Tillväxtverket

Regionalt analys- och prognossystem (Raps)

Regionalt analys- och prognossystem (Raps) är ett verktyg för regional planering. Raps utgår från en databas med regional statistik som täcker ett flertal områden som är viktiga för regional utveckling.

Det kan användas till både en- eller flerregionala analyser och kan användas som stöd för exempelvis regionala beslutsfattare och gör följande analyser och prognoser möjliga:

 • nulägesbeskrivningar
 • utvecklingsbeskrivningar över tid, både historiska tillbakablickar och framåtblickande prognoser och scenarier
 • regionalt jämförande beskrivningar
 • grupperingar av regioner efter struktur och utvecklingstrender
 • analyser av samband mellan struktur- och utvecklingsvariabler
 • regionala simuleringar och konsekvensanalyser
 • kontrafaktiska analyser

Raps består av två delar där den ena delen utgörs av en internetdatabas kallat Regionalt informationssystem (RIS). Den andra delen utgörs av modellsystemet som bygger på en prognosdatabas. RIS ger användaren tillgång till regional statistik för dimensionerna över befolkning, arbetsmarknad, näringsverksamhet och regional ekonomi efter län, kommun och FA-region (funktionell analysregion). RIS ger också tillgång till färdiga tabellpaket för kommun, län och FA-region.

Modellsystemet är uppbyggt kring fem delmodeller som länkar samman befolkning, arbetsmarknad, regional ekonomi, bostadsmarknad och en kommunal eftermodell som bland annat inkluderar det kommunala utjämningssystemet. Delmodellerna bygger på kontinuerligt uppdaterad statistik, SCB:s demografiantaganden och långtidsutredningens antaganden om utvecklingen per bransch. Tillsammans med ett antal justerbara parametrar kan Raps skapa prognoser och alternativa scenarion på regional nivå.

Inloggning

Raps-RIS

Modellsystemetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kalender

November 2019
ti on to fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Rapsevenemang

 • 2018-10-10
  Raps grundutbildning
  Nästa grundutbildning i Raps är planerad till 10-11 oktober och 24-25 oktober 2019. Utbildningen är 4 dagar. Kursen kommer att hållas i Tillväxtverkets lokaler på Västgötagatan 5 i Stockholm. Klicka för mer information.

Aktuellt om Raps

Kontakt

Magnus Hägg
e-post: raps@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 91 24

Imber Råbock
Epost: raps@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 9173Behandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.