Högskolevux förenklar vägen till högre utbildning i Strömstad
Hösten 2021 startade Strömstads kommun Högskolevux i samverkan med Högskolan Väst. För första gången kunde individer utan behörighet till eftergymnasial utbildning läsa upp sin behörighet, ta en högskoleintroducerande kurs och få platsgaranti till högskoleprogram – i en studiegemenskap. Nu visar många ett stort intresse för konceptet som sticker ut.
När coronapandemin slog till stängdes den norska gränsen i Strömstad. Det blev ett hårt slag för kommunen och många yrkesarbetande drabbades när butiker, restauranger och hotell plötsligt blev tomma. Som en följd valde många att skola om sig till andra yrken, bland annat till undersköterskor. För många var dock vägen till högskole- och universitetsstudier lång, då kommunen sedan tidigare har en låg andel invånare med eftergymnasial utbildning.
För att få fler att läsa vidare på universitet eller högskola, valde Strömstad kommun att göra en helt ny satsning. Idén om Högskolevux föddes i dialog med Högskolan Väst som tidigare hade arbetat med projektet Ökad högskoleövergång, tillsammans med Fyrbodals kommuner.
– För den som är intresserad av tekniska eller naturvetenskapliga universitetsutbildningar men saknar behörighet finns basår. Med Högskolevux ville vi skapa ett motsvarande basår för övriga yrken, berättar Sara Arvenberg som är verksamhetschef för åk 7–9, gymnasium och vuxenutbildning på Strömstad kommun.
En studiegemenskap på resan mot högre studier
Högskolevux skapades som en paketlösning där individer under ett års tid kunde läsa upp sin behörighet till högre utbildning på vuxenutbildningen. Och den första omgången startade redan hösten 2021. Eftersom deltagarnas behörighet varierade, gjordes initialt en bedömning av studie- och yrkesvägledare för att utforma upplägget.
Samtidigt gick deltagarna en högskoleintroducerande kurs på 15 hp, som Högskolan Väst höll på plats i Strömstad. Här ingick bland annat studieteknik, källkritik och arbetsmarknadskunskap. Efter avslutat år på Högskolevux fick deltagarna platsgaranti på en rad program på Högskolan Väst, som förskollärarprogrammet, personalvetarprogrammet och systemvetarprogrammet.
– Med Högskolevux får man en förberedelse inför fortsatta studier och här märkte vi att platsgarantin var viktig, eftersom det gav en trygghet i att faktiskt få plats på ett program. Till skillnad från att bara läsa upp sin behörighet på vuxenutbildningen får du med Högskolevux ett helt paket, med studiegemenskap och kurskamrater att göra den här resan tillsammans med. Du har dessutom en studievägledare som stöttar dig genom hela processen, säger Sara Arvenberg.
Sänker trösklarna för utbildning
I den första omgången av Högskolevux deltog nio personer i ett blandat åldersspann. Dessa sökte utbildningen själva och idag läser majoriteten av dem på högskola eller universitet. Efter piloten i Strömstad kommun har även Campus Dalsland kört två omgångar med Högskolevux. Hösten 2024 är det dags för Strömstad igen.
– Den fina statistiken från omgången 2021–2022 visar att Högskolevux är en insats som verkligen gett effekt. Flera har gått vidare till eftergymnasiala studier, några via platsgarantin på Högskolan Väst och några via andra lärosäten, säger Sara Arvenberg.
Några av kommunens anställda barnskötare valde att läsa vidare till förskollärare genom Högskolevux. Så Högskolevux är även ett bra sätt att höja kompetensen hos de egna medarbetarna i kommunen.
– Syftet med hela projektet är att sänka trösklarna för utbildning. Genom Högskolevux blir det tydligt att alla har möjlighet att läsa vidare. Vi är glada att det har gjort att fler vågat läsa vidare, som kanske inte hade gjort det annars, säger Sara Arvenberg.
God samverkan krävs
För att lyckas med modellen Högskolevux krävs samverkan mellan kommun och lärosäte. Det behöves också en vuxenutbildning som kan ta ansvar för de behörighetsgivande studierna.
– Arbetet har rullat på väldigt bra och det beror på vårt goda samarbete med Högskolan Väst. Det har varit ett öppet klimat där vi har vågat ställa frågor och komma fram till lösningar tillsammans. Att vi har paketerat och marknadsfört utbildningen tillsammans har också varit lyckosamt, och där krävs det att man har en gemensam strategi, säger Sara Arvenberg som också lyfter fram vikten av att ha en studie- och yrkesvägledaren kopplad till utbildningen.
Tillgängliga studier i Strömstad
Förutom Högskolevux samarbetar kommunen även med Karlstad universitet, där man via Campus Strömstad kan gå lärar- och förskollärarprogrammet på distans. Det finns även möjlighet att läsa en yrkeshögskoleutbildning inom it via Uddevalla Yrkeshögskola.
– Det gäller att vi bygger upp ett utbud av eftergymnasiala studier här i Strömstad och där är Högskolevux viktigt eftersom det sänker trösklarna till fortsatta studier. Vi behöver ha många olika vägar till formell utbildning för att vi ska bygga en resilient kommun, säger Sara Arvenberg.
Många intresserade av Högskolevux 2024
Som modell sticker Högskolevux ut, eftersom det tillför ytterligare ett sätt att ta sig in på universitet och högskola. De traditionella sätten att söka in på högre studier är via betyg eller högskoleprovet.
– Vi är glada att Högskolan Väst vågade gå utanför det traditionella utbildningssystemet. Elever som gått Högskolevux är väl förberedda och klarar högskolestudierna bra. Detta har gjort att det är ännu fler program på Högskolan Väst som avvarar garantiplatser åt våra studenter till hösten 2024, berättar Sara Arvenberg.
Dessutom har redan sex individer sökt till programmet i höst, redan innan marknadsföringskampanjen har startat. Målet är att ha minst 15 deltagare och den är omgången kommer även deltagare från grannkommunen Tanum att delta.
– Det är jätteroligt att det finns ett så stort intresse för Högskolevux, både från högskolans håll och från våra medborgare i Strömstad. Så nu vill vi sprida modellen till fler, avslutar Sara Arvenberg.