Tillväxtverket

Stockholms skärgård

Skärgården i Stockholm är välkänd- men inte utomlands. Nu ska det bli ändring på det.

Det är ingen överdrift att kalla Stockholms skärgård för storslagen. Med sina 30 000 öar, kobbar och skär så är det inte bara Sveriges största skärgård utan även en av de största i hela världen. Det är få storstäder som har en så exotisk natur så nära inpå knuten.

Arbetet i projektet HDU för Stockholms skärgård 2012-2014 organiserades av Stockholms Visitors Board men involverade sexton projektpartners. Bland dem ingick förutom Stockholms läns landsting och Länsstyrelsen i Stockholm även åtta kommuner, Skärgårdsstiftelsen, Statens fastighetsverk, Waxholmsbolaget och flera privata aktörer. Det ställde krav på ett fungerande samspel mellan aktörerna.

Lokala processledare

Den största delen av Stockholm skärgårds satsning har bestått av lokala delprojekt som har utgått ifrån ett antal centralorter och har också inkluderat företagare från mindre skärgårdsöar. Den centrala styrgruppen har delegerat ledningen för det lokala arbetet till processledare, som i sin tur samordnat arbetet sinsemellan.

Det lokala arbetet har samordnats, bland annat med större, gemensamma utbildningsinsatser. Produkterna som arbetats fram har sammanställts i ett digitalt säljmaterial, riktat mot internationella researrangörer.

Genom kortfattade texter och med hjälp av illustrativ bildgrafik orienteras läsaren bland skärgårdens aktiviteter och sevärdheter inom fyra temaområden – natur, äventyr, kultur och matupplevelser. Produktinformationen inkluderar bland annat säsong, frekvens och pris.

Mer om Stockholm skärgård

Slutrapport Skärgårdsstrategin Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.

Sammanfattning HDU Stockholms skärgård Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Stockholms skärgård samverkansdag 24/10-14 Pdf, 4.3 MB, öppnas i nytt fönster.

stockholmarchipelago.se