Regional planering i förändring – en nyckel till hållbar utveckling
Den gröna omställningen ställer nya krav på att regionerna ska kunna utgå ifrån ett helhetsperspektiv i det regionala utvecklingsarbetet. Tillväxtverket har, tillsammans med andra myndigheter, i uppdrag att stödja regioner och viktiga myndigheter med metod- och kunskapsstöd. Den 14 maj startar vi därför upp seminarieserien Regionala rummet.
%20(3).webp)
Ett sätt att skapa större förståelse för regional strategisk planering är att ta utgångspunkt ifrån hur regionerna arbetar idag. För att stärka förutsättningarna för den gröna omställningen i Norrbotten- och Västerbotten genomfördes nio projekt inom ramen för EU-projektet Mekanismer för en rättvis omställning.
Både Region Norrbotten och Region Västerbotten har genomfört projekt för att möta utmaningar kopplade till rumslig planering och regional utveckling.
Vikten av överskridande samverkan
I Region Västerbotten har fokus legat på att tydliggöra regionens rumsliga uppdrag, utveckla det territoriella perspektivet och stärka kapaciteten för god samhällsplanering. Genom seminarier, workshops och samverkan mellan region, kommuner och myndigheter har insikter samlats in och konkreta åtgärder identifierats.
– Rumslig planering är ofta svår att fånga i det dagliga arbetet, men projektet har gett oss en kickstart. Nu tar vi nästa steg för att stärka det territoriella perspektivet i Västerbotten, säger Lena Friborg, samhällsstrateg på Region Västerbotten.
I Region Norrbotten har en fördjupad dialog mellan kommuner och andra aktörer möjliggjorts genom workshops och analyser av nuläget. Deltagarna har identifierat utmaningar, pekat ut strategiskt viktiga platser och enats om gemensamma prioriteringar för den regionala utvecklingsstrategin.
Arbetet har resulterat i en rad rekommendationer för en mer hållbar utveckling, där en viktig lärdom är vikten av att hitta rätt balans mellan kommunernas och regionens ansvar i planeringsfrågor. Resultaten visar att sektoröverskridande samverkan är avgörande för att skapa en hållbar och effektiv planering.
Webbinarium - Regional strategisk planering som verktyg
Tillväxtverket bjuder in till vår nya gemensamma mötesplats Regionala rummet! Det är en mötesplats som ska hjälpa oss att bli informerade, inspirerade och involverade i att lyfta regional strategisk planering som verktyg för att skapa bättre samhällen.
Vid detta första tillfälle, 14 maj, kommer vi att göra en tillbakablick på vad strategisk regional planering har varit. Dessutom ska vi öva på att bli bättre på att inspirera andra att se nyttan med att planera våra samhällen över gränser och med platsens förutsättningar som grund.
Om territoriella perspektiv
Territoriella perspektiv betyder att insatser som genomförs av till exempel nationella myndigheter, regioner eller andra organisationer tar hänsyn till varierade förutsättningar mellan landsbygder och städer, men också mellan olika typer av landsbygder eller olika typer av städer. Det kan till exempel kan handla om befolkningens sammansättning, näringslivets struktur eller det geografiska läget. Begreppet ett territoriellt perspektiv används ofta synonymt med begreppet ett platsbaserat perspektiv. Gemensamt för dem båda är att de ställer stora krav på dialog, kunskap och samverkan. Ett tredje näraliggande begrepp är geografiskt perspektiv.
Kontakt
Isaac Karlsson
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se