Så bör regeringen stödja samhällsomvandlingen i Norrbotten och Västerbotten

Tillväxtverket är nationell samordnare för nyindustrialiseringen och samhälls­omvandlingen i Norrbotten och Västerbotten. Nu har den första delrapporten med rekommendationer till regeringen lämnats in.

Rekommendationerna till regeringen och regionerna berör bland annat förbättrade möjligheter till kompetensutveckling, förstärkt arbete kring miljötillstånd och satsning på kompetensförsörjning. För de rekommendationer som rör andra aktörer så har Tillväxtverket haft en nära dialog för att förankra dessa med berörda aktörer.

I delrapporten presenteras sammanlagt nio rekommendationer, varav fyra av dessa beskrivs nedan, utan inbördes rangordning. I rapporten beskrivs också de hittills genomförda aktiviteter och dess resultat.

Rekommendationer

Skapa incitament för stärkt arbetskraftsmobilitet och förbättrade möjligheter till kompetensutveckling

Inom myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande finns en arbetsgrupp med fokus på Norra Sverige. Denna nyttjas inom ramen för samordningsuppdraget och samverkar med kompetensförsörjningsstrateger i Region Norrbotten och Region Västerbotten. För att säkra en effektiv kompetens- och befolkningsförsörjning finns flera nyckelfaktorer vilka grupperingen kommunicerat till Regeringskansliet i ett PM.

Hos flera ansvariga myndigheter inom de identifierade nyckelfrågorna har arbetsprocesser redan startat. Några frågor behöver dock fortfarande ses över. Tillväxtverket delar bedömningen att incitament för stärkt arbetskraftsmobilitet, samt förbättrade möjligheter till kompetensutveckling är centrala för en förbättrad kompetensförsörjning. Paketlösningar för arbetslösa i andra delar av Sverige som kan tänka sig att flytta behöver skapas. Insatser för att öka andel studenter som stannar kvar efter examen måste prioriteras.

Ge ett uppdrag med medföljande finansiering till Luleå Tekniska Universitet och Umeå Universitet att förstärka arbetet med att skapa kopplingar mellan studenter och potentiella arbetsgivare.

När det gäller att attrahera och behålla kompetens går det att konstatera att endast en begränsad andel av studenterna väljer att stanna kvar och arbeta i regionen efter examen. Det är ett resurskrävande arbete för lärosätena att stötta övergången mellan akademi och potentiella arbetsgivare.

Ett uppdrag med detta fokus, särskilt riktat till Luleå Tekniska Universitet och Umeå Universitet, skulle i första hand bidra till kompetensförsörjningen i Norrbotten och Västerbotten, men också fungera som en pilot för metoder av intresse för övriga lärosäten i hela landet. Det skulle också ligga i linje med, och fungera som en pilotsatsning för, regeringsuppdraget Work in Sweden där ett syfte är att få fler internationella studenter och forskare att stanna och arbeta i Sverige.

Förstärk pågående arbete kring miljötillstånd, snarare än att starta nya initiativ.

Miljöprövningsprocesserna får just nu ett mycket stort fokus och är föremål för utredningar, flertalet regleringsbrevsuppdrag och andra initiativ. Två nya EU-förordningsakter som har trätt i kraft under 2024, samt de aviserade ändringarna i miljöbalken inom miljöprövning från 1 januari 2025 bedöms också få stor påverkan på länsstyrelsernas arbete.

Samordning mellan olika initiativ samt anpassning till nya regelverk kommer att ta tid i anspråk från länsstyrelsernas handläggande arbete. Tillväxtverket vill i ljuset av det understryka vikten av att dra lärdom av och utveckla pågående arbete, snarare än att starta ytterligare, nya initiativ.

Inför långsiktig och bred resursförstärkning av länsstyrelsernas verksamheter för att åstadkomma snabbare tillståndsprocesser.

I samhällsdebatten kring nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbotten och Västerbotten har stort fokus lagts på nya arbetssätt kopplat till tillståndsprocesser. Tillväxtverkets bedömning är att potentialen i förändrade arbetssätt är begränsad, åtminstone så länge som kraven i lagstiftningen består och intressekonflikterna ska hanteras i tillståndsprocessen.

För att åstadkomma tillräckligt snabba tillståndsprocesser behövs även en långsiktig resursförstärkning av alla berörda verksamheter på länsstyrelserna. Tillväxtverket välkomnar regeringens nyligen presenterade förslag för effektivare tillståndsprocesser, som är ett steg i rätt riktning.