillväxtverket ska bland annat hantera följande uppgifter kopplade till strategiskt nettonollprojekt:

  • säkerställa att ansökningar om erkännande som strategiska nettonollprojekt är fullständiga
  • bedöma fullständiga ansökningar inom en månad
  • i det fall beslut inte kan fattas inom en månad förmedla en uppdaterad tidsplan, skriva beslut och meddela den sökande om beslutet
  • säkerställa att projektet fortsatt uppfyller kriterierna
  • kommunicera beslut till EU-kommissionen, och
  • hantera överklaganden

Går det att få förhandsbesked eller Tillväxtverkets synpunkter på om vårt projekt eller teknik kan komma i fråga för ett erkännande som strategisk nettonollprojekt

Nej, Tillväxtverket har inte möjlighet att lämna förhandsbesked eller ge rådgivning om en specifik teknik eller tillverkningsprojekt kan vara aktuell för erkännande som strategiskt nettonollprojekt.

En ansökan om att erkännas som strategiskt nettonollprojekt kan omfatta affärskänsliga uppgifter – hur kan informationen skyddas?

Alla handlingar som inkommer till Tillväxtverket blir allmänna handlingar. Som huvudregel är allmänna handlingar offentliga, dvs. tillgängliga för allmänheten att ta del av och kan komma att lämnas ut på begäran.

EU-kommissionen ska bygga upp och upprätthålla ett offentligt register med strategiska nettonollprojekt inom EU. Den informationen hålls dock på en övergripande nivå.

Vilka är de vanligaste tillstånden som krävs för tillverkning av nettonolltekniker?

Myndigheter som utfärdar tillstånd kan vara lokala, regionala eller rikstäckande. Den myndighet som utfärdar tillstånd är också oftast den som utövar tillsyn. För nettonolltekniker är miljötillstånd troligen det vanligaste tillståndet men många andra tillstånd kan beröras, från bygglov till tillstånd för kärnteknisk verksamhet.

Kan projekt som fått erkännande som ett strategiskt nettonollprojekt genomföras i ett annat EU-land?

Tillväxtverket kan enbart erkänna strategiskt nettoprojekt i Sverige, vilket även förutsätter att projektet genomförs i Sverige. Förordningen anger att varje medlemsland ansvarar för att erkänna strategiska nettonollprojekt i det egna landet.

Kan Tillväxtverkets beslut överklagas?

Ja, Tillväxtverkets beslut kan överklagas. Hur det går till förmedlas i beslutet.

Frågor och svar om förordningen om nettonollindustrin

Vad är syftet med förordningen om nettonollindustrin?

Det allmänna målet med förordningen om nettonollindustrin är att förbättra den inre marknadens funktion genom att säkerställa EU:s tillgång till en trygg och hållbar försörjning av nettonollteknik. Det innefattar att öka tillverkningskapaciteten för nettonollteknik och dess försörjningskedjor för att skydda dess resiliens och samtidigt bidra till att nå EU:s klimatmål och klimatneutralitetsmål. Dessutom är ett syfte att bidra till arbetstillfällen av god kvalitet inom nettonollteknik, och därigenom förbättra EU:s konkurrenskraft.

Vad är plattformen för ett nettonoll-Europa?

Plattformen för ett nettonoll-Europa ska inrättas i enlighet med förordningen om nettonollindustrin och har en rådgivande funktion. Plattformen ska bestå av representanter från samtliga medlemsländer och EU-kommissionen.

Hur förhåller sig förordningen om nettonollindustrin till EU:s energi- och klimatmål?

EU har åtagit sig att uppnå klimatneutralitet senast 2050. Målet är centralt för den europeiska gröna given och i enlighet med EU:s åtagande om globala klimatåtgärder enligt Parisavtalet. Förordningen om nettonollindustrin syftar bland annat till att öka EU:s tillverkningskapacitet för sådan teknik som behövs för att uppnå klimatneutralitet, t.ex. solpaneler, vindturbiner, värmepumpar, batterier, elektrolysanläggningar och kärnteknik, inbegripet särskilda komponenter som används för nettonollteknik.

Kontakt

Strategiskaprojekt@tillvaxtverket.se

Notera att svar på din förfrågan kan dröja under semestertider.