- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Omställningsguiden
- 3. Planera och förankra inför omställning
- Initiativ för att stärka näringslivets förnyelseförmåga
Initiativ för att stärka näringslivets förnyelseförmåga
Till skillnad från insatserna på individnivå där det finns ett omställningssystem med aktörer för hantering av situationen så saknas det ett system för företag- och näringslivsperspektivet som kan aktiveras vid en händelse. Det är därför angeläget att ta initiativ inom områden som är möjliga att påverka själv eller tillsammans med andra aktörer.
Kommun och region som möjliggörare
Kommunen kan agera möjliggörare utifrån sin lokalkännedom om näringslivet, upparbetade nätverk på orten, samt kunskap om kommunens verksamhet och om flernivåsystemet. Regionens överblick av länets tillgångar, resurser och potentiella utvecklingsområden kan ge inspiration och en kompletterande bild.
Inspiration till aktiviteter inom näringslivsperspektivet
Här finns exempel på åtgärder som ni kan utgå ifrån vid en diskussion om vad som kan vara möjligt att genomföra. Utgångspunkten är att insatserna ska ge resultat på medellång sikt men ibland krävs det ett mer långsiktigt arbete innan man kan räkna med några effekter.
- Växla upp pågående initiativ - Gå igenom eventuella pågående initiativ för näringslivet och bedöm om det är relevant och möjligt att nyttja och växla upp dessa insatser.
- Stöd innovationsarbete och förnyelse - Uppmuntra eventuella företagsinkubatorer och företagsfrämjare att öka sin verksamhet för att stimulera till fler tillväxtföretag i kommunen. Om inkubatorer och aktörer saknas är det då möjligt att agera som en länk till innovationssystemet i angränsande kommuner?
- Hitta nya användningsområden för mark och lokaler - Går det att hitta nya användningsområden för den eventuella mark eller anläggning som frigörs med anledning av händelsen? Finns det företag i kommunen eller i angränsande kommuner som står i begrepp att utöka sin verksamhet eller av andra anledningar är i behov av mark, utökade alternativt nya lokaler?
- Upphandla stöd i genomförandet av omställningsarbetet - Finns det rätt kompetens och kapacitet för att hantera frågorna kopplat till omställning i den egna organisationen? Kan resurser annars avsättas för att upphandla en extern tjänst.
- Fördela om utvecklingsresurser med anledning av händelsen - I en vardag med begränsade resurser kan det vara svårt att avsätta nya medel till omställningsarbetet. Se över om det finns möjlighet att fördela om befintliga utvecklingsresurser med anledning av händelsen.
- Ta fram förstudier som kan användas i påverkansarbete och vid ansökan av medel hos andra aktörer - Större insatser som identifierats i analysfas och genomförandeplan kan kräva att en förstudie genomförs innan insatsen kan påbörjas. Förstudien kan ge svar på frågor om vilka konkreta aktiviteter som krävs, vilka aktörer som bör vara med och vilka organisationer som kan medfinansiera själva genomförandet.
- Leta prioriteringar i strategiskt viktiga dokument på lokal och regional nivå - Finns det aktuella näringslivsprogram eller strategier i kommunen som kan ge stöd för vilka insatser som kan prioriteras? Kan utpekade styrkeområden i regionala och lokala strategier understödja beslut av insatser som kan göras?
- Marknadsför kommunens komparativa fördelar för att attrahera nya etableringar - Arbeta målmedvetet och systematiskt för att attrahera investeringar och etableringar till kommunen. Hur ser de aktuella förutsättningarna ut vad gäller rekryteringsunderlag, marktillgång, infrastruktur med mera? Bemötandet från kommunen är även en viktig faktor. Är informationen på kommunens hemsida aktuell? Kan andra informationskanaler användas?
- Samverka med det lokala näringslivet, myndighetsutövning - Hur fungerar kontakten med näringslivet i frågor kopplat till tillsyn och tillstånd? Ger kommunen en snabb återkoppling och korrekt information? En professionell hantering kan ge förutsättningar för ett bra samarbete även i andra frågor. Till exempel blir det mer naturligt för företagen att vända sig till kommunen vid en extraordinär händelse.
- Samverka med det lokala näringslivet, utvecklingsfrågor - Kan det kvarvarande näringslivet i kommunen mobiliseras för att bidra i omställningsarbetet? Hur kan ni tillsammans arbeta för att utveckla företagsamheten i kommunen? Finns det en upparbetad kontakt med enskilda företag som kan vara relevant kopplat till att hitta utvecklingsmöjligheter? Kan ni genom frukostträff eller annat arrangemang bjuda in företagare för att informera om den aktuella händelsen och fånga upp företagens eventuella förslag på åtgärder?
- Samverka med andra kommuner - Håll en aktiv dialog om utvecklingsmöjligheter med andra kommuner som har en liknande näringslivsstruktur eller där det kan finnas en ömsesidig fördel med ett samarbete. Var öppen för att samverka med kommuner utanför traditionella samarbetsgrupperingar och kommuner utanför den egna regionens gränser.