Start för TSI-projekt om grön och digital omställning
Nytt projekt ska underlätta omställningen i små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin och stärka Sveriges reformarbete för att påskynda den gröna och digitala omställningen.
Den 14 oktober var det kickoff för ett projekt som Tillväxtverket och Sverige fått beviljat från EU-kommissionen inom Technical Support Instrument (TSI). Syftet med projektet är att underlätta för små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin att möta den lagstiftning som följer av den gröna given och den digitala och gröna omställningen.
Projektet ska även stärka Sveriges reformarbete för att påskynda den gröna och digitala omställningen. EU driver policyutveckling på en helt ny nivå med en hög lagstiftningstakt och en mycket aktiv industripolitik. All lagstiftning som redan gäller och som är på väg från EU kommer att ställa höga krav på företagen för att Sverige ska bidra till ett klimatneutralt EU år 2050.
En omställning som kräver investeringar
Företagen behöver investera tid, kunskap och pengar för att klara av att ställa om. Även lagstiftning som riktar sig till stora företag kommer indirekt att påverka mindre företag, då de ofta är leverantörer till stora företag. I nuläget saknas överblick över regelmassan och beredskap saknas, både hos företag och vissa myndigheter. Små och medelstora företag behöver hjälp med att förstå hur de ska anpassa sig till de nya regelverken
-Projektet bidrar till att underlätta den gröna och digital omställningen i små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin. Att öka takten i den gröna omställningen hos små och medelstora företag inom industrin är centralt för Sverige och EU, säger Elisabeth Backteman, Tillväxtverkets generaldirektör.
Många parter som medverkar och bidrar
I projektet medverkar även drygt 25 intressenter som ska bidra med kunskap, erfarenheter och perspektiv. Myndigheter, branschorganisationer, banker och företag medverkar som ”stakeholders” för att kvalitetssäkra projektets resultat och nytta. Deras medverkan har stor betydelse för projektets fokus och förståelsen för företagens utmaningar när det gäller EU-lagstiftningen.
OECD genomför projektet tillsammans med Tillväxtverket fram till och med våren 2026, med DG Reform som finansiär. EU-kommissionens arbete med TSI möjliggör också ett lärande inom EU och spridning av goda exempel.
Är du intresserad av att medverka som ”stakeholder” i projektet?
Hör av dig till Gunilla Thorstensson, projektledare på Tillväxtverket.
förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se