Klimatfonden ska hjälpa den gröna omställningens hjältar

Förra veckan lanserades Klimatfonden. 583 miljoner kronor blir därmed tillgängliga för att innovativa teknikföretag ska bli mer hållbara.

Elisabeth Backteman.

Den 16 september deltog generaldirektör Elisabeth Backteman i lanseringen av den strategiska insatsen Klimatfonden, hos Almi i Malmö. Nu görs 583 miljoner kronor tillgängliga för riskkapitalinvesteringar i innovativa teknikföretag som vill jobba hållbart.

Fondens föregångare Gröna Fonden prognostiserades kunna åstadkomma en koldioxidreduktion på 50 miljoner ton fram till 2030, vilket motsvarar Sverigas årliga utsläpp av koldioxid.
”Klimatfonden siktar på minst lika god effekt”, säger Jörgen Bodin, vd Almi Invest Greentech.

Den 16 september deltog Tillväxtverkets generaldirektör Elisabeth Backteman i lanseringen av den strategiska insatsen Klimatfonden, hos Almi i Malmö. Nu aktiveras totalt 583 miljoner kronor till riskkapitalinvesteringar. De ska gå till innovativa teknikföretag som kan göra väsentlig miljö och klimatnytta.

Under lanseringen förklarade generaldirektören hur Klimatfonden utformats som ett led i europeisk och svensk politik för näringslivets gröna omställning, liksom miljö- och klimatpolitiken. Hon hyllade de strävsamma entreprenörer som kämpar för att lyfta fram morgondagens teknik för ett mer hållbart samhälle.

Vi på Tillväxtverket vill tacka entreprenörerna i rummet som de hjältar ni är, hjältar för folkets, regeringens och näringslivets strävan mot ett mer hållbart samhälle och företagande, säger Elisabeth Backteman.

En del av Tillväxtverkets arbete med riskkapital

Sedan 2007 har Tillväxtverket arbetat med att sätta upp omkring 30 riskkapitalfonder finansierade av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Mellan 2009 och 2023 betalades 1,8 miljarder kronor EU-medel ut till dessa finansieringsinstrument. Fondernas totala kapital om 3,4 miljarder kronor har investerats i 873 små och medelstora företag i hela landet och investeringarna har i sin tur lockat in 11,7 miljarder kronor i medfinansiering från privata investerare.

En krona EU-medel har i dessa insatser bidrag it till 8,4 kronor investerade i svenska företag. Den första generationen fonder, implementerade under programperioden 2007–2013, har betalat tillbaka i snitt 73 procent av utbetalade EU-medel. Dessa medel har gått tillbaka till statskassan, säger Henrik Storm Dyrssen, enheten Kapitalförsörjning.

Grönt riskkapital för vår tid

Klimatfonden är ett finansieringsinstrument inom Nationella regionalfondsprogrammet under programperioden 2021–2027. Fonden finansieras med 232 miljoner kronor EU-medel och medfinansieras av Almi Invest för en total kapitalisering om 583 miljoner kronor. Förvaltaren Almi Invest Greentech AB vann även den förra upphandlingen av föregångaren Gröna Fonden under programperioden 2014–2020.

Lärdomar från den tidigare Gröna Fonden ledde till att Tillväxtverket justerade utformningen av uppdraget Klimatfonden. Fonden har getts en bredare investeringsstrategi med hänsyn till miljö och klimatnytta, utöver koldioxidreduktion som Gröna Fonden begränsades till. Den bredare strategin inspireras av EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter och behovet av ny teknik för att många olika branscher och industrier ska klara av den gröna omställningen. Vidare möter Klimatfonden de avancerade miljö- och klimatteknikföretagens långa ledtider till marknad, med en löptid på upp till maximalt 20 år (31 december 2043).

Jörgen Bodin.

Jörgen Bodin, vd Almi Invest Greentech.

Väsentlig miljö och klimatnytta

Gröna Fonden prognostiseras kunna åstadkomma en koldioxidreduktion på 50 miljoner ton fram till 2030, enligt Almi Invest. Det motsvarar en hel Sverigas årliga utsläpp av koldioxid.

Klimatfonden siktar på minst lika god effekt, samt ytterligare miljö, och klimateffekter, säger Jörgen Bodin, vd Almi Invest Greentech.

Som konsekvens av det bredare mandatet från Tillväxtverket planerar Almi Invest Greentech AB att anställa en medarbetare särskilt fokuserad på miljönytta.

Kontakt

Henrik Storm Dyrssen, enheten Kapitalförsörjning

fornamn.efternamn.efternamn@tillvaxtverket.se