Tillväxtverket

Smart industri

Kom i gång med digitaliseringen i ditt företag. Möjligheterna finner du här.

Fortsätt läsa

Hur vill du utveckla ditt industri­företag?

Här kan du ta del av erbjudanden till industriföretag och exempel på hur industriföretag kan arbeta med utveckling och förnyelse. Tillväxtverkets arbete sker inom ramen för Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi. Ta nästa steg nu!

Små och medelstora industriföretag och de industrinära tjänsteföretagen är viktiga för Sveriges konkurrenskraft. Digitaliseringen driver på förändringstakten. För att klara den globala konkurrensen behöver företagen effektivisera och utveckla sina verksamheter och processer, exempelvis genom digital teknik och automatisering. De företag som inte förnyar sig och kan attrahera den kompetens de behöver, nu och i framtiden, riskerar att slås ut.

Hitta insatser!

Hur gör andra?

Det finns många goda exempel på framgångsrika små och medelstora industriföretag som har  digitaliserat och automatiserat sina processer, vilket bland annat medfört att företagen kunnat effektivisera sina produktionsflöden, höja kvalitén, förenkla för sina kunder och säkerställa att produktionen stannar i Sverige. Här kan du ta del av några spännande företagsexempel.

Lundqvist Trävaru

Kreativ digitalisering har ökat företagets omsättning markant.

TePe

Digital teknik effektiviserar och moderniserar produktionsflödena.

Volvo Penta/MVV

Höjd kvalité och förenklingar för kunderna med hjälp av digitala instruktioner.

Fristad Plast

Effektivisera ditt företags produktion genom digitalisering.

Axelent

Automation bidrar till att företag kan behålla produktionen i Sverige.

Unibap

Satsa på AI, robotik och automation för att modernisera och höja produktionstakten. 

Artiklar

Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning sitter vid en av svarvarna i fabriken

Nya lösningar driver företaget framåt

Familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning är sedan 1974 specialiserade på skärande bearbetning åt bland annat fordonsindustrin. Trots ett ökat tryck på att förlägga produktionen utomlands har de valt att behålla produktionen i Gnosjö. Hur de har klarat det?
Mer om företagsexemplet Gnosjö Automatsvarvning

I produktionslinan på Bror Tonsjö arbetar både svetsare och robotar.

Dynamiska glas – en ny nordisk industri

Med uppkopplade fönsterglas som snabbt och enkelt kan förändra byggnaders ljus- och värmeinsläpp gör sig Uppsalabaserade ChromoGenics redo att ta över Norden. Nästa hållplats? Världen.
Mer om företagsexemplet ChromoGenics

 

Åke Blomdahl och Daniel Mårtensson står vid en verkstadsmaskin och ler mot kameran.

Resan till molnet ökar kvaliteten i produktionen

Tonsjö svarvar, fräser och långhålsborrar metalliska material för alltifrån oljeplattformar till tunga fordon och utrustning för gruvbrytning. Just nu genomför företaget en digital förflyttning som ska koppla upp produktionen i molnet. Så här har deras resa gått till.
Mer om företagsexemplet Bror Tonsjö

Verkstadsföretagets tips: Digitalisera i små steg

Blomdahls arbetar med tunnplåtsbearbetning. De senaste åren har företaget genomfört en rad olika digitaliseringsinsatser. Deras filosofi? Att göra små lyckade förflyttningar och inte dra igång stora projekt som inte blir av.

I artikeln kan du läsa mer om Blomdahls digitalisering

Frida Nilsson och Mikaela Arvidsson håller tillsammans i en av Emballator Lagan Plasts hinkar.

Från förlust till vinst - med digitalisering och lean

Genom att eliminera alla processer som inte skapade mervärden för deras kunder vände Emballator Lagan Plast i Ljungby motgång till framgång. Så här gick det till.

Mer om företagsexemplet Emballator Lagan Plast

 

Fler insatser inom Smart industri

Digitaliseringslyftet – allt från kunskap till finansiering

Tillväxtverket erbjuder företag olika möjligheter att sätta igång med ett digitaliseringsprojekt. Kickstart Digitalisering ger dig en inblick i vad digitalisering kan innebära för ditt företag. Du kan få coachning och rådgivning via olika projekt i Digitaliseringslyftet. Inom kort presenteras en webbutbildning om digitalisering för industriföretag. Du kan också ansöka om en digitaliseringscheck, som innebär att du kan få hälften av kostnaden i bidrag när du tar in extern kompetens i företaget eller köper en tjänst.

Mer om Digitaliseringslyftet

Robotlyftet – öka din kunskap om automation

Robotlyftet ska främja automation i små och medelstora industriföretag och bidra till att företagen ökar sina kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Du kan till exempel få experthjälp med att bedöma automatiseringspotentialen i ditt företag samt att ta fram en kravspecifikation.

Mer om Robotlyftet

Förnyelse i svensk industri

Tillväxtverket bidrar till förnyelse i industrin. Tillsammans med regionerna fokuserar vi på tre stora utmaningar för svensk industri: att ta vara på digitaliseringens möjligheter, att öka tillgången till rätt kompetens och att främja en hållbar produktion. Insatserna är en del av Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi.

Så stödjer vi regionernas arbete för Smart industri

Tillväxtverkets insatser inom Smart industri

Sveriges nyindustrialiseringsstrategi, Smart industrilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Gunilla Thorstensson, koordinator Smart industri
fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se