- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Hållbarhetsprogrammet
Hållbarhetsprogrammet
Världen behöver nya sätt att etablera, anlägga och bygga. Genom ett hållbarhetsprogram kan din kommun styra vilka, och hur, företag ska etablera sig i ett visst område. Det kan skapa nyindustrialisering inom hållbar omställning. Och incitament för hållbara företag att etablera sig i en kommun.

Kort om metoden och förväntat resultat
- Hållbarhetsprogrammet är ett dokument som ska styra det hållbarhetsarbete som förväntas av etablerande företag i ett visst område.
- Dokumentet, tillsammans med en förprojektering, innehåller områdets markförutsättningar och möjligheter. Vilka typer av tomter som går att göra. Vad som är möjligt att bygga på dem. På vilket sätt marken kan anläggas på ett hållbart sätt. Och vilka symbioser och krav som kan ställas på etablerande företag.
- Att ha ett hållbarhetsprogram som grund när en kommun ska etablera ny mark skapar förutsättningar för att alla företag som etablerar sig ska arbeta grönt. Gärna i symbios med andra intilliggande företag.
Förutsättningar för att lyckas
- För att skapa ett hållbarhetsprogram för etablering krävs en kommun eller region som beställare.
- Rekommendationen är att lägga ut det utredande arbetet av marken till en upphandlad konsult – en rådgivare och expert inom hållbar samhällsutveckling. Så kommunen agerar istället som projektledare, och kan bidra med en hållbarhetsstrateg som kan jobba tillsammans med konsulten.
- Budget för att ta fram ett hållbarhetsprogram uppskattas till 250 000 kronor och uppåt, beroende på kommunens storlek.
Steg för steg
Förbereda
- Identifiera behov och syfte. Och sätt upp mål. Ser ni framför er ett hållbarhetsprogram för hela kommunen, eller för ett avgränsat område?
- Sätt ihop en intern referensgrupp och bestäm vem som ska driva uppdraget. Se till att arbetet hamnar på rätt ställe i organisationen.
- Ta kontakt med en expert/konsult inom samhällsutveckling. De kan ge dig återkoppling på om du tänkt rätt, och hjälpa dig att avgränsa uppdraget.
- Intervjua ett par konsulter inom samhällsutveckling inför upphandlingsförfarandet. Be om återkoppling på hur ni tänkt er kravställningen.
Genomföra
- Gå ut med en upphandling.
- När konsulten är utvald och avtalad – gå igenom din kommuns behov och önskemål och be konsulten återkomma med en motbrief.
- Slå fast en riktning, omfattning, och hur arbetet ska avgränsas.
- Arbetet är i gång.
- Stäm av med konsulten med jämna mellanrum.
- När rapporten börjar fyllas med tillräckligt mycket information om det berörda området – samla den interna referensgruppen och stäm av. Gärna med politiken inblandad.
Sammanställa
- Konsulten sammanställer rapporten, med förutsättningar, möjligheter och rekommendationer för den berörda marken.
- Nu har du rapporten i din hand. Fundera över hur ni som kommun ska använda den på mest effektiva sätt.
Andra inblandade aktörer
I ett hållbarhetsprogram ingår berörd kommun, en expert inom samhällsutveckling och eventuella företag som ska etablera sig på den berörda marken. Experten kan bidra med sin kunskap inom utredning av mark. Och etablerande företag kan ha värdefulla erfarenheter att ta med in i det fortsatta arbetet.
Uppföljning
En utmaning, särskilt i en liten kommun med få resurser, är uppföljning av resultat. Här kan hållbarhetsprogrammet underlätta. De företag som skriver under hållbarhetsprogrammet skriver nämligen också under på att de måste göra, och lämna in, en hållbarhetsredovisning till kommunen. Det gör hållbarhetsarbetet både mätbart och konkret.
Kontakt
Gustaf Rehnström, Tillväxtverket.
fornamn.efternamn@tillväxtverket.se