Om Hållbarhetsguide för besöksnäringen

Hållbarhetsguiden visar hur olika aktörer och verksamheter kan arbeta strategiskt och systematiskt med sitt hållbarhetsarbete, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Bakgrund till hållbarhets­­guiden – från kaos till ordning i hållbarhetsarbetet

Guiden har utvecklats inom ramen för regeringsuppdraget Hållbar produktutveckling (HPU) med fokus på natur- och kulturturism 2016–2019. Arbetet har skett i nära samverkan med sju regionala projekt. Syftet var att hitta ett gemensamt ramverk för hållbarhetsarbete för att uppnå hållbar utveckling över tid. Ett gemensamt ramverk för hållbarhetsarbetet gör att likartade aktörer och verksamheter inom besöksnäringen inte behöver ”uppfinna hjulet på nytt”, samtidigt som arbetet blir systematiskt och inga viktiga delar glöms bort.

Målet är att gå från en händelsestyrd utveckling inom hållbarhetsområdet, till ett strategiskt arbete som fokuserar på rätt saker. Helt enkelt att gå från kaos till ordning.

Guiden föreslår en tydlig process

 Guiden föreslår en tydlig process för strategiskt hållbarhetsarbete och en checklista för att kvalitetssäkra arbetet. Den ger också hjälp med att starta hållbarhetsarbetet, genom en nulägesanalys och en omvärldsanalys. Analyserna ger input till det fortsatta hållbarhetsarbetet, bland annat genom att tydliggöra vad man har rådighet över, det vill säga vad man direkt kan påverka. En aktör som har koll på sin omvärld är också bättre förberedd vid förändringar och kan genomföra riktade insatser.

Processen är en hjälp till att arbeta med rätt hållbarhetsfrågor och avser inte att ersätta de standarder och certifieringar som finns inom besöksnäringen. Däremot kan processen underlätta för beslut i ett senare skede, om vilken certifiering eller standard som passar verksamheten bäst.

Målgrupp för hållbarhetsarbetet

Målgrupp för guiden är främst aktörer inom det stödjande systemet för besöksnäring, exempelvis besöksnäringsfunktioner inom regioner, destinationsorganisationer, regionala turismorganisationer, regionala projekt, biosfärområden och kommunförbund. Guiden kan även användas av större företag och aktörer inom närliggande områden och branscher.

E-learning­verktyg för hållbarhets­arbete

Vill ni arbeta praktiskt med att starta upp ett strategiskt hållbarhetsarbete? Då kan ett digitalt utbildningsmaterial underlätta ert arbete. Det har tagits fram av Tourism in Skåne i samarbete med Tillväxtverket och testats i utbildningar för kommunala tjänstepersoner.

Utbildningen bygger på en arbetsmetod som är kombinerad med praktiska mallar och tips, som ni fortlöpande kan fylla i utifrån er verksamhets förutsättningar. Här får ni på ett systematiskt sätt tänka igenom ert hållbarhetsarbete, hjälp att prioritera vad som är viktigt och stöd i att komma vidare till konkreta handlingar. Utbildningen baseras på metodrapporten Att arbeta för hållbar turism som också presenteras som Hållbarhetsguiden på Tillväxtverkets webbplats.

Några av de frågor som ni kommer få hjälp att besvara:

  • Vad gör vi redan idag som är bra?
  • Vad har vi inte gjort än?
  • Vad är möjligt?
  • Hur mycket vill vi satsa?
  • Vad vill vi satsa på?
  • Vilka vill vi ta med i arbetet?

När ni har gått igenom utbildningen och arbetat igenom materialet har ni koll på vad hållbarhetsområdet innebär för er verksamhet. Nu kan det vara aktuellt att välja en standard eller certifiering inom hållbarhet för att fortsätta arbetet.

Länkar

Hållbarhetsarbete