Hur kan den gröna omställningen i livsmedelskedjan finansieras?
För att livsmedelskedjan ska kunna genomgå en grön omställning krävs betydande investeringar. Dessa investeringar är nödvändiga för att utveckla och implementera såväl hållbara jordbruksmetoder som framtidens goda och innovativa mat. Tillväxtverket har tillsammans med en grupp aktörer tagit fram förslag på lösningar på hur staten och livsmedelsbranschen kan förbättra tillgången till investeringskapital. I januari presenterades förslagen för Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Svensk livsmedelsproduktion står inför stora utmaningar. Klimatförändringar, förlust av biodiversitet och behovet av att säkerställa en robust och konkurrenskraftig livsmedelskedja gör den gröna omställningen nödvändig. Utan hållbara investeringar, ny teknik och innovation riskerar sektorn tappa i konkurrenskraft, vilket i sin tur påverkar både Sveriges livsmedelsberedskap och förmåga att vara en stark aktör på den internationella marknaden. Samtidigt står många företag inför stora ekonomiska hinder – utan rätt finansieringslösningar kan den nödvändiga omställningen försenas eller utebli helt.
Samverkan för att hitta lösningar
Inom ramen för Tillväxtverkets samordningsuppdrag för Sveriges livsmedelsstrategi har vi samlat en bred grupp aktörer - myndigheter, näringsliv och civilsamhälle - för att tillsammans identifiera lösningar på finansieringsutmaningarna. Med start under våren 2024 har representanter från Jordbruksverket, Lantbrukarnas Riksförbund, Lantmännen, Världsnaturfonden, Tillväxtverket, Fossilfritt Sverige och Sweden Food Arena arbetat på förslag till åtgärder, i dialog med främjare, innovatörer, banker och Europeiska investeringsfonden.
Genom ett brett och inkluderande samarbete har vi kunnat ta fram konkreta förslag som är förankrade i hela livsmedelskedjan. Dessa åtgärder syftar till att göra kapital mer tillgängligt för lantbrukare och innovativa livsmedelsföretag, så att de kan investera i hållbara lösningar. Förslagen överlämnades till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet i januari 2025.
Förslag på finansieringslösningar
Arbetet har lett till konkreta förslag på marknadskompletterande lösningar för en ökad tillgång till kapital:
- Offentligt finansierad garanti – Garantier är en form av säkerhet vilket exempelvis Europeiska investeringsfonden i samarbete med staten kan tillhandahålla för att göra det mer attraktivt för banker och andra långivare att finansiera lantbrukens gröna investeringar.
- Offentligt del- eller helfinansierad lånefond – En möjlighet att erbjuda anpassade lån för lantbrukare när privata aktörer tvekar eller då en offentligt finansierad garanti inte räcker till.
- Vidareutvecklade investeringsstöd – Förstärkta och utökade stöd inom exempelvis Klimatklivet och den gemensamma jordbrukspolitiken.
- Investeringslån för ny matproduktion – Särskilda lån för innovativa livsmedelsföretag att finansiera produktionsanläggningar tills deras produkter är färdiga för marknaden.
- Offentlig fond för uppskalning – Riskvillig finansiering för innovativa företag som står inför att skala upp sina verksamheter och behöver större summor; den offentliga fonden skulle vara ett komplement till privata riskkapitalaktörer och bygga vidare på erfarenheter av offentligt riskkapital i startup-skeden.
Röster om samarbetet
- Jag är glad över att projektgruppen har utvecklat lösningar för att stärka kapitaltillgången i hela värdekedjan. Genom att stötta företag med nya, avancerade och effektiva produktionsmetoder och produkter, skapar vi jobb, försörjningsförmåga och exportintäkter till Sverige, säger Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena.
- Det här har varit ett unikt arbete genom den breda laguppställningen, där vi kunnat dela idéer och snabbt utveckla lösningar för gröna investeringar i livsmedelskedjan, som kan göra en stor skillnad för framtidens hållbara livsmedelskedja, säger Markus Hoffman, hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund.
-Sverige är ett innovativt land där flera lösningar redan utvecklas som kan accelerera omställningen. Med bättre tillgång till riskvilligt kapital kan vi stärka vår försörjningsförmåga, skapa jobb och växande företag – en lönsam affär för Sverige och en väg mot en mer hållbar framtid, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket.