- Startsida
- Tillväxtverket
- Guider och verktyg
- Energikartläggning
Energikartläggning
Som kommun kan det vara lockande att tacka ja till stora företagsetableringar. Mark kanske finns. Men räcker elen till alla? Eller riskerar nya etableringar att hindra andra företag att expandera? Genom att kartlägga begränsningar, flaskhalsar och möjligheter i elnätet kan kommuner skapa en säkrare elförsörjning. Och en attraktivare kommun för företag att etablera sig i.

Kort om metoden
- Vi är beroende av energi, och de flesta tar den för given. Men i många kommuner finns begränsningar i elnätet vilket gör att större etableringar kan resultera i att elen inte räcker till alla.
- Energikartläggning är en metod där en kommun, tillsammans med den lokala nätägaren, identifierar och kartlägger begränsningar, flaskhalsar och möjligheter i det kommunala elnätet.
- Kartläggningen kan bidra till lokal hållbarhet, och trygg och rättvis elförsörjning.
Förväntat resultat
- Med energikartläggningen som underlag kan en kommun ställa krav på företag i etableringsprocessen, för att säkerställa att elen räcker åt alla.
- Det banar också väg för möjligheten att styra etableringar så att energiproducerande företag med överskott ska kunna lagra el i batteridepåer, som elintensiva företag sedan kan dra nytta av.
- Genom att planera marken långsiktigt kan kommuner optimera elnätet i stället för att belasta det.
Förutsättningar för att lyckas
- Att göra en energikartläggning är inte krångligt, tar inte mycket tid och kostar egentligen ingenting. Intresse och engagemang är det viktigaste. Med tio timmar i månaden kommer du långt – med att skapa underlag, möten och samarbeten med andra aktörer.
- Den lokala nätägaren är en viktig kompetens med kontroll på det lokala nätet och aktuella läget. Att ta in konsulter är inte nödvändigt. Men möjligt. Till exempel om du skulle vilja utveckla en GIS-funktion kopplad till kartläggningen.
Steg för steg
Förbereda
- Skapa dig en bild av marksituationen i kommunen.
- Var finns mark som är redo för etablering?
- Var finns planerad mark?
- Finns det industriområden som kan etableras?
- Hur ser elnätet ut där, och var finns anslutningspunkterna?
Genomföra
- Ta hjälp av ägaren av det lokala ledningsnätet för att ta reda på hur effekten ser ut i aktuella etableringsområden.
- Identifiera begränsningar och flaskhalsar i nätet.
- Ta reda på vilka möjligheter till förstärkning som finns.
- Identifiera de största förbrukarna, och var det är lämpligt att bevilja etableringar och exempelvis placera ut batteribackuper.
Sammanställa
- Sammanställ den samlade bilden av kommunens marker, begränsningar och möjligheter.
- Var de största förbrukarna finns.
- Var eventuella el-producenter finns.
- Tidsperspektiv för exempelvis förstärkning av ledningar i aktuella områden.
- Om det finns resurser – sammanställ resultatet i en GIS-funktion som kan vara navet i det fortsatta arbetet.
- Skapa underlag och symbios för kommunens fortsatta etableringar.
Andra inblandade aktörer
En lyckad kartläggning bygger på samarbete mellan olika aktörer, med spetskompetenser inom sina områden. Förutom den lokala nätägaren och eventuella elproducenter kan det handla om lokala och regionala politiker, energirådgivare och sakkunniga på länsstyrelsen, regionen, SKR, och kommunförbund.
Uppföljning
Energikartläggning är ett långsiktigt arbete som följs av planering och eventuell utbyggnad av ledningarna. Det tar många år, men lönar sig. Med kartläggningen som stöd kan kommunen med god framförhållning teckna reservationsavtal med företag som i förlängningen kan bidra till kommunens tillväxt. Genom symbios med andra företag kan de också bidra till lokal hållbarhet, och trygg och rättvis elförsörjning – ett incitament att etablera sig i kommunen.
Kontakt
Vill du veta mer?
Peter Severin Larsson, Senior rådgivare i Laholms kommun.
fornamn.efternamn@laholm.se
0430 155 31