- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Risk- och konsekvensbedömningsanalys
Risk- och konsekvensbedömningsanalys
En etablering kan påverka både samhället och närliggande verksamheter. För att politiken ska kunna bilda sig en uppfattning om konsekvenserna, och ta ett grundat beslut, är det värdefullt att kommunen snabbt kan presentera en risk- och konsekvensbedömnings-analys.
.png)
Kort om metoden och förväntat resultat
- En snabb och enkel risk- och konsekvensbedömningsanalys grundar sig i ett effektivt arbetssätt.
- En kommun får en etableringsförfrågan och sätter samman olika kompetenser i en styrgrupp som utifrån sina olika erfarenheter listar en etablerings möjliga händelser.
- Gruppen analyserar risker och möjligheter och poängsätter dem sedan utefter allvarlighet och sannolikhet.
- Utvalda resultat fördjupas, och allt sammanfattas sedan i en risk- och konsekvensbedömningsanalys som kan presenteras för politiken.
Förväntade resultat
- Med en snabbfotad analys vinner du tillförlit. Både gentemot det etablerande företaget, och politiken och intilliggande verksamheter.
- Tack vare att olika kompetenser kan bidra med sina erfarenheter får ni en bred analys som täcker olika perspektiv. Analysen synliggör också vad som eventuellt behöver fördjupas.
- Dessutom har det visat sig att det här kompetensöverskridande arbetssättet uppfattas som väldigt roligt, och skapar ökad förståelse för andras områden.
Förutsättningar för att lyckas
- Den snabbfotade analysens vinnande konceptet är att olika kompetenser samlas i en gemensam styrgrupp för plan-, mark-, och exploateringsfrågor. Ett tillfälle där var och en kan dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter från sitt specifika område.
- Det skapar en stark grupp med kopplingar till hela samhällsbyggnadsprocessen, och en bred översikt av positiva och negativa potentiella konsekvenser av en specifik etablering.
Steg för steg
Förbereda
- Samla allt du vet om företaget som önskar etablera sig, och om platsen. Vilka verksamheter finns i närområdet? Hur många nya arbetstillfällen kan det skapa? Finns det kapacitet för dem att åka till platsen kommunalt? Finns det parkeringsplatser? Kommer etableringen leda till fler transporter? Och så vidare.
- Sammanställ allt du tagit reda på i ett Exceldokument, som blir grunden till din risk- och konsekvensbedömningsanalys.
Genomföra
- Identifiera vilka kompetenser som behövs i styrgruppen. Till exempel planchef, översiktsplanerare, teknisk chef, näringslivsutvecklare och mark- och exploateringsingenjör. Bjud in dem till ett möte.
- På mötet går ni igenom dokumentet tillsammans och enas om tio möjliga konsekvenser av etableringen? Utgå från era olika erfarenheter och perspektiv. Lista händelserna i dokumentet.
- Fördjupa er i en händelse i taget. Exempelvis: Det blir mindre trafik i centrum. Är det en allvarlig händelse? Om ja – resonera er fram till en gemensam bedömning på en elvagradig skala där:
- -5 = mycket negativ allvarlighetsgrad
- 0 = varken positiv eller negativ allvarlighetsgrad
- +5 = mycket positiv allvarlighetsgrad.
- Därefter värderar ni hur sannolikt det är att det sker, på en femgradig skala där:
- 1 = låg sannolikhet
- 5 = hög sannolikhet.
- Multiplicera allvarlighetsgraden med sannolikheten. Då får ni fram ett negativt eller positivt konsekvensvärde.
- Lägg in konsekvensvärdena i arket vid respektive händelse, och addera dem. Om händelsens sammanlagda värde blir ett positivt tal uppskattas etableringen ha en positiv påverkan på samhället.
- Sticker någon konsekvens ut? Skriv en kort analys till den.
Sammanställa
- Sammanställ händelserna, analyser och sammanlagda konsekvensvärde i ett textdokument.
- Lägg tid på att presentera innehållet på ett enkelt sätt. Det underlättar för politiken när de ska ta till sig innehållet.
- I presentationen kan det vara värdefullt att påminna om kommunens satta riktning, och om etableringen ligger i linje med den.
Andra inblandade aktörer
Styrgruppens styrka är de samlade kompetenserna – planchef, översiktsplanerare med helikopterperspektiv, teknisk chef med kunskap om gata, avfall, vatten och avlopp, mark- och exploateringsingenjör, samt näringslivsutvecklare med koll på näringsidkarnas behov.
Uppföljning
När etableringen väl är på plats (vilket kan ta många år) är det dags att följa upp. Vilka aspekter slog in? Stämde konsekvensvärderingen med det faktiska utfallet? Och eftersom processen ofta är lång gäller det att ha en plan och struktur för uppföljningen redan från start. Så att det inte glöms bort. Uppföljningen fyller en viktig funktion – att samla upp lärdomar, och ta med sig till kommande etableringar.
Kontakt
Vill du veta mer?
Torsten Blomé, Mark- och exploateringsansvarig i Lindesbergs kommun.
fornamn.efternamn@lindesberg.se