Pater Noster lyfter natur och kulturarv till lyxnivå

Utomhussängar, konsthall i miniformat, vattenreningsverk och en meny med smak av tång. Pater Noster har byggt hela sin verksamhet på att förvalta och förädla sitt unika läge långt ute till havs. Kreativitet och nytänk som lockar gäster från hela världen.

Fakta om Pater Noster

Pater Noster – ett hem vid horisonten öppnade 2020. Hotellet har nio rum med totalt 24 sovplatser. Man tar också emot dagsgäster i restaurang och sommarcafé.

Gästerna transporteras till ön i ribbåt eller helikopter, det går också att paddla kajak från närliggande Rönnäng. På ön finns en gästhamn för den som kommer i egen båt.

Den röda metallkonstruktionen av fyren Pater Noster reser sig över den lilla klippön Hamneskär, ungefär en mil utanför Marstrand där Kattegatt och Skagerrak möts. Ibland går vågorna höga här och Pater Noster-skären, som idag är ett naturreservat, fick en gång sitt namn av sjömännen som bad till Gud för att tryggt ta sig förbi öarna med sina skepp; Fader vår, eller Pater Noster på latin.

-Det ligger omkring tusen vrak i vattnet härutanför, säger Mirja Lilja Hagsjö, vd för Pater Noster.

Historien är en viktig del av platsen, liksom naturen, djurlivet, årstiderna, ljuset, vinden, lugnet och vyerna. Allt vävs ihop till en helhet i en unik form av lyxhotell som blivit ett uppmärksammat resmål både bland nationella och internationella gäster.

Bild på Pater Noster

Fotograf: Erik Nissen Johansen

-För oss handlar det om att leva på öns premisser, skapa ett fungerande ekosystem och samtidigt förvalta ett svenskt kulturarv. Alla som kommer hit får känna att de är en del av den upplevelsen, säger Mirja.

Isolerad lyx

Hon märker att många gäster uppskattar att få vila från omvärlden. Sommartid finns utomhussängar för den som vill sova under stjärnorna, ön är både mygg- och ormfri.

-Att vara isolerad är lyx idag. Vi är så kopiöst stressade, alla människor behöver ett eget hörn i världen där det är lugn och ro. Här ute förstärks sinnena.

Läget långt ute till havs gör att innovation inte bara är en drivkraft framåt för Mirja Lilja Hagsjö och hennes team utan också en nödvändighet. Ön har bland annat ett eget vattenreningsverk som avsaltar havsvattnet som sedan används i allt från dusch till matlagning. Målet är att investera i ett ännu bättre ekosystem som drivs av solceller och bergvärme. En annan vision är att ta vara på saltet och erbjuda lokalproducerade saltprodukter.

Tången i fokus

Huvudkocken Johan Bengtsson, som också är marinbiolog, använder tång på många spännande sätt och tar gärna med gästerna på en snorkeltur för att skörda inför middagen. Många uppskattar också att få vara med när dagens fångst av fisk och skaldjur dras upp, kanske känna på en sjöstjärna eller se en levande krabba.

-En stor del av vår drivkraft är att vi vill ge våra gäster kunskaper och lärdomar som de kan ta med sig vidare ut i världen, säger Mirja.

På ön finns idag Sveriges kanske minsta konsthall. Som en del i Tjörns kommuns satsning Island of Art skapades Pater Noster Art Hall i fyrmästarens gamla utedass. Här varvas fotokonst med fönster som vackert ramar in vyerna över ön och den obrutna horisonten. Till sommaren planeras ytterligare en fotoutställning utomhus med verk av bland andra Christy Lee Rogers. Det kommer också att hållas konsert med Göteborgs symfoniorkester på ön.

Viktiga samarbeten

Nya uppslag och idéer saknas inte. Mirja berättar att det bland annat finns planer på en snorkelled runt ön. Pater Noster vill också satsa på undervattenskameror för att gäster och andra som är intresserade av livet på ön ska kunna följa vad som händer under vattenytan i realtid.

-Jag tänker slow-tv, lite som SVT:s älgvandring.

Verksamheten Pater Noster arrenderar ön av Statens fastighetsverk som har till uppgift att bevara och förvalta kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. Det innebär bland annat att inga nya byggnader får uppföras utan godkännande av Riksantikvarieämbetet. En utmaning för någon som sprudlar av idéer, men det gör samtidigt att långsiktighet och hållbarhet är självklara delar i utvecklingen av verksamheten.

Geografiskt är ön en del av Tjörns kommun.

-Får jag en idé som jag vill testa så ringer jag alltid Tjörns kommun först och bollar och sen kontaktar jag Statens fastighetsverk så vi tillsammans kan hitta ett sätt att gå vidare. Vi är ett kluster som alla älskar Pater Noster och Hamneskär. Även Turistrådet stöttar och hjälper oss, inte minst när det gäller att få världen att se oss. För oss är de här instanserna otroligt viktiga för att lyckas, säger Mirja Lilja Hagsjö som tog chansen att hylla sina samarbetspartners när Pater Noster vann Stora turismpriset 2022.

Tips & lärdomar

  • Titta på vilka resurser som finns runt omkring dig, tänk brett och använd det för att förädla och utveckla verksamheten vidare.
  • Överraska. Ingen förväntar sig att möta innovativa och spännande matupplevelser med nyfångad fisk, skaldjur och tång på en karg klippö långt ut till havs.
  • Ta vara på säsongerna, varje årstid har sin charm och sina specifika drag.
  • Dela med dig av dina kunskaper. Ge gästerna en fördjupad upplevelse genom att lära sig mer om exempelvis platsen, djur, natur eller mat.
  • Ge personalen insikt och inblick i hela verksamheten genom möjligheten att jobba inom många olika områden samtidigt.