Lokala servicelösningar - summering av 10 års insatser

Under 2025 avslutas Tillväxtverkets handlingsplan för landsbygdsprogrammet och därmed vår roll som stödmyndighet för dessa projektmedel. I 10 års tid (2015-2025) har Tillväxtverket haft projektmedel för att stärka tillgängligheten till kommersiell service i landsbygder. Nu summerar vi insatserna.

Under perioden har Tillväxtverket haft hand om projektmedel till lokala servicelösningar inom ramen för EU:s Landsbygdsprogram. Sammanlagt har vi finansierat 93 projekt för 142 miljoner kronor. Sett till Sverigekartan så har projektmedlen fördelats med en ganska jämn spridning över hela landet.

93 projekt fördelat över regioner

Region

Antal projekt

mkr

Norrbotten

9

14,7

Västerbotten

11

7

Jämtland Härjedalen

4

6,5

Västernorrland

3

3,6

Dalarna

11

14,4

Gävleborg

4

4,5

Värmland

4

5,5

Västmanland

4

3,5

Örebro

3

3

Uppsala

1

2,6

Stockholm

2

3,7

Södermanland

3

2,5

Östergötland

4

4,5

Jönköping

2

9,5

Kronoberg

4

2,2

Kalmar

6

5,7

Blekinge

3

3,2

Västra Götaland

4

4,3

Halland

2

2,6

Skåne

3

4,3

Flera län/hela landet

11

42,6

Utveckling av lokala servicelösningar

För att stärka arbetet i strategi och styrning, inleddes genomförandet med att utlysa projektmedel till det regionala servicearbetet. Många län befann sig i Regionbildningsprocessen vid den här tidpunkten, vilket gjorde att projekten kunde nyttjas som språngbräda i det arbetet.

Nästa omgång utlysningar handlade om projektmedel till utveckling av Lokala servicelösningar, vilket under åren rymt allt från utveckling av Servicepunkter på marken till drönare i luften. Sammanlagt har 41 insatser beviljats finansiering inom inriktningen för utveckling av lokala servicelösningar om totalt 76 miljoner kronor.

Ett av de mindre projekten med ett av de största resultaten är Förstudie om servicelösningar i Moskoselbygden. Där lokala krafter hjälptes åt att flytta ett helt hus för att kunna plocka bort Moskosel från listan över orter i Sverige med sämst service. Med huset väl på plats inrättades en obemannad butik, en mötesplats, ett Café och än bubblar idéerna om vad mer som kan inrymmas i Navet.

Ett av de största projekten både i omfång och omslutning var Hela Sverige ska levas Service i samverkan. Ett samarbete över 6 länsavdelningar och 11 kommuner. Ett av resultaten blev en bank av kunskap om arbetssätt och modeller om och i samverkan för stärkt service – Servicebanken.

Få servicearbetet i landsbygder att fungera

Kunskap och lärande från genomförda projekt tog vi med oss in i den formel för framgångsrikt servicearbete som togs fram 2020.

Med hjälp av de sista projektmedlen från landsbygdsprogrammet tillsammans med den formeln har vi under 2022-2025 kunnat stöttat 23 kommuner med kunskap, nätverk och finansiering, inom ramen för Kommuner för serviceutveckling.

Här efterlyste vi kommuner som ville och behövde bli bättre på att samverka med lokalsamhället för att stärka tillgänglighet till kommersiell service. Vi såg också behov av att hjälpa kommunerna med att stärka den interna strukturen på kommunen med bra arbetssätt. Detta för att säkerställa att jobbet som görs och arbetssätten som tas fram ska bli långsiktiga och inte personberoende.

Trivselesunds allehanda


I den sista och avslutade insatsen Kommuner för serviceutveckling har 23 kommuner samverkat lokalt för bättre service i landsbygder. I Trivselesunds Allehanda kan man läsa om kommunernas tillsammansarbete för att stärka tillgängligheten till service med artiklar om vad flera faktiskt gjort.

- Så, luta dig tillbaka, slå upp tidningen och läs och låt dig inspireras av en eftermiddag i Trivselesund!

Kontakt

Camilla Jägerhem
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Erika Holmgren
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se