Om Omställningsguiden

När ett stort företag drar ner verksamhet eller flyttar den från en kommun uppstår olika effekter. Mest kännbart och dramatiskt är förlusten av jobb. Den inledande frågan för kommunen är hur de förlorade jobben kan ersättas med nya och hur de varslade kan hitta ny sysselsättning.

Oavsett vad omställningen beror på påverkas kommunens invånare, näringsliv, servicenivå och ortens attraktivitet.

Gemensamt för många större omställningssituationer är att det krävs insatser för att:

  • mildra effekten och framför allt stärka förnyelseförmågan hos befintligt näringsliv för att minska sårbarheten, eller för att
  • mobilisera och kraftsamla för att kunna fånga upp de utvecklingsmöjligheter som kan skapas.

I denna guide hittar du som är tjänsteperson eller politiker i en kommun eller region stöd och idéer om hur ni kan hantera negativa omställningar såsom företagsnedläggningar och andra kännbara nedskärningar i näringslivet. Guiden kan också användas som ett stöd om det är offentlig sektor som drabbas.

Omställningsguiden kan användas i ett skede när ett företag har tagit beslut om ett varsel eller en företagsnedläggning. Guiden innehåller därmed inga tips på argument eller underlag som kan användas i en förhandling för att få ett företaget att ändra sitt beslut om nedläggning.

Vem har rollen att agera?

Formellt finns det inget uttalat ansvar för kommuner att agera när det sker en företagsnedläggning. Arbetsförmedlingen och trygghetsorganisationer har en roll för att stödja individerna. Kommuner och regioner kan göra kompletterande insatser för individerna men också stödja näringslivets utveckling och arbeta långsiktigt för att öka platsens attraktivitet.

Att kommunerna tar en roll är dock mer regel än undantag. Kommunen ses som en självklar aktör som formellt berörs exempelvis utifrån möjligheten att allmänt främja näringslivet (men även skyldigheter inom bostadsförsörjning, utbildning och socialtjänst).

Regionen berörs utifrån sin roll att stärka den lokala och regionala konkurrenskraften. I denna uppgift ingår bland annat att samverka med länets kommuner, länsstyrelsen och andra berörda statliga myndigheter.

Så är guiden uppbyggd

En omställningsprocess i fem faser

Guiden beskriver en process för hur ni kan genomföra omställningsarbetet. Processen delas in i fem faser (förbereda, analysera, planera och förankra, följa upp) där varje fas har ett syfte och mål. Omställningsarbetet ska ses som en process där faserna till viss del överlappar varandra.

Varje fas innehåller ett antal steg och exempel på frågor som kan diskuteras. Det är förslag på hur ett omställningsarbete kan läggas upp. Se det som en inspiration och anpassa arbetet efter de resurser och förutsättningar som finns i er kommun eller region.

Tre olika perspektiv

En omställningsprocess är komplex och ställer krav på ett samarbete på flera samhällsnivåer. Kommuner och regioner som hanterar större varsel och omställningar behöver ofta hantera flera olika perspektiv parallellt.

Det handlar om individperspektivet, företags- och näringslivsperspektivet samt attraktiva miljöer och platsperspektivet.