Ny satsning för hållbara livsmiljöer i hela Sverige
Regional planering är ett viktigt verktyg för hållbar regional utveckling. Nu görs en satsning för att ta tillvara potentialen som finns i platser runt om i hela Sverige.
Regional planering handlar om att myndigheter, regioner och kommuner genom smart samarbete kan planera våra samhällen på bästa sätt - för invånarnas och företagens behov. För att åstadkomma en hållbar regional utveckling behöver insatser anpassas utifrån platsers olika förutsättningar. Tillväxtverkets rapport Regionerna utvecklar Sverige visade att regional planering är ett av de viktigaste verktygen för att lyckas med detta.
Exempel på lyckad regional planering
Bostadsbrist i Blekinge innebär ett hinder för befolkningstillväxt. Därför har regionen och Länsstyrelsen kartlagt vilka bostäder som Blekingeborna vill ha. Med kartläggningen som grund får alla aktörer som behöver vara med i arbetet en gemensam kunskapsgrund. Inte minst kommunerna som äger frågan om den fysiska planeringen. Arbetet har lett till nya relationer och ökad samverkan mellan region, kommuner, Länsstyrelsen och byggbranschen.
I Västernorrland har regionen, Trafikverket och Ånge kommun samverkat för att hjälpas åt att ta fram en lokal trafikstrategi för Ånge kommun som kopplar an till grannkommunerna och hela regionens trafikbehov. En framgångsfaktor i arbetet har varit att bjuda in Trafikverket och regionen i ett tidigt skede i Ånge kommuns framtagande av en ny översiktsplanering.
Satsning på regional planering
Arbetet med regional planering har kommit olika långt och kapaciteten att arbeta med frågorna ser också olika ut runt om i landet. Det finns därför ett behov av mer stöd till regioner och myndigheter i deras arbete med regional planering.
Tillväxtverket har tillsammans med bland annat Trafikverket och Boverket fått i uppdrag av regeringen att möta detta behov. Detta genom kunskaps- och metodstöd till regionerna om strategisk regional planering samt stöd till pilotprojekt.
– Tillväxtverket har länge följt och stöttat regionernas arbete med regional planering. Uppdraget är en ambitionshöjning från regeringen och genom det kan vi tillsammans mellan myndigheter och regioner jobba vidare med att öka förutsättningarna att utgå från ett helhetsperspektiv. På så sätt kan det regionala utvecklingsarbetet ta tillvara potentialen som finns i platser runt om i hela Sverige, säger Isaac Karlsson, uppdragsansvarig på Tillväxtverket.