- Startsida
- Tillväxtverket
- Om Tillväxtverket
- Våra regeringsuppdrag
- Smart specialisering
Smart specialisering
Smart specialisering handlar om att satsa på det vi kan bli bäst på. Allt för att stärka Sveriges och Europas framtida konkurrenskraft. Tillväxtverket stödjer regionerna i deras arbete med Smart specialisering.

Smart specialisering är ett begrepp som introducerades av EU-kommissionen. Det kan beskrivas som ett arbetssätt för att kraftsamla för innovation och hållbar tillväxt inom de områden där det finns störst potential. Ett område kan se ut på många olika sätt, till exempel en viss teknologi eller en del av en sektor, eller för att lösa en samhällsutmaning.
Kraftsamlingen förutsätter bland annat nära samverkan mellan olika aktörer inom en region (företag, det offentliga, akademi och användargrupper) och mellan olika nivåer i samhället, inte minst mellan den regionala och nationella nivån samt europeiska regioner och aktörer.
Smart specialisering – vad handlar det om?
Filmen ger en kort introduktion till begreppet smart specialisering - ett arbetssätt för att kraftsamla för innovation och hållbar tillväxt inom de områden där det finns störst potential för hållbar tillväxt. Ett område kan se ut på många olika sätt, till exempel en viss teknologi eller en del av en sektor, eller för att lösa en samhällsutmaning. Kraftsamlingen förutsätter bland annat nära samverkan både mellan olika aktörer inom en region.
Mål
Syftet med Smart specialisering är att kraftsamla resurser för innovation och tillväxt inom de områden där det finns störst potential. Det handlar både om områden där en region redan har styrkor och om nya områden.
Tillväxtverket har regeringsuppdrag att bistå regionerna med processtöd i arbetet med smart specialisering. Vi ska också sprida kunskaper och erfarenheter från arbetet när regionerna efterfrågar det.
Tillväxtverkets arbete ska bidra till att:
- Stärka regionala förmågor i processen med smart specialisering.
- Öka samverkan mellan regioner och mellan regional och nationell nivå.
- Öka intern kunskap om smart specialisering riktat till handläggare & programansvariga.
- Identifiera hinder för att arbeta fullt ut med smart specialisering.
Bakgrund
Begreppet Smart specialisering introducerades av EU-kommissionen och är centralt inom EU:s sammanhållningspolitik. Alla medlemsstater ska ta fram en Smart specialiseringsstrategi för att styra användningen av EU:s regionalfondsmedel till forskning och innovation. Det kan också beskrivas som ett arbetssätt för att kraftsamla för innovation och tillväxt inom de områden där det finns störst potential.
Att kraftsamla förutsätter bland annat nära samverkan mellan olika aktörer inom en region till exempel mellan företag, det offentliga, akademin och olika användargrupper. Samverkan behöver också ske mellan olika nivåer i samhället, inte minst mellan den regionala och den nationella nivån.
Vad är smart specialisering?
Smart specialisering (S3) är ett verktyg för regional utveckling. Här förklarar vi grunderna. Smart specialisering är centralt inom EU:s sammanhållningspolitik och alla medlemsstater ska ta fram en Smart specialiseringsstrategi för att styra användningen av EU:s regionalfondsmedel för forskning och innovation.
Smart specialisering ur ett forskningsperspektiv
Filmen tar upp hur smart specialisering skiljer sig från andra policyinitiativ. Dominique Foray, professor, École Polytechnique fédérale de Lausanne, Schweiz poängterar vikten av att utgå den egna regionens styrkor och möjligheter, att prioritera, att ha fokus på omställning och förankring.
Så här arbetar Tillväxtverket
- Vi stödjer regionerna i deras arbete med att utveckla och implementera strategier för Smart specialisering.
- Vi samlar aktörer till erfarenhetsutbyte och sprider kunskap till berörda aktörer. Vi har till exempel genomfört tre nationella konferenser med Smart specialisering i fokus. Vi genomför också dialogmöten med alla regioner och arrangerar nätverksträffar.
- Vi främjar samarbete mellan regioner med kompletterande styrkeområden och vi stödjer kluster inom ramen för smart specialisering.
Regionalt arbete
Smart specialisering (S3) är ett arbetssätt där svenska regioner arbetar strategiskt för att stärka sin och företagens framtida konkurrenskraft. Det övergripande syftet är förnyelse och ökad konkurrenskraft (miljömässig, social och ekonomisk) genom tydliga prioriteringar och genom att synergier tas tillvara.
Smart specialisering region Värmland
I filmen visas att smart specialisering i region Värmland utgår från en gemensam vision om hållbar utveckling som stärker regionens internationella konkurrenskraft. Ett av viktigt prioriterat område i regionen är skoglig bioekonomi, och här berättar företagsklustret Paper Province om sin roll i arbetet. Medverkar i filmen gör Anders Olsson, Strateg, region Värmland, Håkan Spjuth, Avdelningschef, Karlstad Universitet, Sandra Sundbäck, VD, Paper Province.
Smart specialisering Västra Götalandsregionen
Filmen visar hur regionen via smart specialisering samlar resurser, aktörer och engagemang till områden som är särskilt viktiga för regionen i att vara globalt konkurrenskraftig. Hållbar industri är särskilt viktig och omfattar flera sektorer. Medverkar i filmen gör Helena L Nilsson, Regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen, Mats Jägstam, VD Science Park, Skövde, Leif Pehrsson, CEO IDC West Sweden AB
Smart specialisering -region för region
Data är insamlat genom samtal med regionala företrädare och vi uppdaterar den regelbundet.
Vill du få en överblick över vad europeiska regioner prioriterar, kan du söka i Smarta specialiseringsplattformens Eye@RIS3 databas.
Samverkan med EU
En viktig del i Smart specialisering är samarbete med andra regioner. Flera svenska regioner deltar i olika former av samverkan med andra regioner inom EU och med regioner som har kompletterande styrkor, för att ytterligare stärka sin konkurrenskraft.
Kort beskrivning av projekten
Insatser
Aktiviteter vi ser som centrala
- Fortsatt erfarenhetsutbyte och processinriktad kunskapsutveckling genom S3-nätverket.
- Samarrangera tematiska piloter med regioner och nationella aktörer och delta i nationella och internationella initiativ och partnerskap.
- Kunskapshöjande workshops med handläggare och programansvariga.
- Samarbete och utbyte med Tiillväxtverkets avdelning Utvärdering och uppföljning kring uppföljning av smart specialisering och metodutveckling.
Resultat
Guider och verktyg
Syftet med smart specialisering är att arbetssättet ska förstärka regioners konkurrenskraft genom att identifiera och prioritera områden med potential för hållbar tillväxt och internationell konkurrenskraft. Smart specialisering är ett arbetssätt där grundlig analys och dialog är nyckelord och kan kort beskrivas i en förenklad sexstegsprocess.
Ordningen på de sex stegen kan se olika ut och i viss mån ske samtidigt. Att utveckla en strategi är inte en engångsprocess, utan går ihop med genomförandet och pågår löpande.
Inom de prioriterade områdena, mobiliserar regionen representanter från företag, akademi, det offentliga och intressegrupper till att gemensamt utveckla området, samt söker samarbeten utanför regionen.
Strategi för Smart specialisering
Publikationer
Nätverk
Kontakt
Ewa Andersson
08-681 94 51
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Cecilia Johansson
08-681 91 32
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se