Tillväxtverket blickar tillbaka på ett händelserikt år för kvinnors företagande

Vi ser tillbaka på ett händelserikt år av insatser som syftar till att bidra till Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. Genom riktade aktiviteter, forskningsbaserad studie, förstudier och inspirerande event har flera steg tagits för att skapa bättre förutsättningar för kvinnors entreprenörskap, företagande och ägande i Sverige.

Snart har det första året inom Tillväxtverkets regeringsuppdrag att driva insatser för kvinnors företagande passerat. Genom att blicka tillbaka på allt som hänt kan vi konstatera att många viktiga steg har tagits för att nå uppdragets mål - en förbättring av förutsättningarna för kvinnors entreprenörskap, företagande och ägande i hela landet. Tillväxtverket genomför under uppdragstiden insatser inom fem delområden med aktiviteter inom alla dessa. Här listar vi fem av alla de framsteg som gjorts inom uppdraget:

1. Tillväxtverket satsar på att stärka unga kvinnors entreprenörskap och företagande – en nyckel till Sveriges framtida konkurrenskraft

Genom en särskild satsning valdes tre aktörer ut för att genomföra aktiviteter som inte bara stärker unga kvinnors entreprenörskap, utan även bidrar till Sveriges långsiktiga ekonomiska utveckling och konkurrenskraft. Detta år har aktörerna UngDrive, Ung Företagsamhet och STARTcentrum bland annat hunnit genomföra en digital inspirationskonferens, en kommunikationskampanj i sociala medier, samt utvecklat material som kommer att användas till praktiska workshops och inspirationsföreläsningar.

2. Våga vara entreprenör - Tillväxtverket och Ung Företagsamhet öppnar dörrar för mod, framgång och nya möjligheter

Inför den serie evenemang som Tillväxtverket, i samarbete med Ung Företagsamhet, kommer att anordna 2025 i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars, har städer, datum och arenor valts ut under detta år. Planeringen av evenemangens innehåll pågår. Evenemangen kommer att äga rum på flera platser i landet och syftar till att uppmärksamma kvinnors entreprenörskap och företagande.

3. Förstudien som tar oss närmare en mer ändamålsenlig metod för att ta fram statistik kring kvinnors ägande

Tillväxtverket har med hjälp av filosofie doktor Rasmus Rahm genomfört en förstudie som kartlagt befintliga nationella och internationella statistikmetoder, utforskat potentiella AI-lösningar och presenterat förslag för hur datainsamlingen kan förbättras. Förstudien konstaterar att det inte finns någon enskild, allomfattande metod för att samla in data om ägande i alla företag och företagsformer i Sverige. Tillgång till rätt data identifieras som en av de största utmaningarna för att ta fram könsuppdelad statistik kring ägande. Förstudien ger konkreta förslag på och underlag till hur Tillväxtverket kan utveckla en validerad och ändamålsenlig metod för att samla in statistik kring kvinnors ägande.

4. Forskningsbaserad studie och kunskapsstöd för kvinnors företagande – ett steg mot verklig förändring

Tillväxtverket har initierat en forskningsbaserad studie och kunskapsstöd som sträcker sig fram till 2027. Syftet med studien och kunskapsstödet är att bidra till att identifiera och genomföra effektiva och ändamålsenliga insatser som driver arbetet framåt, och uppfyller de uppsatta målen för uppdraget. Målet är att skapa kontinuerligt lärande och säkerställa att våra insatser inte bara främjar, utan också leder till en långsiktig utveckling som består över tid. För att uppnå detta kommer Tillväxtverket att samarbeta med professor emerita Carin Holmquist och ekonomie doktor Anna Kremel, ett team med lång erfarenhet av forskning och arbete inom kvinnors företagande, och en djupgående expertis på området.

5. Myndighetssamverkan är en förutsättning för att lyckas med uppdraget

Samverkan med andra myndigheter är en förutsättning för att uppnå uppdragets mål, att förbättra förutsättningarna för kvinnors entreprenörskap, ägande och företagande i hela landet. Därför har Tillväxtverket etablerat en värdefull samverkan med Jämställdhetsmyndigheten, Skolverket och Upphandlingsmyndigheten. Sedan uppdragets start i mars 2024 har samverkan varit både god och givande, och dessa myndigheter har redan bidragit med viktiga perspektiv och expertkunskap inom sina respektive områden. Samverkan har resulterat i en rad aktiviteter. Bland annat har Skolverket och Tillväxtverket genomfört en myndighetsgemensam workshop om företagande som vägval, riktad till studie- och yrkesvägledare, med mera.

­– Genom satsningar som stärker kvinnors entreprenörskap, företagande och ägande bidrar vi till ett mer inkluderande och konkurrenskraftigt näringsliv i Sverige. Vi är stolta över de framsteg som gjorts under året och glada över att kunna lägga en stabil grund för kommande insatser. Tillsammans med andra myndigheter, relevanta aktörer, forskare och entreprenörer ser vi fram emot att fortsätta detta viktiga arbete, säger Lejla Babajic Löfgren, uppdragsledare på Tillväxtverket.

Nu går vi in i 2025 med ännu större engagemang och ser fram emot att fortsätta skapa positiva förändringar för kvinnors möjligheter att starta och driva företag. Tillsammans kommer vi fortsätta stärka kvinnors entreprenörskap och ägande och bidra till ett mer konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv i Sverige.