Stora Turism­priset 2022

Årets vinnare av Stora Turismpriset har på kort tid etablerat ett nytt internationellt resmål i Sverige. Pater Noster fick idag ta emot priset på 100 000 kronor som delades ut på Vasateatern i Stockholm av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism tillsammans med Tillväxtverket.

Porträtt på Mirja Lilja Hagsjö, vd på Pater Noster. Hon håller blommor i handen och ler.

Mirja Lilja Hagsjö, vd på Pater Noster.

Längst ut i havsbandet på en karg och vindpinad plats ligger kungen av fyrar, Pater Noster. I över 150 år har fyren lotsat sjömän i Sveriges farligaste farvatten. Idag är fyren ett unikt besöksmål med ett annorlunda lyxhotell. Här är det den karga, väderbitna platsen med sin historia som utgör själva lyxen.

Årets vinnare av Stora Turismpriset har på kort tid etablerat ett nytt internationellt resmål i Sverige. Pater Noster mottog priset på 100 000 kronor på Vasateatern i Stockholm av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism tillsammans med Tillväxtverket.

Motivering till vinnaren av Stora Turismpriset 2022:

På ett innovativt och hållbart sätt förvaltar Pater Noster ett svenskt kulturarv. De har omdefinierat begreppet lyxhotell och förvandlat en karg ö till ett attraktivt resmål som sätter Västsverige på den internationella kartan. De är en sann förebild och inspiration för andra företag.

Aktörerna bakom Pater Noster har skapat ett innovativt och framgångsrikt koncept där de lyckats bygga in unika och hållbara värden utifrån platsens högst begränsade resurser. Sammantaget gör det dem till värdiga vinnare av Stora Turismpriset 2022, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.