- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Task Force
Task Force
Stora företagsetableringar kommer ofta med många nya arbetstillfällen. Men det kan också föra med sig utmaningar för skola, kollektivtrafik och bostäder. För att hitta effektiva lösningar på det kan det underlättar om kommun, region och andra aktörer samarbetar, och jobbar tillsammans med specifika frågor. Något som arbetssättet Task Force skapar förutsättningar för.

Kort om metoden
- Task Force är ett sätt att arbeta med de kommunala strukturerna, i ett regionalt och nationellt perspektiv. Ett arbetssätt som underlättar för aktörer att samarbeta kring specifika frågor.
- Det kan liknas med en krisövning där olika aktörer behöver mobilisera sig.
- I arbetet skapas grupper, och forum, där personer från olika aktörer träffas för att lösa en viss utmaning. En gruppledare från varje grupp träffas sedan i ett så kallat gränssnitt, där de presenterar vad deras grupp kommit fram till.
Förväntat resultat
- Genom att samarbeta över gränserna mellan kommun, region och andra aktörer stärks relationen och förståelsen för varandras utmaningar. Och eftersom alla inblandades expertis och erfarenheter tas tillvara blir lösningarna mer effektiva.
- Det synkade arbetet gör hela regionen mer attraktiv för etablerande företag eftersom de ser att det går att få saker att hända – tillsammans.
Förutsättningar för att lyckas
- Det är avgörande att ta tillvara på alla inblandade aktörers experter. Att arbeta tillsammans lönar sig. Det är effektivt, proaktivt och roligt.
- För att få med sig kommunledning och förvaltningschefer kan den som vill börja arbeta enligt Task Force behöva avsätta tid för lobbyarbete.
- Gällande budget handlar det om att ställa om, och att göra det i rätt tid. Det behövs inga extra pengar, utan snarare att synka budgeten med andra inplanerade insatser.
Steg för steg
Förbereda
- Förankring – säkerställ att kommunledning och förvaltningschefer är med på banan.
- Rusta er som inför en krisövning – hur ser den extraordinära händelsen ut?
- Identifiera vilka aktörer som är berörda, och som skulle vara värdefull att ha med.
- Tydlighet i kommunikationen till alla inblandade – nu kör vi, och så här kommer det gå till.
Genomföra
- Fördela personerna från de olika aktörerna i fyra olika grupper, som kan vara:
- Proaktiv samhällsplanering.
- Medskaparsamhälle.
- Ökad social hållbarhet.
- Hållbar kompetensförsörjning.
- Håll strukturen i grupperingarna.
- Formulera problemställningar som grupperna ska hitta lösningar till.
- Formulera målsättningen.
- Planera in ”gränssnitt” där gruppledarna träffas och diskuterar förslagen som kommit fram i grupperna. Dessa möten är värdefulla för att förankra och samordna det fortsatta arbetet.
Sammanställa
- Dokumentera i alla led, från alla gruppmöten och gränssnitt.
- Dra lärdomar från dokumentationens insikter.
Andra inblandade aktörer
Förutom kommun och region kan det handla om det aktuella företag som ska etableras, länsstyrelsen, alla förvaltningar och Arbetsförmedlingen.
Uppföljning
- Att dra lärdomar av en avslutad Task Force underlättar och skapar stärkta förutsättningar inför kommande kraftsamlingar.
- När insatsen är implementerat är det därför viktigt att kunna utvärdera, träffas, och prata om hur det gick.
- En god idé är att göra en nulägesanalys innan arbetet drar i gång. Det gör att insatsen kan mätas och utvärderar efter avslut.
Kontakt
Vill du veta mer?
Martina Björck, Näringslivsansvarig kommunstyrelseförvaltningen i Lindesbergs kommun.
fornamn.efternamn@lindesberg.se