- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Informationsbanken
Informationsbanken
En stor etableringsförfrågan kommer in till regionen. Finns det ledig mark i någon av kommunerna? Och vilka förutsättningar och möjligheter finns det? Genom att samla kommunernas markinformation i en informationsbank får du en samlad bild av läget när frågan dyker upp. Det gör dig proaktiv, snabbfotad, och attraktiv som region.

Kort om metoden
- Informationsbanken är ett arbetssätt, och ett verktyg, där regioner kan samla information om kommunernas tillgång, och förutsättningar, för ledig mark.
- Det kan handla om lokaler, pris, markbeskrivning, detaljplaner och infrastruktur.
- Att samla informationen på ett och samma ställe gör att ett företag kan få snabbare svar på vilka förutsättning till etablering som finns.
Förväntade resultat
Med all markinformation i en och samma dokumentation blir din region mer snabbfotad, effektiv och attraktiv för företag att etablera sig i. Med en informationsbank behöver den som tar emot etableringsförfrågan inte lägga tid på att jaga fakta, utan kan svara på förfrågan direkt. Informationsbanken ger också möjlighet att filtrera på olika segment som kan underlätta för att planera etableringar som gynnar varandra.
Förutsättningar för att lyckas
För att sammanställa aktuell markfakta i en informationsbank underlättar det med en person som jobbar heltid med detta – en person som har kunskap om etableringsprocesser, översiktsplaner och detaljplanering. I det inledande skedet behöver hen ha möten med kommunernas näringslivschefer för att få alla med på tåget, och sätta en gemensam vision. Därefter behöver varje kommun en person som kan ansvara för att inventera kommunens marker, och sedan rapportera till informationsbankens ansvariga.
Steg för steg
Målet att bli en än mer attraktiv region för företagsetableringar kan vara ett incitament för att samla kommunernas markinformation i en informationsbank:
Förbereda
- Gör en nulägesanalys – hur många förfrågningar får ni idag?
- Vad vill ni uppnå – fler förfrågningar, eller kunna ge snabbare svar?
- Motivera varför ni vill göra en informationsbank – ett incitament för kommunerna att vara med.
Genomföra
- Börja med att ta kontakt med kommunerna.
- Boka möten med näringslivschefer och förslagsvis en person från planeringsavdelningen.
- Skapa fokusgrupper med representanter från olika kommuner och boka in möten ungefär varannan månad. Angränsande kommuner kan ha stort utbyte av varandra.
- Diskutera regionens kompetensförsörjning och infrastruktur med kommuner och sakägare.
- Dags för kommunerna att inventera följande, och rapportera till informationsbankens ansvariga:
- Beskrivning av mark och lokaler.
- Pris.
- Förutsättningar.
- Byggstart.
- Om det finns detaljplaner, och var de i så fall finns.
- Politiska beslut.
- Infrastruktur.
- Elförsörjning.
- VA.
- Kollektivtrafik.
Sammanställa
- Krångla inte till det.
- Sammanställ kommunernas samlade markinformation i ett Excel-dokument till att börja med. En större region, eller om innehållet blir för komplex, kan ett it-system underlätta.
Andra inblandade aktörer
För att få ihop en samlad bild av regionens marksituation behövs samarbete mellan regionen, berörda kommuner och nätägare (det företag som äger elnätet).
Uppföljning
Att mäta effekten av en informationsbank kan göras på flera sätt. Ett är att mäta ledtiderna vid etableringsförfrågningar – innan och efter införandet. Ett annat sätt kan vara kvalitativa intervjuer med frågor om vilken hjälp och information företagen tycker att de fått, och hur värdefullt det varit för dem.
Kontakt
Vill du veta mer?
Elias Chabe, Investerings- och etableringsansvarig, Business Region Örebro.
fornamn.efternamn@örebro.se