Geografiska glasögon i praktiken - för stärkt landsbygdsperspektiv i Norrtälje

Uppdraget var att ta fram ett förslag på hur landsbygd- och skärgårdsperspektiv skulle kunna införas som obligatorisk del i kommunens underlag inför politiska beslut. För Ida-Maria Olofsson, strateg i Norrtälje kommun, har Metodstödet för livskraftiga landsbygder varit ett viktigt stöd i det arbetet.

Norrtälje är en av de mer glesbefolkade kommunerna i Stockholms län, med en stor geografisk yta och många små samhällen och byar utspridda över landsbygden och skärgården. Kommunens skärgård består av över 13 000 öar.

– Det finns ett behov av att väva in landsbygds- och skärgårdsperspektivet i planering och policyutveckling för att främja en hållbar och inkluderande tillväxt för hela kommunen, berättar Ida-Maria.

Tog hjälp av Metodstöd för livskraftiga landsbygder

Ida-Maria tog under våren 2024 fram en rapport som utforskar och definierar vad landsbygdssäkring innebär och hur det kan implementeras i Norrtälje kommun. I arbetet har hon använt sig av delar ur Metodstöd för livskraftiga landsbygder, bland annat verktyget Stegvist arbetssätt.

– Det går inte att läsa metodstödet ”från pärm till pärm” och tänka att man ska göra alla delar, som en rak linje att följa. Jag har använt mig av olika delar som jag anpassat till min verklighet, säger hon.

Rekommendationer för hur landsbygdsperspektivet kan stärkas

Den färdiga rapporten undersöker effektiviteten i nuvarande befintliga politiska åtgärder och program utifrån deras förmåga att inkludera landsbygds- och skärgårdsområdenas behov och förutsättningar. Den pekar även ut nyckelområden där det finns potential att utveckla arbetet och lyfter tre rekommendationer för hur kommunen kan förstärka landsbygds- och skärgårdsperspektiv i sin verksamhet:

  • Att genomlysa processer – det vill säga att göra en systematisk kartläggning av var landsbygds- och skärgårdsperspektivet gör störst nytta.
  • Förvaltningsövergripande samverkan – att regelbundet samlar berörda tjänstepersoner från kommunens olika enheter och bolag.
  • Utbildning och kompetensutveckling av tjänstemän och politiker – för att skapa ökad förståelse för landsbygds- och skärgårdsområdenas specifika behov och utmaningar.

Rapporten innehåller även ett förslag på Vägledning för landsbygds- och skärgårdssäkring i Norrtälje kommun.

- Vad nästa steg blir vet vi inte än, men oavsett så jobbar vi redan på med att lyfta landsbygds- och skärgårdsperspektiv i relevanta sammanhang. Jag hoppas att många kollegor är intresserade och nyfikna och vill veta mer!