Europa i min region hjälper EU-projekten att synas

Vad går våra EU-pengar till? Det är inte alltid helt lätt att förstå. Finansieringen finns i många olika verksamheter och insatserna kan se olika ut. Kampanjen Europa i min region gör ett försök att visa upp resultaten av pengarna och bredden av insatserna.

Kvinna pekar på en dator för två andra personer

Får ni EU-finansiering för att bedriva er verksamhet? Anmäl projektet till Europa i min region och ta chansen att lyfta vad ni gör.

Hur gör EU-pengarna nytta på hemmaplan? Hur påverkar projekten en kommun, region eller kanske hela Sverige? Precis det vill kampanjen Europa i min region sätta fingret på.

Engagemanget kring kampanjen brukar vara stort, och projekten som deltar många. Och just nu går det att anmäla sig till årets kampanj som äger rum 2-12 maj.

- Kampanjen förlängs med en vecka extra i år eftersom Landsbygdsveckan Länk till annan webbplats. äger rum just då. Landsbygdsveckan har samma upplägg som Europa i min region, där olika projekt över hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. I år slår vi hop kampanjerna lite grann och drar nytta av varandra, säger Malin Osterman Hallare, koordinator i kommunikationsfrågor för sju EU-fonder i Sverige.

Vad innebär kampanjen för mitt EU-projekt?

- Du får chansen att visa upp din verksamhet och synas i ett sammanhang. Sammanhanget är bland annat en karta som visar alla anmälda projekt, och möjligheter att nå ut genom oss förvaltande myndigheter. Vi lyfter evenemang, sprider era filmer och pushar mot media. Kampanjen blir på så vis ett bra sätt att skapa uppmärksamhet om vad ni gör för samhällsutvecklingen, säger Malin.

Och hur deltar man då?

- Man deltar genom att anmäla sitt evenemang, något nytt eller något som ni redan har tänkt genomföra. Digitalt eller på plats. Det kan handla om allt ifrån rundvandringar, seminarier, tipsrundor, bara fantasin sätter gränser. Men ni kan också delta i kampanjen genom att bara bifoga en resultatfilm om er verksamhet i anmälan, säger Malin och tillägger.

- I år finns också möjligheten att delta i underkampanjen Europa i skolan, som syftar till att nå ut till skolungdomar med EU:s nytta i samhället.

Utöver Tillväxtverket jobbar många andra myndigheter med kampanjen, till exempel Polisen, ESF-rådet och olika länsstyrelser. Mer om det kan du läsa på eufonder.se Länk till annan webbplats.

Anmälan är öppen fram till 24 april.