Initiativ för att stärka individens omställningsförmåga

Generellt har Arbetsförmedlingen mycket god kunskap och relevanta verktyg för att hantera större varsel ur ett individperspektiv. Dock kan kommunen och regionen initiera kompletterande insatser i dialog med omställningssystemets aktörer som trygghetsorganisationer, Arbetsförmedlingen och utbildningsanordnare.

Det kan handla om att genomföra valideringar, förstärka lärcentra eller andra insatser som ställer om individers kompetenser och som bidrar till att individerna kan hitta ny sysselsättning eller skapar möjligheter för vidareutbildning.

Det kan även handla om att samtala med Svenska ESF-rådet om vilka typer av projekt som myndigheten kan finansiera som syftar till kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser.

Riktade insatser och stöd till de drabbade skapar en framtidstro. Individens attityd till att hitta ett nytt jobb är en viktig del i dess anställningsbarhet. Det är viktigt att synliggöra att stöd finns, men det finns ett individuellt ansvar hos den enskilda att viljan och drivet finns.

Snabba åtgärder är avgörande för individens anställningsbarhet

Vid genomförandet av insatser på individnivå är snabba åtgärder och tid avgörande. Studier visar att tidsaspekten påverkar individens möjlighet att hitta en ny sysselsättning. Ju längre tid som deltagare får vänta på utbildningsstart, desto längre blev den efterföljande arbetslösheten. Vidare visar studier att ju längre utbildningarna är, desto längre tid i arbetslöshet efter avslutad utbildning.

Inspiration till aktiviteter inom individperspektivet

Med inspiration av delar från Kronobergsmodellen kan följande aktiviteter och insatser genomföras inom huvudområdena ny anställning, utbildning och starta eget. Flera av insatserna kan genomföras tillsammans med andra aktörer såsom Arbetsförmedlingen.

För nya anställningar

  • Genomför någon aktivitet som stödjer i CV-utveckling
  • Skapa en mötesplats för yrkesvägledning men även för att träffas, bolla idéer, ställa frågor och få tips relaterat till ny anställning
  • Arrangera en rekryteringsmässa. Antingen på arbetsplatsen och bjud gärna in Arbetsförmedlingen och företag med anställningsbehov
  • Genomför kompetenskartläggningar och validering av de berörda individerna och identifiera deras målbild för coaching
  • Undersök möjligheten till praktikplatser

För ny utbildning, nya yrkeskunskaper och kompetensutveckling

  • Undersök möjligheten att anpassa ett antal kommunala utbildningar till de yrkesverksamma som förlorat sin sysselsättning i och med händelsen
  • Informera den arbetskraft som påverkats om utbildningsmöjligheter – gymnasiekompletterande, men även yrkes- och vuxenutbildning samt universitetsutbildning
  • Undersök möjligheten till skräddarsydda utbildningar
  • Motverka undanträngningseffekter, så att personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden inte får än svårare att komma in på arbetsmarknaden (tex ungdomar och nyanlända).
  • Möjligheter att med externa medel arbeta aktivt t ex med målgruppen som riskerar att komma än längre från arbetsmarknaden.

För att starta eget

  • Arrangera träffar med inspiration kring att etablera egna företag. Både aktörer som Almi och andra företagsfrämjande aktörer kan tillsammans med Arbetsförmedlingen genomföra informationsträffar och företagsskolan om att starta eget.
  • Bjud in personer som talare till ett seminarium som tidigare har blivit arbetslösa för att inspirerar och dela deras erfarenheter till att starta eget. Tänk på att gärna bjuda in med jämn könsrepresentation.