Digitaliseringen lyfter små företag – insikter från flerårig satsning

Den 31 mars slutförde Tillväxtverket allt vårt arbete kring digitaliseringsinsatser för ökad digital mognad i små företag i landsbygder. En flerårig insats som finansierats via medel från EU:s landsbygdsprogram 2014-2021. Nu summerar vi arbetet och delar med oss av insikter och lärdomar.

Vi har under perioden senhösten 2021 till våren 2025 arbetat med tre olika delinsatser i Landsbygdsprogrammet.

  • Samarbetsprojekt för ökad digital mognad
  • Informations- och demonstrationsinsatser
  • Rådgivnings- och coachingsinsatser

Samarbetsprojekt för ökad digital mognad

Genom två utlysningar, 2021 respektive 2023, har Tillväxtverket finansierat totalt 21 samarbetsprojekt för ökad digital mognad i små företag i landsbygder. Två övergripande grupper av projekt har varit strukturbyggande projekt respektive tekniska lösningar.

De strukturbyggande projekten har haft offentliga aktörer som projektägare. Dessa har haft inriktning mot att genomföra kartläggningar, inventeringar och ökad samverkan. Samverkan har skett mellan olika aktörer i det företagsfrämjande systemet, både regionalt och lokalt.

Den andra gruppen av samarbetsprojekt har arbetat med att utveckla olika tekniska lösningar. Huvudfokus har varit digitala lösningar som små företag kan tillämpa och dra nytta av i sitt utvecklingsarbete. Flera av dessa projekt har bidragit med digitala lösningar inom bland annat besöksnäringen och gröna näringar.

 

Informations- och demonstrationsinsatser

Sedan starten 2021 har vi genomfört 17 digitala "skärmfikor" och 4 nätverks- och erfarenhetsträffar för ett löpande kunskapsutbyte mellan projektägare i de 21 samarbetsprojekten. Därtill har vi genomfört 21 projektbesök på plats hos våra projektägare. Vi har även publicerat kunskapsuppbyggande webbartiklar drygt, arrangerat och deltagit i olika webbinarier och event. Bland annat Landsbygdsveckan 2023 samt landsbygdsriksdagarna 2022 och 2024. Se information om kommande webbinarium längre ner.

Rådgivnings- och coachningsinsatser

Genom vår upphandlade leverantör, Affärskompetens, har rådgivningsinsatser genomförts i alla landets regioner. Vi har nått ut till över 1 300 små företag i landsbygder, i drygt 250 av Sveriges 290 kommuner.

Merparten av företagen som fått rådgivning har varit solo- och mikroföretag och 78 % av de företag som deltagit i insatsen har drivits av kvinnor. Särskilt framgångsrika har insatserna varit hos företag inom gröna näringar, besöksnäring, kulturella och kreativa branscher samt hos industrins underleverantörer.

Sammantaget har Affärskompetens arbete med att nå målgruppen fungerat mycket väl och ett helt digitalt arbetssätt har mottagits positivt av företagen. I vår uppföljande enkät har över 80% av företagen varit nöjda eller mycket nöjda med rådgivningen.

Mer information finns på Affärskompetens webbsida, där ni även kan ladda ner en populärversion av slutrapporten.

Några övergripande insikter från våra insatser är:

  • Det är idag få företagsfrämjare som konkret har riktade insatser till just den här målgruppen av företag.
  • Vi ser att offentliga aktörer har en viktig roll att bidra med kunskapshöjande insatser om de små företags utmaningar och behov i företagens digitala utvecklingsresa.
  • Vi ser det också som att det offentliga kan ”kratta manaegen” för att riktade insatser till just den här målgruppen av företag kan bli verklighet.

Några lärdomar gällande digitaliseringsinsatser är:

  • Digitaliseringsinsatser är idag en naturlig del av företagens affärsutveckling och bör ingå i exempelvis rådgivningsinsatser för verksamhets- och affärsutveckling.
  • Digitaliseringsinsatser bör inte längre ses som en isolerad teknisk insats.
  • En framgångsfaktor för att nå ut med stöd för ökad digital mognad till små företag i våra landsbygder, är att det görs via digitala kanaler. Så som sociala medier, via Meta och Google.
  • En annan framgångsfaktor är att erbjudandet kommuniceras och skräddarsys för målgruppen, med betoning på företagens mer långsiktiga verksamhets- och affärsutveckling.

Vill du höra mer om insatserna?

För mer information om allt vårt arbete med insatsen, lärdomar och resultat efter drygt 3 års arbete – delta gärna i vårt seminarium den 8 maj under Landsbygdsveckan 2025.

Kontakt

Per-Olof Remmare
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Sigrid Sandberg
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Anna Goldie
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se