Ny tjänst underlättar för svenska livsmedelsföretag

Den nya tjänsten bygger på att data hämtas från olika myndigheter och samlas på den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se. Först ut att få tillgång till tjänsten är företagare som vill starta vattenbruk och odla fisk på land.

Tjänsten förenklar för svenska livsmedelsföretag som inte behöver lämna samma uppgift till olika myndigheter utan i stället kan använda sig av förifylld information om sin verksamhet och på så sätt spara tid.

Vattenbruk är en ung och än så länge liten bransch, men vi har redan börjat skala upp tjänsten så att den ska kunna användas av företag i hela livsmedelskedjan. Då kommer 150 000 företag i över 100 branscher att omfattas, säger Robert Kron, projektledare på Tillväxtverket.

Tillväxtverket har tagit fram den nya tjänsten som en del av myndighetens uppdrag inom livsmedelsstrategin. Utvecklingen har skett i samverkan med Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Bolagsverket, Skatteverket och länsstyrelserna. Den nationella livsmedelsstrategin siktar mot 2030 och har som mål att skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja.